با عرض سلام و خسته نباشید خدمت شما
من نمازهای ظهر و عصر خود را همیشه اول وقت می خوانم اما متاسفانه نمازهای صبح من خیلی اوقات قضا می شود.خیلی تلاش کرده ام که صبح ها بیدار شوم مانند کوک کردن چند ساعت مختلف ، درخواست از والدین و .... اما متاسفانه این مشکل حل نشده و خیلی از این بابت شرمنده هستم و ناراحتم چرا که وظیفه خود را در برابر لطف خدا انجام نمی دهم.چگونه این مشکل رو حل کنم؟ آیا به نظرتون کار اشتباهی از من سرزده که این مشکل برای من پیش آمده است؟
با تشکر فراوان
به نام خدا
پرسشگر گرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با مركز ملي پاسخگويي به سوالات ديني
سوال شما نشان از علاقه شما به انجام دادن واجبات الهی دارد و این یکی از لطف های خدا به شماست.
قضا شدن نماز، علت های مختلفی می تواند داشته باشد. دیر خوابیدن و عادت به خواب صبح، پرخوری و با شکم پر و سنگین خوابیدن، مشغله و کار سنگین در طول روز ، غفلت و گناه، حضور در مجالس لهو و لعب و جلساتی که غفلت از خدا بر آن جلسات حاکم است، از جمله مواردی است که ممکن است توفیق نماز صبح را از انسان سلب کند. پس باید مشکل را در خود جستجو کنید.
شناخت هر چه بیش تر فضلیت و معنویت و حقیقت نماز، به همراه راهکارهای عملی موثر برای تقویت روحیه نماز باوری موثر در انجام و مراقبت بر آن است.
عاملی که روح عبادت و معنویت مناجات و راز و نیاز را از انسان می گیرد و آسیب جدّی به روح و روان انسان می زند، گناه و معصیت، غفلت از خدا و سستی در نماز و آن را در اوّل وقتش نخواندن است.
بزرگ ترین عاملی که از انسان سلب توفیق می کند و انسان موفق به اقامه فرایض نمی شود, گناه است .گناه موجب می شود انسان دچار غفلت شود . انسان غافل از بسیاری توفیق ها محروم می شود. در قرآن کریم شیطان به عنوان منع کننده از نماز و ذکر خداوند معرفی شده است.(1)
اعمال انسان اگر شیطانی بود, دل دچار غفلت می شود. انسان توفیق اقامه نماز شب و اقامه نماز صبح را ندارد. از این رو باید سعی گردد گوهر جان را به گناه و ستم و مال حرام آلوده نکرد تا امکان عبادت به راحتی میسور گردد . ظرف و بستر مناسب مهیا شود . توفیق اقامه نماز صبح از انسان سلب نشود. انسان سعی کند با وضو بخوابد . با شکم پر نخوابد, به محاسبه اعمال روزانه خود بپردازد, به تدریج بر توفیقات او افزوده می شود. در این مسیر نه تنها سقوط نمی کند. بلکه به سمت تعالی و کمال حرکت می کند.
راهکارهای عملی به منظور بیدار شدن از خواب مطرح می شود :
1- ياري از خداوند:
انجام عبادت، به ویژه نماز خواندن توفیق می خواهد. شاید بر همین اساس معصومان (ع) و بزرگان دین از خدا مى خواستند که به آنان توفیق عبادت دهد. در دعاى حضرت مهدى (عج) آمده است : "اللّهم ارزقنا توفیق الطاعهْْ ...که یکی از مصادیق بارز طاعت، عبادت است.
2- از آن جا که ممکن است كار در روز و خستگی ، باعث قضا شدن نماز صبح تان شود. لازم است حجم کاری را در روز کم تر کنید . برای اوقات شبانه روزی خود برنامه داشته باشید.
3- شب ها را نیز زودتر بخوابید تا صبح با نشاط بیش تر برخیزید. از ساعت زنگ دار یا دعاهایی که برای بیدار شدن در مفاتیح آمده، استفاده کنید. اگر نتیجه نداد ، با خود عهد و نذر کنید که اگر یک نماز ترک شد، در عوض آن مقداری صدقه بدهید یا یک روز را روزه بگیرید. حتما قضای نماز ترک شده را در اولین فرصت بخوانید.
4- توجه به آثار و نتایج نماز در زندگی مادی و معنوی انسان.
5- برنامه خواب تان را منظم کنید. ساعت خاصی را برای خوابیدن و بیدارشدن در شب و حتی روز در نظر بگیريد.
6- سعی کنید شبها از پرخوری بپرهیزید و با شکم پر نخوابید.
موفق باشید
پی نوشتها:
1 .مائده (5) آیه 91.






