به نام خدا
با سلام و احترام
سؤال: آيا کارشناس خبره (در هر علمی) اجازه دارد با توکل به خدا و معلومات دينی و دانش فنی و علمی خود برای کشف حقايق علمی به تحليل آيات قرآن بپردازد و کشفياتی را استنباط نمايد بطوری که تفسير به رأی نباشد؟ يا اينکه برای استنباط مطالب علمی؛ علاوه بر کارشناس خبره بايد مجتهد علوم قرآنی و دينی باشد؟
با تشکر فراوان- اهواز - مسعود طالب زاده
7/7/1389

پرسشگر گرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با اين مركز
براي کشف حقايق علمي که قرآن بدان ها اشاراتي دارد، کارشناسان علم تجربي مي توانند به آيات قرآن در آن زمينه ها مراجعه کنند . بيان آن آيات را با دريافت هاي علم تجربي قياس کنند .به مطالعه در آن آيات بپردازند . به معجزه قرآن در بيان حقايق علمي در عصر حاکميت جهل پي ببرند.
تفسير به راي آن است که فرد ابتدا در مطلب اعتقادي يا فقهي يا غير آن از جمله در علوم تجربي اعتقاد هايي پيدا کرده و در صدد باشد قرآن را بدون استناد به مباني لغوي و حديثي و اصولي و عقلي ،در راستاي اعتقاد هاي خود تفسير و تاويل کند. اما اگر فرد دنبال يافتن حقيقت پيام قرآن باشد و نخواهد فهم و عقيده خود را بر قرآن تحميل کند و از زبان قرآن سخن خود را بگويد، اين تفسير به راي نيست و مجاز مي باشد.
براي يافتن حقايق علمي قرآن، لازم نيست حتما مجتهد علوم قرآني باشد، ولي بايد بر مبناي صحيح و معقول حرف بزند . براي استناد مطلبي به قرآن، دليل محکم داشته باشد. البته بسياري اوقات تفاسير در زمينه آيات علمي قرآن سخن هايي گفته اند که مطابق با علوم روز بوده ، امروز بطلان آن ها آشکار شده ، چه بسا عالمان تجربي در اين زمينه درک بهتري از آيات علمي داشته باشند.