پرسشگر گرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با اين مرکز
متاسفانه سوال شما ناقص به دست ما رسيده است و منظور شما براي ما معلوم نشد که در مورد تغذيه قبل از بسته شدن نطفه چه سوالي داريد . اگر مراد شما از سوال در خصوص تاثير تغذيه است ،پاسخ چنين است :
در نظر اسلام پدر و مادر مقام بسيار بلندي دارند. در ده ها آيه و روايت درباره آنان سفارش هاي اكيد شده است . پدر و مادر با اين همه مقام و مرتبه , وظائف سختي در قبال فرزندان دارند.
شخصيت كودك در اوايل وجود, هنوز شكل نگرفته است و براي سعادت و شقاوت قابليت دارد. مي تواند يك انسان كامل گردد و مي تواند به سيرت يك حيوان پست و فرومايه در آيد. سعادت و شقاوت هر فردي به كيفيت پرورش او بستگي دارد. اين كار بزرگ بر عهدهء پدر و مادر نهاده شده است . مخصوصاً مادر در اين مورد از اهميّت بيش تري برخوردار است . خوراك و رفتار او در دوران بارداري , در سعادت و شقاوت فرزند اثر دارد.پيامبر(ص) فرمود: .(1) به علاوه پدران و مادران در برابر اجتماع مسئولند, چون كودكان امروز, مردان و زنان آينده خواهند بود و جامعه فردا از همين افراد تشكيل خواهد يافت .
آغاز وظيفه مادري از آن وقتي است كه اسپرماتوزوئيد با اوول زن تركيب مي شود. از همان هنگام يك موجود زنده با سرعت در حركت و تكامل پرورش مي يابد و بزرگ مي شود تا به صورت انسان كاملي در آيد. سن واقعي انسان از همان زمان شروع مي شود. نطفه پدر و ژن هايي كه به وسيله قانون وراثت از اجداد به كودك منتقل شده , در شخصيت جسماني و رواني او اثر دارد, ليكن آيندهء اين موجود زنده تا حدود زيادي در اختيار مادر است . رَحِم مادر محيط پرورش شخصيت فرزند است .
دوران بارداري دوران بسيار حساس و پرمسئوليتي است . يك خانم آگاه نمي تواند اين دوران را عادي تصوركند و با سهل انگاري از كنارش بگذرد.
گرچه كودك در رَحِم عضو رسمي بدن مادر نيست , اما از خون مادر و غذاي او تغذيه مي كند. غذاي مادر بايد به طوري غني و كامل باشد كه از يك طرف احتياجات غذايي بدن خودش را تأمين كند و از طرف ديگر غذاسازي براي فرزند نمايد.
مراعات بهداشت و خوردن غذاهاي مناسب و پرهيز از گناهان و خوردن غذاهاي حلال و مقوي و مفيد, در شيري كه مادر به فرزند مي دهد, مؤثر است .
قرآن كريم، انواع غذاها را كه براي جسم و روح انسان مفيد بوده و ذائقهي او را نيز ارضا كرده حلال شمرده است، و از طرفي انسان را از خوردن غذاهاي مضر و پليد نهي ميكند.
بنابراين برنامه غذايي او بايد حساب شده و دقيق باشد. اين مسئله به قدري در نظر اسلام اهميت داشته كه به زنان باردار دستور داده است كه در صورت ضرر داشتن غذا نخوردن , روزه نگيرند. به موجب يك آمار, 80 درصداز كودكان ناقص الخلقه جهان , در دوران بارداري مادران شان درست تغذيه نشده اند.(2)
وضع تغذيه مادر در ايام بارداري حتي در اخلاق و مقدار هوش و استعداد كودك تأثير فراواني دارد, زيرا اعصاب و مغز كودك از غذاي مادر درست مي شود . هر نوع غذايي اثر مخصوص دارد.
متخصصين مي نويسند: ماست و پنير به علّت داشتن ويتامين و مخمرهاي مخصوص مفيد مي باشند, ولي خوردن ماست ترش مفيد نيست . پنير مانده و كهنه هم لطفي ندارد. خوردن يك ليوان شير همه روزه به هنگام صبحانه تقريباً ضروري است . جوانه گندم , سيراب , شيردان , دل , قلوه و جگر بهترين منابع ويتامين هاي ب مي باشند و مفيد هستند.
خوردن سبزي و مواد كلسيم دار و سيب و گلابي و انواع ميوه ها بسيار مفيد است .
پي نوشته ها:
1 . طب در قرآن، دكتر عبدالحميد دياب و دكتر قرقوز، ص 146 ـ 147.
2 . فلسفة احكام، ص 161 ـ 162.