سلامٌ علیکم،
ضمن عرض تبریک عید سعید فطر، در خصوص ازدواج سؤالی داشتم:
بنده حکمی را دیده ام که مرا متعجب ساخته، از محضرتان در صورت امکان درخواست دارم که احتراماً موضوع را برای بنده توضیح و توجیه فرمایید:
در باب ازدواج احکام، مسأله ای به این عنوان دیدم:
"ازدواج با فاحشه (کسی که معروف به این کار است، روسپی) بنابر احتیاط واجب حرام است".
که با رجوع به فتوی دیگر مجتهدان اعلم مانند آیت الله العظمی شبیری زنجانی (مد ظله)، رهبری (مد ظله) که حکم آن را جایز شمرده اند، (حتی آیات عظام مرحوم مانند امام و آقای بهجت نیز مجاز شمرده اند) و برای فاحشه هم عدة زنا در نظر نگرفته اند، براحتی میشود صیغه را خواند و بهره جنسی را برد.
حال تعجب من از این است که در قرآن به نص صریح این کار حرام شمرده شده است، در آیة 3 سورة نور به این مضمون که فقط مشرک و زانی با مشرک و زانی ازدواج میکند و بر مؤمنین حرام شده است. جالب اینکه شأن نزول این آیه طبق روایت جایی بوده که شخصی نزد حضرت رسول (ص) رفته و از ایشان میپرسد که آیا میتواند با زنی بدکاره ازدواج کند و آنگاه این آیه نازل میشود.
جدای از اینکه در جاهای دیگر قرآن کریم هم به آن به دفعات بطور مستقیم و غیر مستقیم اشاره شده است.
حال از محضر شما بزرگوار میخواهم که احتراماً توضیحی ارائه فرمایید تا بنده قانع شوم که چطور حکم مراجع بر خلاف حکم قرآن است؟ مگر ممکن است؟
با تشکر
پرسشگر گرامي، با سلام و سپاس از ارتباطتان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
شکی نیست که فقیهان با تقواتر از آنند که خدای ناکرده حکم صریح قرآن را به کنار نهند و مخالف آن فتوا دهند.
فتوا دادن به مخالف حکم صریح قرآن، انکار قرآن و کفر می باشد و از هیچ فقیهی چنین اقدامی سر نمی زند.
بله چون منبع احکام قرآن و سنت است (باضافه احکام صریح عقل و اجماع عالمان که این دو محدود می باشد و اصل همان دو منبع است)، ما نباید با دیدن ظاهر یک آیه فوری به آن حکم کنیم و باید در سنت پیامبر و امامان غور و تفحص کنیم تا به مراد واقعی از آیه برسیم و از بد فهمی در امان باشیم.
در قرآن آیات ناسخ و منسوخ هست و چه بسا آیه ای که مورد نظر ما است و مثلا ظاهرش تحریم حکمی می باشد، توسط آیه ای دیگر نسخ شده و ان نسخ در روایات روشن و تصریح شده است یا ظاهر روایتی حکایت از حکم تحریمی دارد در حالی که بر کراهت شدید دخالت دارد و این دلالت در روایات مورد تصریح قرار گرفته است یا ما از ظاهر آیه برداشت عموم بودن حکم را داریم در حالی که آیه بر افراد خاصی دلالت دارد و این دلالت بر افراد خاص در روایات مورد تصریح واقع شده است.
بنا بر این فقط با استناد به ظاهر آیات نمی توان حکم کرد و باید از ناسخ و منسوخ و مطلق و مقید و خاص و عام بودن آن مطلع شویم و بعد با توجه به آیه و ورایات وارد شده در شرح و بیان آن حکم کرد.
با توجه به این توضیح به تبیین یکی از فقیهان در مورد مساله مورد نظر (ازدواج با فاحشه) توجه کنید:
مشهور بین فقیهان جایز بودن ازدواج با زن زناکار است اگر چه مشهور به زنا باشد البته کراهت دارد. (بعد ایشان به دسته بندی اخبار و روایات این باب پرداخته و می گوید:)
اخبار این باب زیاد و بر سه دسته است :
اول: اخباری که ازدواج با زن و مرد مشهور به زنا را تا زمانی که توبه نکرده اند ، حرام می شمارد مثل:
«سألت أبا عبد الله عليه السلام عن قول الله عز وجل " الزاني لا ينكح إلا زانية أو مشركة والزانية لا ينكحها إلا زان أو مشرك " قال : هن نساء مشهورات بالزنا ، ورجال مشهورون بالزنا؛ (1) از امام صادق در باره آیه " الزانی لا ینکح ..." سؤال شد و ایشان فرمود : این حکم مربوط به زنان و مردانی است که به زنا شهره شده اند».
