حکم نماز و روزه در خانه پدرو پدر همسر چه آنجا زادگاهمان باشد یا نباشد چیست؟ شنیدم چون از انجا ارث میبریم درست است و نماز و روزه کامل است.
اگه در شهری ملکی داشته باشیم آیا در آنجا نماز و روزه درست است؟
من وقتی روزه هستم در دهانم مزه بدی احساس میکنم مخصوصا وقتی از خواب بیدارمیشم (مثلا اگه بعد از سحر بخوابم) یک ربع تا نیم ساعت باید ( خیلی ببخشید) آب دهانم را خارج کنم بعدشم تازه چند بار آب دهانم را همراه آن مزه بد غورت میدهم تا آب دهانم قابل تحمل شود بعضی وقتهاهم همراه با خون است البته خون مقدارش کم است. مشکل من اینست که برام خیلی سخت است که مدام بخوام آب دهانم را خارج کنم اواخر ماه رمضان گلوم درد گرفته بود سوال اینست که آیا باید هر وقت مزهی بدی احساس کردم آب دهانم را خارج کنم حتی اگه مزه خون هم احساس نکردم؟ مخصوصا برای من که بیشتر وقتها اینطوری است؟؟
همانطور که گفتم بعضی وقتها بزاغم همراه خون است البته 99% مواقع زمانی است که به خوابم مخصوصا اگه بیشتر از 2ساعت بشه بعضی وقتها فقط احساس میکنم خونه وقتی آب دهانم را خارج میکنم چیزی نیست ولی بیشتر وقتها خون است . من یک روز که بعد از سحر خوابیدم وقتی بیدار شدم احساس کردم دهانم مزه خون میده اما تنبلی کردم بیدار نشدم و آب دهانم را غورت دادم ( حق بدید واقعا شرایطم سخته) حالا میخواستم بپرسم حکم روزه ی که گرفتم چیست؟ و یکبار هم در همین شرایط بودم مزه ای بدی احساس کردم و غورت دادم میخواستم لطف کنید و راهنمای کنید.

پرسش 1:
روزه شرح : 1-حکم نماز و روزه در خانه پدر و پدر همسر ، چه آن جا زادگاه مان باشد يا نباشد چيست؟ شنيدم چون از آن جا ارث مي بريم درست است و نماز و روزه کامل است.
پاسخ:
با سلام و تشکر به خاطر ارتباط تان با اين مرکز.
خانه پدر و مادر يعني خانه اي كه انسان به همراه پدر و مادر يا يكي از آن ها در آن جا زندگي كرده باشد ، چه در آن جا به دنيا آمده و چه به دنيا نيامده باشد، وطن اصلي انسان است . نماز در آَن مكان ، كامل و روزه صحيح است. مگر آن که از آن جا اعراض شده باشد.
اما خانه پدر همسر چنين حكمي را ندارد . اگر خانه پدر همسر در مكاني غير از وطن اصلي اوست، فقط در صورتي نماز در آن جا كامل و روزه صحيح است كه انسان آن جا را به عنوان وطن انتخاب كند . قصد اقامت هميشگي و تا آخر عمر در آن جا داشته باشد. (1)
بنابر اين خانه همسر بودن يا صرفا ارث بردن از مكاني موجب كامل شدن نماز و صحت روزه در آن جا نمي گردد.
پي نوشت:
1. توضيح المسائل آيت الله فاضل، م 1340 .

پرسش 2:
اگه در شهري ملکي داشته باشيم آيا در آن جا نماز و روزه درست است؟
پاسخ:
در غير وطن اصلى و وطن غير اصلى ، در جاهاى ديگر اگر قصد اقامه نكنيد، نمازتان شكسته است، چه ملكى در آن جا داشته يا نداشته باشيد. (1)
پي نوشت:
1. توضيح المسائل آيت الله فاضل، م 705.

پرسش 3:

وقتي روزه هستم در دهانم مزه بدي احساس مي کنم. مخصوصا وقتي از خواب بيدارمي شم (مثلا اگه بعد از سحر بخوابم) يک ربع تا نيم ساعت بايد ( خيلي ببخشيد) آب دهانم را خارج کنم بعدشم تازه چند بار آب دهانم را همراه آن مزه بد قورت م يدهم تا آب دهانم قابل تحمل شود. بعضي وقت ها هم همراه با خون است. البته خون مقدارش کم است. برام خيلي سخت است که مدام بخوام آب دهانم را خارج کنم .اواخر ماه رمضان گلوم درد گرفته بود . آيا بايد هر وقت مزه بدي احساس کردم آب دهانم را خارج کنم حتي اگه مزه خون هم احساس نکردم؟ مخصوصا براي من که بيش تر وقت ها اين طوري است؟ بعضي وقتها بزاغم همراه خون است البته 99% مواقع زماني است که بخوابم مخصوصا اگه بيش تر از 2ساعت بشه .بعضي وقت ها فقط احساس مي کنم خونه وقتي آب دهانم را خارج مي کنم چيزي نيست. ولي بيش تر وقتها خون است . من يک روز که بعد از سحر خوابيدم وقتي بيدار شدم احساس کردم دهانم مزه خون مي ده . اما تنبلي کردم بيدار نشدم و آب دهانم را قورت دادم ( حق بديد واقعا شرايطم سخته) حکم روزه ي که گرفتم چيست؟ يک بار هم در همين شرايط بودم
پاسخ:

روزه شما باطل نشده و نياز به قضا ندارد ،چون يقين به خوردن خون نداريد . براي اينكه بهتر پاسخ شما را بدهيم، لطفا به نكاتي كه مطرح مي شود توجه نماييد :
اولا صرفا با احساس مزه تلخ ، انسان يقين به وجود خون در دهان نمي كند ، همان طور كه چندين مرتبه با احساس مزه خاصي در دهان ، مواجه شديد. اما بعد از خروج آب دهان ، خوني نديديد . بنابر اين وسواس را كنار بگذاريد . تا زماني كه يقين به وجود خون نداشتيد، نيازي به خروج آب دهان نيست .
اگر فرضا به آمدن خون يقين كرديد. اما مقدار خون به حدي بود كه در آب دهان از بين مي رود ( كه در بيش تر مواقع چنين است) پاك است. (1) قورت دادن آب دهان چنيني موجب باطل شدن روزه نمي شود .
پس فقط زماني فرو بردن آب دهان موجب بطلان روزه مي گردد كه اولا يقين داشته باشيد كه در آن خون وجود دارد . ثانيا مقدار خون به حدي باشد كه در آب دهان از بين نمي رود .(2)
فرو بردن شي نجس مانند خون (بنابر يقين به وجود آن با مقدار مورد نظر)گناه و حرام است . عدم جواز آن اختصاصي به حالت روزه ندارد، يعني اگر در غير حالت روزه هم خورده شود ، حرام است .

پي نوشت ها:
1. توضيح المسائل آيت الله فاضل ، م 220.
2. همان ، م 1082.