من یه دختر 20 ساله هستم. از یه خانواده متدین، یک سالی میشه که از طریق اینترنت با یه پسری همشهری خودم آشنا شدم که از نظر اعتقادی خانوادگی بسیار نزدیک به من بود.
یه مدتی از رابطه مجازیمون گذشت و بیشتر اوقات بحثهای مختلفی میکردیم و خلاصه خیلی با هم آشنا شدیم. بعد از مدتی یه علاقه ای بینمون به وجود اومد و این اقا پسر به من پیشنهاد ازدواج داد. منم خب چون حس کردم قابل اعتماده قبول کردم. ازم خواست که یه دو بار با هم ملاقات داشته باشیم. من اول قبول نکردم اما میگفت چون همش رابطمون مجازی بوده بهتره که در شرایط حقیقی هم همدیگه را ببینیم که چشم بسته به پای هم نشنیم. موافقت کردم . تا الان دوبار دیدار داشتیم که خدارا شکر در یه مکان عمومی بدون هیچ گناهی صورت گرفت. البته تنها گناهش این بود که دور از چشم خانواده بود. بعد از این دوبار، من خواستم که تا زمانی که اوضاع شغلش و همینطور شرایطش برای اومدن خاستگاری فراهم نشده هیچ ملاقاتی صورت نگیره. قبول کرد. اما الان بعد از 4 ماه میخواد که باز برم به دیدنش. در شرایط سختی هست از نظر روحی . مشکلات زیادی را در رابطه با شغلش داره. احساس شدید تنهایی میکنه چون خانوادش هیچ گونه کمکی بهش نمیکنن. افسرده شده. و حالا ازم میخواد یه ساعت وقتم را باهاش باشم البته بازم یه مکان عمومی . نمیدونم چیکار کنم. شدیدا ناامیده و هرچی که از طریق چت باهاش حرف میزنم مرهمی به زخمش نمیشه. با خودم گفتم میرم. قبلش صدقه میدم. یه قرآن هم میزارم تو کیفم که انشاءالله نفر سوم شیطان نباشه در ملاقاتمون . استخاره کردم خیلی بد اومد که برم. خیلی هم بد اومد که تنهاش بزارم. حالا از شما کمک میخوام. من چیکار کنم؟
پرسشگر گرامی، با سلام و سپاس از ارتباطتان با این مرکز.
مطالبی را در قالب نکات زیر تقدیم می داریم:
1. متأسفانه خواسته و ناخواسته وارد جریانی شده اید که اگر نگوییم که در ابتدا گناهی متوجه شما بوده ،ولی در ادامه به وادی گناه و خطوط قرمز دینی و شرعی نزدیک تر شده اید. چه بسا ممکن است با کوتاهی که در این زمینه از خود نشان داده اید، برخی از کارهای شما صد در صد غیر شرعی باشد. این را بدان جهت گفتیم چون می دانیم دختری متدین و مقیدی هستید که دوست ندارید بی جهت خطوط قرمز الهی را زیر پا نهاده و مرتکب گناه گردید، در غیر این صورت انگیزه مکاتبه با این مرکز را پیدا نمی کردید و مثل برخی دیگر از دختران جامعه، همچنان کژ رفتاری خود را ادامه می دادید و باکی به دل راه نمی دادید.
2. شكي این نيست كه ارتباط با نامحرم در غیر کارهای ضروری، مورد قبول اسلام نیست. از نظر اسلام رابطه با نامحرم و جنس مخالف بايد تنها در چارچوب خاص قرار گيرد، زيرا اگر از آن حد خارج شود، پيامدهاي ناگواري دارد، به خصوص برای دختران و پسران جوان که پیامد های روحی، خانوادگی، اجتماعی و شخصیتی نیز به دنبال دارد. اگر در اسلام و روانشناسی، از هر نوع ارتباط و هر گونه گفتگوی دختر و پسر قبل از ازدواج منع شده، به خاطر آسیب های فراوانی است که در این مسئله وجود دارد. گاهي اوقات بي آن كه دختر و پسر بخواهند در شرايطي قرار مي گيرند كه حتي اراده خود را از دست مي دهند . ديگر نمي توانند از ارتباط غیر شرعی خودداري كنند . ناخود آگاه و بي آن كه بخواهند، كم كم در آن شرايط بدون بازگشت قرار مي گيرند . زماني متوجه مي شوند كه كار از كار گذشته است، يعني با فراهم شدن شرايط ديگر، اراده ضعیف و جلوگيري بسيار سخت و دشوار می شود.