دوم : روایاتی که دلالت دارد ازدواج با فاحشه جایز است از جمله :
«و عن علي بن يقطين قال : قلت لأبي الحسن عليه السلام : نساء أهل المدينة ، قال : فواسق ، قلت : فأتزوج منهن ؟ قال : نعم؛ (2) به امام کاظم عرض کردم زنان مدینه چگونه اند؟ حضرت آنان را فاسق شمرد و در مورد ازدواج با آن ها فرمود: جایز است».
فقیهان این اخبار جایز شمرنده را مربوط به زناکارانی شمرده اند که مشهور به زنا نیستند و اضافه کرده اند که سزاوار است اگر با آنان ازدواج کرد ، درب خانه را بر آنان ببندد تا از فحشاء بازداشته شوند.
سوم: اخباری که دلالت دارد که فرد می تواند با زنی که به او زنا داده ، ازدواج کند حالا یا به شرط ظهور توبه او یا بدون آن شرط. مثل:
«عن أبي عبد الله عليه السلام " قال : أيما رجل فجر بامرأة ثم بدا له أن يتزوجها حلالا ، قال : أوله سفاح وآخره نكاح؛ (3) امام صادق در باره فردی که با زنی زنا کرده و بعد با او ازدواج نموده ، فرمود: اول کارش سفاح و آخر کارش صلاح می باشد».
بعد جمع بندی نهایی خود را به شرح زیر بیان می کند:
وقتی به اخبار قسم اول و سوم مراجعه کنی و آن ها را جمع نمایی برایت ظاهر می شود که با زناکار مشهور اعم از زن و مرد جز بعد از ظاهر شدن توبه اش ازدواج جایز نیست و اما اگر زانیه مشهور به زنا نباشد ، می توان به شرط باز داشتن او از زنا، با او ازدواج کرد .
اما اخبار دسته سوم را باید به خود معصوم باز گرداند (نمی توان به ظهور آن ها عمل کرد و علم آن را باید به خود معصوم برگرداند) و خدا داناتر است. (4)
بنا بر این با توجه به فراوان و مختلف بودن روایات این باب ، ممکن است فقیهان در جمع بندی این روایات به نظر های مختلفی برسند و خلاصه با توجه به روایات فراوان نمی توان به حرمت قطعی ازدواج با زناکار به صورت مطلق فتوا داد و این ظهور اجمالی آیه با توجه به روایات یا بر کراهت شدید یا بر بعضی صورت ها دلالت دارد و بقیه صورت ها مجاز است و خلاصه روایات مبین و مفسر آیه اند و فقیه با توجه به بیان روایات از آیه ، فتوا داده نه این که مخالف آیه فتوا داده است.
مساله بعد اين كه برخي از بزرگان فرموده اند: آيه مذكور در صدد بيان حكم شرعي نيست؛ بلكه آيه تنها يك واقعيت عينى را بيان مىكند كه آلودگان هميشه دنبال آلودگان مىروند، و همجنس با همجنس پرواز مىكند، اما افراد پاك و با ايمان هرگز تن به چنين آلودگي ها و انتخاب همسران آلوده نمىدهند، و آن را بر خويشتن تحريم مىكنند، شاهد اين تفسير همان ظاهر آيه است كه به صورت " جمله خبريه" بيان شده. (5)
پی نوشت ها:
1. کلینی، کافی، تهران، اسلامیه، 1367 ش، ج 5، ص 354.
2. طوسی، تهذیب، تهران، اسلامیه، 1364 ش، ج 7، ص 253.
3. کلینی، همان.
4. بحرانی، حدائق الناظره، قم ، انتشارات اسلامی، ج 23 ، ص 491-505.
5. تفسير نمونه، آيت الله مكارم، دارالكتب الاسلاميه، ج 14، ص 361.