با سلام و عرض احترام
اگه میشه مخارج حروفی که در نماز باید رعایت بشه رو برام بنویسید؟
پرسشگر گرامی با سلام و سپاس از ارتباط با این مرکز
امام راحل(ره) در پاسخ این سؤال که آیا ادا کردن کلمات در نماز از مخرج واقعی واجب است؟
فرمود: باید کلمات طوری ادا شود که عرف عرب آن را صحیح بداند.(1)
رعایت مخارج حروف آن گونه که اهل تجوید گفتهاند، نه در نماز و نه در قراءت قرآن لازم نیست . همین مقدار که هر حرف را مشخص ادا کند که اشخاص عرب زبان بگویند درست ادا کرده ،کافی است.مثلا محل ادای حروف ظاء، ذال و ثاء. با تماس سر زبان با تیزی دندانهای ثنایای بالا تحقق می یابند (2)
برای یاد گیری حروف می توانید از نوارهای قرائت که برای آموزش نماز تهیه شده ، بهره بگیرید یا به کسانی که قرائت صحیحی دارند مانند امام جماعت مسجدتان و یا اساتید قرائت قرآن مراجعه نمایید
حرف (ظاء) با برخورد نوک زبان به پشت دندان های ثنایا(جلو) و پر حجم ادا می شود.
حرف (ضاد) با برخورد کناره زبان با دندان های اضراس یا آسیا و به درشتی ادا می شود.
حرف( هاء) به صورت عادی و از ابتدای حلق تلفظ میشود و انسان احساس میکند که انتهای شکم نیز کمی تکان می خورد، ولی لفظ (حاء) از وسط حلق تلفظ شود.
تمایز دو حرف (زاء) و (ذال): محل ادای حرف (زاء) قسمت جلو سطح زبان و لثه دندان های ثنایای بالا می باشد ولی حرف (ذال) از برخورد بخش مجاور نوک زبان به سر دندان های ثنایای بالا و به صورت نازک و کم حجم ادا می شود. حرف (ذال) مانند حرف (ثاء) از یک مکان تلفظ شده و تفاوت آن دو در صفات (جهر) و (همس) میباشد که حرف ذال دارای صفت جهر و حرف ثاء دارای صفت همس میباشد.
تمایز دو حرف (سین) و (ثاء): در تلفظ حرف (سین) قسمت جلوی سطح زبان به لثه دندان های ثنایای بالا نزدیک میشود و این حرف دارای صفت (صفیر) میباشد ولی حرف (ثاء) از اتصال نوک زبان به سر دندانهای ثنایای بالا و به صورت دمیدگی(نفث)ادا میشود.
برای اطمینان از تلفظ درست کلمه لازم است که پیش شخص آگاه و مطلع، نماز خود را قرائت کنید.
لطفا هرگاه سوال شرعی می پرسید ،نام مرجع تقلید خود را ذکر کنید تا بر اساس نظر مرجع شما پاسخ بدهیم .
پی نوشت :
1 . استفتائات، امام خمینی (ره)، ج 1، ص 158.
2 . دانشنامه قرآن، ج 2، ص2017.