بسیار شنیده ام که اعمال ما هر هفته برحضرت قائم(عج) عرضه می شود اگر این مطلب صحیح است اولا سند این حدیث را مرقوم فرمایید؟ ثانیا اگر چنین باشد ایا این مطلب با ستارالعیوب بودن خداوند منافاتی ندارد؟

با سلام و تشکر به خاطر ارتباط تان با اين مرکز.
سند حديث :
بصائر الدرجات ، احمدبن موسي عن يعقوب بن يزيد عن ابن ابي عمير عن حفص بن البختري عنه قال؛ تعرض الأعمال يوم الخميس علي رسو ل الله و علي الائمة.
اما مطالب اين حديث هم کاملا درست است زيرا، بر اساس منابع ديني، انبيا و امامان معصوم از اعمال بندگان ديگر مطلع مي شوند ؛ اين جزء عقايد شيعه است و خاستگاه قرآني دارد . در روايات متعدد در اين باره سخن گفته شده است. امام صادق(ع) فرمود: « روز پنجشنبه اعمال مردم به رسول خدا و ائمه عرضه مي شود»(1).
در نامه اي از حضرت مهدي(ع) آمده : «فإنّا يحيط علمنا بآنبائکم، و لا يعزب عنّآ شي من أخبارکم و معرفتنا بالزلل الذي اصابکم؛(2)
به اخبار شما علم داريم . هيچ چيزي از اخبار شما بر ما پوشيده نيست. از لغزش و کاستي هاي عملکرد شما آگاه هستيم . چيزي بر ما پوشيده نمي ماند».
اما روايات عرضه اعمال خدمت امام عصر هم نافي ستاريت خداوند و معارض ديگر رواياتي که اشاره فرموديد نيست :
حضرت مهدي موعود به عنوان آخرين خليفه الهي روي زمين از راه هاي مختلف نظير عرضه نامه اعمال و يا احاطه علمي ، بر عملکرد مردم نظارت دارد. به اذن الهي مي داند که چه کسي چه کاري انجام مي دهد ؛ اما منافاتي با ستاريت خداوند ندارد ، زيرا اطلاع حضرت ولي عصر و ساير امامان از اعمال ما انسان ها حقيقتي جداي از علم خداوند به گناهان و اشتباهات ما نيست.
در تفكر ديني ما، امامان معصوم داراي دو حيثيت متفاوت و مختلف هستند :
يكي حيثيت عادي و فردي شان كه همانند همه افراد ديگر زندگي مي كردند . خود مكلف به تكاليف و رعايت حلال و حرام و ديگر شئون ديني بودند. مثلا حق نداشتند در خصوص احوال و اعمال كسي تجسس كنند يا غيبت كسي را بشنوند تا متوجه اشتباهات و خطاهاي او گردند .
اما حيثيت ديگري نيز داشتند كه بر اساس آن رابطه خداوند در زمين و خليفه خداوند بين مردم محسوب مي شدند . از همين جهت مرتبط با علم الهي و قدرت و حكمت و ساير صفات خداوند بودند . به حقايق عالم دسترسي داشتند. اين امور لازمه مقام امامت آن ها بود . در همين راستا هم از حقايق عالم نظير اعمال بندگان مطلع مي گردند ؛ امام زمان از آن جا كه تجلي علم خداوند است، از حقايق عالم مانند اعمال بندگان آگاه مي شود . علم حضرت عين علم خداوند است؛ در نتيجه اين امر با ستارالعيوب بودن خداوند منافات ندارد . به علاوه همان طور كه امامان معصوم مظهر اسم عليم خداوند هستند، مظهر اسم ستّار هم هستند . اطّلاع ايشان بر اعمال انسان ها و پيروان خود هرگز موجب افشاي سرّ افراد نمي گردد. چه بسا اطلاع ايشان سبب مي گردد که براي افراد دعا کرده و شفاعت نمايد که خداوند آن عمل را بر بنده خود ببخشد و گنهكاران را از ورطه انحراف نجات دهد .
خداوند برخود واجب كرده كه در برابر اشتباهات مكرر بندگان صبر كرده، تا انحرافات از حد و مرز معيني فراتر نرفته، او را خوار و رسوا نسازد . لطف و مهرباني خود را در حق او تمام نمايد تا حتي در بدترين اوضاع هم امكان بازگشت براي بندگان منحرف وجود داشته باشد
لطف و مهرباني خداوند اقتضا مي كند كه از ابتدا براي بنده روشن نمايد در هر حال من كه خالق تو هستم، از اعمالت آگاهم . به علاوه اولياي من هم از اعمال تو به نوعي آگاهي خواهند داشت تا فرد از ابتدا انگيزه ورود در گناه و معصيت را نداشته باشد . اين امر مهم ترين حكمت آگاهي ائمه از اعمال ماست كه بيش ترين حالت بازدارندگي را براي محبان شيعيان آن بزرگواران دارد .
همچنين اگر بنده گناه و انحراف را از حد گذراند ، باز لطف خداوند مي طلبد كه پرده ستاريت خود را كناري نهاده ، با آشكار نمودن بخشي از خطاهاي او، زمينه اصلاح و تاديب و بازگشت او را فراهم نمايد . او نظارت و علم و آگاهي خدا را فراموش نكرده ،لااقل از شرم جامعه و تحقيرهاي آن خود را از انحراف مصون نگه دارد .
پي نوشت ها:
1. بحارالانوار، ج23، باب 20، حديث 38، ص 345، نشر دارالاحياء، بيروت ـ 1403ق.
2. همان، ج53، باب 31، توقيع7، ص 175.