با سلام
بنده سال 83 قطعه زمینی را با برداشت وام به مبلغ 4 میلیون تومان با مشارکت دوستم به مبلغ 8 میلیون تومان و در مجموع 12 میلیون تومان خریدیم. اقساطم بعد از 4 سال تمام شد تا اینکه امسال سال 90 آن زمین را به مبلغ 36 میلیون فروختیم با توجه به اینکه مبلغ اولیه 4 میلیون تومان را خمسش را نداشته ام که بدهم و نداده ام و آنرا منوط به فروش زمین کرده بودم حال بفرمایید مبلغ خمسم چقدر می شود؟
نکته: تورم مبلغ 4 میلیون خمس نداده و سود 8 میلیون و تورم بازار مسکن و پایین آمدن قدرت خرید بعد از 6 سال تکلیفش چیست؟
آیا مراجع بحث تورم را در محاسبه خمس دخیل می کنند و چگونه؟
با تشکر رستمی
پرسشگر گرامی با سلام و تشکر از ارتباطتان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
1-در صورتی که سال خمسی تا حالا برای خود معین نکرده باشید، بعد از فروش زمین، خمس قیمت اولی زمین را با خمس سودی که به دست آمده است پرداخت کنید . یعنی هر مقداری که زمین را فروخته اید ،خمس تمام پولی که از راه فروش زمین مذکور به دست آورده اید(سی و شش میلیون) پرداخت کنید.
اما اگر سال خمسی برای خمس اموال خود دارید، خمس پول قیمت اولی زمین را با سود ترقی قیمت سال های گذشته نیز پرداخت کنید . نسبت به سود سال فروش اگر سود آن تا پایان سال خمسی مصرف شود ،خمس ندارد . اگر تا پایان سال خمسی باقی بماند و مصرف نشود، به سود سال فروش نیز خمس تعلق می گیرد.
در فرض سوال که 36 میلیون زمین را فروخته اید، اگر ترقی قیمت مربوط به سال های گذشته باشد و در سال فروش ترقی قیمت نداشته باشد، بعد از فروش باید خمس تمام سی و شش میلیون را بدهید، اگر تا 30 میلیون ترقی قیمت سال های گذشته باشد و شش میلیون ترقی قیمت زمین در سال فروش باشد، بعد از فروش زمین؛ خمس 30 میلیون را بدهید . شش میلیونی که سود سال فروش است ، اگر تا پایان سال خمسی مصرف نشود ،خمس آن را نیز بدهید . اگر در بین سال آن شش میلیون مصرف شود ،خمس ندارد. (1)
2- تورم بازار در مسأله خمس اثر ندارد. هر مقداری که انسان سود به دست آورد و تا پایان سال خمسی مصرف نشود، به مقداری که پس انداز شده است، خمس دارد. البته باید دید زمین را به چه منظور خریده اید. اگر به قصد تجارت بوده ،خمس دارد، ولی اگر به قصد ساخت مسکن و نشستن در آن بوده ،خمس ندارد
پی نوشت:
1. سؤال تلفنی (7112467-0251) از دفتر آیت الله خامنه ای.






