باعرض سلام و خسته نباشید و تشکر به دلیل ایجاد این سامانه جهت پاسخگویی به سوالات
در حالت کلی ربا در اسلام حرام میباشد ، آیا این حکم استثنائاتی دارد یا خیر؟
مقداری پول نقد که احتیاج خاصی به آن ندارم را تصمیم به پس انداز در بانک گرفتم به طوریکه سود سالیانه به آن تعلق بگیرد. از طرفی میتوانم این پول را با اختیار خود به شخص دیگری که از سرمایه داران و خیرین تهران بوده و نیاز به این حجم پول نداشته و در حال انجام ساخت انبوه مسکن میباشد بدهم و سود ماهیانه مشخص از او دریافت کنم.
فرق سیستم بانکی و شخص مذکور در این است که هنگام سپرده گذاری در بانک حجم پول حتما باید به مدت طولانی 1 تا 5 سال در بانک بماند و امکان برداشت از آن وجود ندارد و یا درصورت برداشت امتیازات تعلق گرفته به حساب شما از بین میرود ولی شخص فوق هر زمان که بخواهم اصل پول را برمیگرداند.
لطفا راهنمایی فرمایید آیا انجام عمل فوق شرعا" حرام میباشد.
قابل توجه اینکه مرجع تقلید اینجانب آیت الله مکارم شیرازی هستند.

پرسشگر گرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با اين مركز
رباخواری حرام است و سود بانکی اگر مصداق ربا باشد، حرام است.
ربا چه از اشخاص باشد و چه از بانک حرام است فقط در چند مورد ربا اشکالی ندارد. یکی ربا گرفتن فرزند از پدر و بالعکس و ربا گرفتن زن و شوهر از یکدیگر و ربا گرفتن از کافری که در ذمه اسلام نباشد .(1)
امّا ربا چیست و آیا سود بانکی ربا است؟
فقها ربا را دو گونه دانسته‏اند:(1) ربای قرضی و ربای معاملی.
1- ربای قرضی این است که شخصی یا بانک پولی را به دیگری به مدّت مثلا یک سال قرض الحسنه می‏دهد، به شرط این که بیش از آن پول دریافت کند. شرط اضافه باعث ربای قرضی می‏شود. اگر کسی صد هزار تومان به دیگری قرض بدهد به شرط این که موقع باز پرداخت صد و ده هزار تومان به صاحب پول بدهد، این اضافه حرام است.
2- ربا معاملی این است که در معاملات اجناسی که با وزن و کیل کردن خرید و فروش و مبادله می‏شوند، اگر جنس با همان جنس خرید و فروش یا مبادله شود، نباید یکطرف اضافه‏تر باشد، مثلاً صد کیلو گندم را نمی‏توان به صد و ده کیلو گندم فروخت یا ده کیلو برنج ایرانی را به بیست کیلوی برنج خارجی خرید و فروش کرد، بلکه یا اصلاً نباید این طور معامله کرد و یا اگر جنس به همان جنس معاوضه و مبادله شد، باید هر دو هم وزن باشند.
بانک‌‏هاى جمهورى اسلامى براساس مصوبات مجلس و تأیید شوراى محترم نگهبان موظفند براساس عقود و معاملات اسلامى از قبیل مضاربه، جعاله، شرکت، خرید و فروش، عمل مى‏کنند. بنابراین نه از نوع ربای قرضی است و نه از نوع ربای معاملی؛
سود حاصل از به کار گیری سرمایه اگر براساس یکی از عقود صحیح اسلامی مثل مضاربه یا شرکت یا جعاله یا اجاره و مانند آن باشد،شرعا حلال است.خواه این قرار داد بین شخص و بانک باشد یا بین دو شخص .
پس اگر پول تان را به عنوان مضاربه یا قرار داد شرعی دیگر در بانک سپرده گذاری کنید، سودی که به شما می دهند، حلال است و اشکال ندارد.و اگر مانند همین قرارداد پولتان را به کسی که کاسبی می کند بدهید تا با پول شما کاسبی کند و درصدی طبق قرارداد به شما بدهد اشکالی ندارد ولی اگر همین طور بدون قرار داد شرعی پول را به این سرمایه دار بدهید و بعد هر ماه سود بگیرید ربا و حرام است (2)

پی‌نوشت‏ها:
1 . آیت الله مکارم ، توضیح المسایل م 1774 و استفتائات جديد، ج‏1، س 580 .
2.آیت الله مکارم،مسائل کثیرالابتلا ،م114.