با عرض سلام خدمت شما
من یه پسر 15 ساله هستم که باید ببخشید استمنا میکردم و تا 1 الی 1.5 سال پیش گناه این کارو نمیدونستم بعد که فهمیدم دفعاتش کم شد ولی باز هم این فکر ها به سراغم میومد و باز هم تکرار کردم الان از کار خودم پشیمونم و میخوام خدا منو ببخشه میخواستم بدونم که چگونه میتوانم از دست این فکر ها راحت شوم و بعد چه کار باید بکنم که از درگاه خدا رانده نشم و خدا من رو ببخشه تازه من در دبیرستان نمونه درس میخونم و از یه دانش آموز نمونه بعیده ولی من نمیتونم جلوی احساساتم رو بگیرم و هر چه میخواهم که جلوی این حس رو بگیرم ذهنم در گیر میشه و برای همین نمیتونم درس بخونم برای همین چند بار خودم بدون این که این افکار به سراغم بیایند این کار را انجام میدهم
در ضمن میخواستم بپرسم که مرجع تقلید کدوم بهتره به نظر شما ممنوم میشم اگه زود به سوال من پاسخ دهید
پرسش: چگونه باید از دست فکر های عجیبی که به سراغم میاد راحت شم و خدا من را ببخشد؟ شرح : یه پسر 15 ساله هستم که استمنا می کردم و تا 1 الی 1.5 سال پیش گناه این کارو نمی دونستم . بعد که فهمیدم دفعاتش کم شد، ولی باز هم این فکر ها به سراغم میومد و باز هم تکرار کردم . الان از کار خودم پشیمونم و می خوام خدا منو ببخشه.
چگونه می توانم از دست این فکر ها راحت شوم و بعد چه کار باید بکنم که از درگاه خدا رانده نشم و خدا من رو ببخشه ؟تازه من در دبیرستان نمونه درس می خونم و از یه دانش آموز نمونه بعیده ، ولی من نمی تونم جلوی احساساتم رو بگیرم و هر چه می خواهم که جلوی این حس رو بگیرم ، ذهنم در گیر می شه و برای همین نمی تونم درس بخونم. برای همین چند بار خودم بدون این که این افکار به سراغم بیایند این کار را انجام می دهم.
پاسخ: پرسشگر گرامی با سلام سپاس از ارتباط تان با این مرکز.
نامه شما را خواندم. هيچ كسي از درگاه خدواند رانده شده نيست و نبايد مأيوس و نا اميد باشيد. خداوند نسبت به همه بندگانش نظر لطف و رحمت دارد. اين عادت نيز مانند بسياري از عادات بد قابل درمان است و راهكارهاي خاصي نيز براي آن وجود دارد؛ منتهي گاهي ما به صورت خودسرانه ميخواهيم خودمان آن را درمان كنيم. اين امر نشاندهنده آن است كه ما حتي آن را به درستي نمي شناسيم. برخي افراد گمان مي كنند كه اين هم مانند بسياري از رفتارهاي ديگر در دست خودمان است . پس ميتوانيم آن را انجام ندهيم و فقط كافي است كه اراده كنيم انجام ندهيم؛ اما اين دقيقاً نقطه اشتباه ما است چون مگر در مواردي مانند پرخوري و سيگار كشيدن و مواردي ديگر كه از جمله عادت هاي نامطلوب به شمار ميآيد، آيا توانستهايم خودمان را درمان كنيم؟ متأسفانه پاسخ منفي است و دليل آن هم واضح است.
به همين دليل همواره براي درمان اين اختلالات ترجيح داده ميشود كه از درمان هاي همگام دارو درماني توسط روانپزشك و روان درماني استفاده شود. دارو درماني كمك مي كند تا پاسخ هاي اضطرابي بدني شما از بين رفته و در نتيجه كمتر براي رفع تنشهاي دروني خود به خودارضايي بپردازيم.
