باسلام
آیا فردی که تیمم بجای غسل کرده و نماز خوانده بعد از پایان وقت نماز عذرش برطرف شد،باید نماز خود را تکرار کند؟
مرجع آیت الله سیستانی

ایا فردی که ۱۰ دقیقه تا پایان وقت نمازش مانده و در ماشین خودش است میتواند با خاک تیمم کرده و نشسته نماز بخواند؟
مرجع آیت الله سیستانی

ایا اگر پس از غسل جنابت چیزی لزجی رو موهای ران دیده شد و شک به وجود مایع منی شد ایا غسل باید تکرار شود؟
مرجع آیت الله سیستانی
j

پرسش: شرعی
شرح : باسلام آیا فردی که تیمم بجای غسل کرده و نماز خوانده بعد از پایان وقت نماز عذرش برطرف شد،باید نماز خود را تکرار کند؟ مرجع آیت الله سیستانی
پاسخ:
پرسشگر گرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با مركز ملي پاسخگويي به سوالات ديني
اگر کسی یقین داشته باشد تا آخر وقت نماز عذرش باقی است، هر چند پس از پایان وقت نماز عذرش بر طرف شود. اگر وظیفه چنین کسی تیمم بدل از غسل باشد و نمازش را با این تیمم بدل از غسل به خواند نمازش صحیح است و تکرار لازم نیست. ( 1 )
پی نوشت :
1 . آیت الله سیستانی، توضیح المسائل، مستفاد از مسئله 705 .

پرسش: آیا فردی که ۱۰ دقیقه تا پایان وقت نمازش مانده و در ماشین خودش است می تواند با خاک تیمم کرده و نشسته نماز بخواند؟ مرجع آیت الله سیستانی
پاسخ:
در صورتی که آب ندارد یا با وضو گرفتن نمازش قضا می شود می تواند تیمم کند.
همچنین تا انسان می تواند ایستاده نماز بخواند نباید بنشیند بنابراین چنین شخصی باید از ماشین خارج شده و نماز را به صورت ایستاده بخواند و نمی تواند در ماشین نماز را به صورت نشسته بخواند. مثلا کسى که در موقع ایستادن بدنش حرکت مى‏کند یا مجبور است به چیزى تکیه دهد یا بدنش را کج کند یا خم شود یا پاها را بیشتر از معمول گشاد بگذارد، باید هرطور که مى‏تواند ایستاده نماز بخواند. ولى اگر به هیچ قسم حتى مثل حالت رکوع هم نتواند بایستد، باید راست بنشیند و نشسته نماز بخواند.در صورتی که به وظیفه خود عمل کند، نمازش صحیح است.(1)
پی‌نوشت ‌:
1. آیت الله سیستانی، توضیح المسائل ، م 956 .

پرسش: آیا اگر پس از غسل جنابت چیزی لزجی رو موهای ران دیده شد و شک به وجود مایع منی شد. آیا غسل باید تکرار شود؟ مرجع آیت الله سیستانی
پاسخ:
اگر یقین داشته اید که به این قسمت از بدن منی ریخته است و حالا شک در طهارت آن دارید آن قسمت بدن نجس است و باید آب کشیده شود و غسل تکرار شود. ولی اگر شک دارید که ماده ی لزج موجود منی است نباید به شک خود اعتنا کنید.(1)
بنابراین در صورت یقین به وجود منی؛ غسل شما کامل نیست و با توجه به اینکه در غسل موالات ( پشت سر هم بودن ) شرط نیست، اگر قسمت چپ بدن(ران چپ) نجس شده باشد، بعد از تطهیر همان قسمت، همان جا را غسل دهید کافی است و لازم نیست که از اول غسل کنید و اگر قسمت راست، نجس شده باشد، علاوه بر شستن و غسل دادن همان قسمت،مستحب است تمام سمت چپ را نیز به نیت غسل بشویید.(2)
پی نوشت ها :
1. آیت الله سیستانی ، توضیح المسائل ، م172و 364 .
2. همان ، م 364 .