پس چرا نبايد اين جريان را از سرچشمه بست؟ به همين خاطر در اسلام حتي خلوت كردن دختر و پسر نامحرم، حرام و گناه است. مگر غير از اين است كه اغلب روابط غیر شرعی و جنسي بين دختران و پسران از ارتباط هاي به ظاهر ساده و دوستانه و تحت عناوین به ظاهر منطقی و با يك هدف متعالي و خوب، آغاز شده است ؟ ولی متأسفانه به ارتباط ختم نشده، بلكه عاملي براي پديد آمدن بسياري از ناهنجاري هاي اجتماعي و رواني نيز مي شود.
3. در روابط دختر و پسر، آسیب های فراوانی نهفته است که مهم ترین آن ها ضعيف شدن حس اعتماد، وابستگی روانی( عشق افراطی)، بدبینی و سؤظن، ضربه روحي و مشكلات عاطفي، اتلاف عمر و وقت، انحراف اخلاقی، آبروریزی، مخالف خانواده ها و... است که در این جا در صدد توضیح آن ها نیستیم . شما را برای اطلاعات بیش تر به مطالعه کتاب های مربوطه ارجاع می دهیم.
نتایج بسیاری از تحقیقات و تجربه مشاوره ای نشان می دهد که تصور و ترسیم ارتباط پاک بین دختر و پسر نامحرم، امکان پذیر نیست، چون هیچ گاه این گونه روابط در یک سطح باقی نمی ماند ،بلکه رفته رفته و به تدریج روابط گسترش پیدا می کند . موجب عبور از حدود شرعی و زیر پا نهادن خطوط قرمز می گردد.
4. با این وصف، توصیه و پیشنهاد ما این است که تکلیف خودتان را مشخص کنید. با به پیش انداختن جریان خواستگاری و عقد شرعی، به ارتباط خود رنگ و لعاب شرعی و قانونی دهید یا سریعاً ارتباط خود را قطع کنید . با قطع ارتباط، خود را از دام و لغزشگاه شیطان برهانید و هم از عذاب وجدان و اضطراب رهایی پیدا کنید. مسئول درمان و داروی شفابخش دردها و دل نگرانی های دیگران نیستید . وظیفه ای در این بابت بر گردن شما نیست . اگر ایشان از لحاظ روحی آسیب دیده و افسرده شده است ،می تواند برای درمان خود به کلینیک مشاوره و روانشناسی مراجعه کند. نه این که بخواهید با ترتیب دیدار حضوری و پیامک و ایمیل و ارتباط های مجازی دیگر، ناخواسته در گذرگاه هایی قرار بگیرید که در حقیقت، لبه پرتگاه گمراهی محسوب می شود. ممکن است با یک سهل انگاری کوچک پای تان بلغزد و در قعر جهنم جای بگیرید.
5. طبق نظر اسلام و روانشناسان، ازدواج با دوست پسر با توجه به آسيب هاي احتمالي آن صحيح نيست . براي داشتن يك ازدواج موفق بايد ابتدا معيارها و ملاك هاي اساسي آن را در نظر گرفت . از این به بعد اگر کسی قصد ازدواج با شما را داشت، به او بگویید از راهش اقدام کند . خانواده شما را از ابتدای امر در جریان بگذارد تا از آسیب های احتمالی جلوگیری به عمل آید.
6. اگر واقعاً قصد ازدواج با فرد مورد نظر را دارید، به او بگویید از شما به طور رسمی خواستگاری کند . خانواده شما را در جریان قرار دهد . آن گاه به اتفاق خانواده و دیگر بستگان در مورد او و خصوصیات اخلاقی و دیگر معیارها و ملاک های ازدواج، بررسی و تحقیق به عمل آورید . ببینید با شما تطابق و تناسب لازم را دارد یا نه؟ در صورت همخوانی و تناسب لازم و کافی، می توانید با او ازدواج کنید. اما اگر در حال حاضر آمادگی کافی برای خواستگاری و ازدواج را ندارد ، باز ادامه ارتباط مطلوب نمی باشد و باید ارتباط را قطع کنید.
اگر تمایل به ازدواج با او را داشتید ،می توانید چند سالی را صبر کنید و گرنه حق دارید با داشتن خواستگار جدید و حتی با موقعیت بهتر، با خواستگار جدید ازدواج کنید.
7. مورد شما، اصلاً جایگاه استخاره ندارد ،چون در این جا حکم قطعی و روشن شرعی داریم و آن عدم ارتباط دختر و پسر می باشد. اصولاً استخاره در امور مباحی است که باعث تحیّر و سرگردانی گردیده است و می خواهیم با استخاره، تکلیف یکی از کارها را مشخص کنیم. بدیهی است در کارهای حرام و واجب مجاز به استخاره نیستیم؛ اصلاً نوبت به استخاره نمی رسد. در مورد شما نیز قضیه روشن است که در هر صورت نمی توانید او را بدون دلیل موجه شرعی کمک و یاری کنید. ضمناً با انجام برخی کارهای خوب نمی توانید حرام شرعی را حلال و توجیه کنید.