در خصوص خودارضايي نيز بايد توجه داشته باشيد كه به هر حال، روش هایی برای خنثی سازی افکار جنسی وجود دارد که منتهی به تولید نیاز جنسی میشوند ، وجود دارد که در سراسر دنیا به کار گرفته میشود. ما با به کارگیری این قبیل روش ها قادر خواهیم بود که وضعیت روانشناختی خود و تداعی های بالا را خنثی نماییم. در ابتدا بايد تمام محرك هاي جنسي را از محيط دور سازيد؛ چون حقيقتاً امكان درمان بدون خارج كردن محرك هاي جنسي كه منجر به ايجاد تصاوير ذهني ميشوند، امكان پذير است.
علاوه بر آن، روش های کاهش اضطراب و تنظیم تنفس، باعث می شود تا فرد تنش های بدنی و تنیدگیهای روانی را از خود دور سازد. دور ساختن تنشها و تنیدگي ها باعث میشود تا فرد کم تر به مسایل جنسی و تصاویر خودانگیخته مشغول شود و نهايتاً كمتر به خودارضايي بپردازد.
همچنين مناسبترین روش تنظیم تنفس آن است که با ایجاد گرفتگی در عضلات شکم و بیرون دادن شکم هوا را به درون ریهها وارد سازد و با فرو دادن شکم آن را خارج سازد. این عمل باعث می شود تا حجم بیش تری از اکسیژن وارد ریه شده و در نتیجه اکسیژن بیش تری به مغز فرد برسد. در این صورت ما شاهد آن خواهیم بود که هیجانات کم تر میتوانند شما را اداره نمایند. همچنین روش دیگری برای اجرای صحیح تنفس وجود دارد که بر اساس آن باید مراحل ذیل را طی نمایید:
- دراز بکشید.
- یک دست روی سینه یک دست روی شکم .
- به یک مساله دیگر فکر کنید.
- بر روی دستان تان متمرکز شوید، کدام دست با هر دم بالا میرود؟
اما در روش تنآرمیدگی باید فرابگیرید که با استفاده از انقباض منظم عضلات خود تنش های بدنی را نیز از بدن خودتان خارج ساخته و به یک مهار ماهیچهای برسید.
باید برای اجرای تن آرمیدگی عضلات بدن تان را به شانزده گروه عضلانی( نوک انگشت تا مچ دست؛ مچ تا انتهای آرنج ؛ بازو تا کتف؛ در هر دست؛ نوک انگشتان پا تا مچ پا، عضلات ساق پا، ران تا کشاله ران؛ عضلات پیشانی ،به علاوه عضلات کاسه سر؛ عضلات صورت و فک؛ عضلات گردن و سینه؛ مجموعه عضلات شکم) تقسیم نموده و هر یک را به طور جداگانه برای مدت 7 ثانیه با شمارش معکوس به طور نسبی منقبض نموده و سپس ظرف مدت 3 شماره آن را رها سازید .بعد بر احساس خوشایند در نتیجه مقایسه بین حالت گرفتگی و انقباض و حالت رها شدگی متمرکز شوید و به یک احساس خوشایند برسید.
به همین دلیل در روش های کلینیکی همیشه بر بیتفاوت شدن و سازگار شدن با افکار و تصاویر ذهنی جنسی و آزار دهنده تأکید میشود و نه مقابله یا مبارزه که می تواند آن ها را پایدارتر نماید.
تمرکز بیش از اندازه و هجوم افکار جنسی يکي از بزرگترين منابع اضطرابزا است و ميتوان دريافت که اضطراب بيش از حد، زمينهاي را براي وابستگی بيشتر به رفتار جنسی در افرادی که نسبت به آن احساس نیاز میکنند، فراهم ميآورد، پس با بالا بردن سطح عزت نفس و اعتماد به نفس و انجام برخی تمرینات به تعديل هیجانات جنسی و نیازهای خودانگیخته جنسی خویش بپردازيد.
