با سلام و تبریک این روز عزیز
یک سوال داشتم از شما
بنده برا انجام ندادن کاری که بد هم نبود فقط نمیخاستم انجام بدم از روو عصبانیت قسم بزرگی خوردم الان میخام اون کارو انجام بدم ولی ترس از این قسم دارم لطفا راهنماییم کنید ک چکار کنم با تشکر میلاد از تهران

پرسشگرگرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با مركز ملي پاسخگويي به سوالات ديني
قسم شرعي شرايطي دارد. در صورت وجود آن شرايط عمل به قسم واجب مي باشد . اگر يكي از آن شرايط نباشد، عمل به آن واجب نيست.
هر گاه كسى با شرايط زير قسم ياد كند، بايد به قسم خود عمل نمايد و گرنه كفّاره دارد:
1- كسى كه قسم ياد مى‏كند ،بايد بالغ و عاقل باشد . اگر درباره مال خود قسم مى‏خورد ،بايد سفيه نباشد، همچنين حاكم شرع او را از تصرّف در اموالش منع نكرده باشد . از روى قصد و اختيار قسم بخورد، بنا بر اين قسم خوردن بچّه و ديوانه و كسى كه مجبورش كرده اند،درست نيست، همچنين اگر در حال عصبانى بودن بدون اراده و قصد قسم بخورد.
2- كارى را كه براى انجام آن قسم مى‏خورد، بايد حرام و مكروه نباشد. كارى را كه قسم بر ترك آن مى‏خورد، واجب و مستحب نباشد. اگر براى انجام كار مباحى قسم مى‏خورد ،بايد ترك آن در نظر مردم بهتر از انجامش نباشد، همچنين اگر قسم براى ترك كار مباحى مى‏خورد ،بايد انجام آن در نظر مردم بهتر از تركش نباشد.
3- به يكى از نام هاى خداوند قسم ياد كند،خواه نامى‏باشد كه به غير ذات مقدّس او گفته نمى‏شود، مانند «خدا» و «اللَّه» يا نامى كه به غير او نيز گفته مى‏شود، ولى از قرائن معلوم است كه مقصودش خداست، بلكه اگر به نام هايى قسم ياد كند كه بدون قرينه خدا به نظر نمى‏آيد ،ولى او قصد خدا را كند، بنابر احتياط واجب بايد به آن قسم عمل كند.
4- قسم را بايد به زبان بياورد، بنابراين اگر در قلبش بگذراند ،كافى نيست . در كتابت و نوشتن احتياط، عمل به آن است، ولى آدم‏ لال اگر با اشاره قسم بخورد، صحيح است.
5- عمل كردن به قسم براى او ممكن باشد. اگر موقعى كه قسم مى‏خورد ،ممكن باشد، ولى بعداً عاجز شود يا مشقّت شديد داشته باشد، از همان وقت كه چنين شده ،قسم او به هم مى‏خورد.(1)
پي نوشت :
1. آيت الله مكارم ، توضيح المسائل ، م 2300.