اما در نهایت اصلی ترین راه کاستن از حجم انبوه و میزان تهاجم افکار جنسی استفاده از روش های تغییر فکر و توقف افکار مبتنی بر تصاویر جنسی است که میتوانند احساسی خوشایند در فرد ایجاد نمایند. هر چند با انجام روشهای تنآرمیدگی میتوان تا حدّ زیادی از ادامه این روند کاست، اما در درمان به آن نیز بسنده نمیشود و به فرد مبتلا یاد میدهند که چگونه با شمارش 1، 2، 3، به خودش با صدای بلند فرمان بس! داده و فکر خود را که شامل تصاویر جنسی متوقف سازد. این روش ظاهراً ساده کاملاً اثربخش بودن خود را اثبات نموده است و یکی از روش های جالب و کوتاه توقف فکر محسوب میگردد. فرد پس از مدتی در نهایت قادر میشود تا با یک صدای نجوای درونی به افکار نامتناسب و نابجای خود پایان دهد.
پايدار ساختن احساس گناه نميتواند راهي براي دور شدن از اين عادت ناپسند قلمداد گردد. احساس گناهي كه منجر به خود-سرزنشي شود و فرد را دوباره به انجام رفتار نامطلوب سوق دهد، نميتواند مناسب و مطلوب ارزيابي گردد. وجود اين احساسات به فرد القا ميكند كه "آب كه از سر گذشت چه يك وجب و چه صد وجب!". اين در حالي است كه احساس گناهي كه مي تواند سودمند و سازنده است، به فرد توهين نميكند و به فرد القا ميكند كه "تو با ارزشتر از آن هستي كه اين رفتار نامطلوب را انجام دهي! در نتيجه بهترين راه آن است كه از اين افكار نامناسب به دور بمانيد.
پرسش: مرجع تقلید کدوم بهتره ؟
پاسخ: برای تقلید از مرجع باید مرجعی را انتخاب کرد که اعلم مراجع تقلید باشد و راه های شناخت مرجع تقلید اعلم بدین گونه است :
اول: انسان یقین کند ، مثل آن که از اهل علم باشد و بتواند مجتهد و اعلم را بشناسد .
دوم :دو نفر عالم عادل که مى توانند مجتهد و اعلم را تشخیص دهند، مجتهد یا اعلم بودن کسى را تصدیق کنند ، به شرط آن که دو نفر عالم عادل دیگر با گفته آنان مخالفت ننمایند .
سوم : عدهاى از اهل علم که مى توانند مجتهد و اعلم را تشخیص دهند ، و از گفته آنان اطمینان پیدا مى شود، مجتهد یا اعلم بودن کسى را تصدیق کنند .
اگر شناختن اعلم مشکل باشد، باید از کسى تقلید کند که گمان به اعلم بودن او دارد ، بلکه اگر احتمال ضعیفى هم بدهد که کسى اعلم است و بداند دیگرى از او اعلم نیست ، بنابر احتیاط واجب باید از او تقلید نماید . اگر چند نفر در نظر او اعلم از دیگران و با یکدیگر مساوى باشند ، باید از یکى از آنان تقلید کند . ( 1 )
در حال حاضر درحوزه های علمیه مراجعی معروف و مشهور هستند که پس از استفاده از راه های تشخیص مرجع اعلم ، می توان از یکی از آن ها تقلید نمود از جمله ، آیات عظام :
1 . حضرت آیت الله حاج سید علی خامنه ای ( مقام معظم رهبری ) .
2 . حضرتآیت الله حاج شیخ حسین وحید خراسانی .
3 . حضرت آیت الله حاج سید موسی شبیری زنجانی .
4 . حضرت آیت الله حاج شیخ ناصر مکارم شیرازی .
5 . حضرت آیت الله حاج سید علی سیستانی .
6 . حضرت آیت الله حاج شیخ لطف الله صافی .
پی نوشت :
1 . توضیح المسائل مراجع ، م 3 و 4 .