یک آیه از قرآن با مفهوم مبارزه با هتاکان به ساحت مقدس قرآن کریم و چگونگی آن با اعلام سوره و شماره آیه آن ذکر کن
پرسشگر گرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با اين مركز
خداي متعال فرمود:
وَ قَدْ نَزَّلَ عَلَيْكُمْ فِي الْكِتابِ أَنْ إِذا سَمِعْتُمْ آياتِ اللَّهِ يُكْفَرُ بِها وَ يُسْتَهْزَأُ بِها فَلا تَقْعُدُوا مَعَهُمْ حَتَّى يَخُوضُوا فِي حَدِيثٍ غَيْرِهِ إِنَّكُمْ إِذاً مِثْلُهُمْ إِنَّ اللَّهَ جامِعُ الْمُنافِقِينَ وَ الْكافِرِينَ فِي جَهَنَّمَ جَمِيعاً ؛(1)
خداوند نازل فرموده در قرآن مجيد كه زمانى كه شنيديد آيات الهى را و ديديد كه كفار و منافقان به اين آيات كافر مي شوند و انكار مي كنند و با آن ها استهزا مي كنند در مجلس آن ها ننشينيد تا اينكه اين ها دست از اين كار بر دارند . وارد مطالب ديگرى بشوند . اگر نشستيد و اعراض نكرديد، شما هم مثل آن ها هستيد در عقوبت . خداوند محققا جمع مي کند همه كفار و منافقين را در جهنم.
اين آيه شريفه به صراحت وظيفه مسلمانان را هنگام توهين به قرآن بيان مي کند، اگر چه در آن زمان به خاطر اندک بودن جمعيت مسلمانان و نيز نوپا بودن اسلام، اين وظيفه در حد برخاستن و دور شدن از جمع مسخره کنندگان به اعتراض بوده است، اما هنگامي که مي توان اعتراض را به شکل مقابله و برخورد پيشگيرانه نشان داد ، بايد از آن راه استفاده کرد که خداوند در قرآن بيان مي فرمايد :
«أَنْ إِذا سَمِعْتُمْ آياتِ اللَّهِ» يعنى زمانى كه كفار و منافقان مذاكراتى در آيات الهى مي كنند و شما در آن مجلس حاضر هستيد و آن ها "يُكْفَرُ بِها وَ يُسْتَهْزَأُ بِها" توهين به آيات کرده و كافر به آن ها مي شوند و سخريه و استهزا مي كنند "فَلا تَقْعُدُوا مَعَهُمْ"در مجلس آن ها جلوس نكنيد و با آن ها نشست نكنيد كه جلوس در مجلس معصيت حرام است، اين حكم البته در موردي است كه نتوانيد نهى از منكر كنيد و اثبات حق نمائيد و گرنه واجب است از آنها جلوگيرى نماييد.(2)
شيخ كلينى از صادق آل محمد (ص) روايت مي كند كه وقتى اولين و آخرين در روز قيامت جمع شدند، مىبينند شخصى در بهترين صورت و وقتى مؤمنان به وى نظر مي كنند، مىبينند قرآن است . مي گويند اين از ما است. از مؤمنان مي گذرد. مي رسد به شهدا. شهدا گويند اين قرآن است. از آن جا نيز مي گذرد. مي رسد به پيامبران. انبيا گويند اين قرآن است. از آن جا نيز مي گذرد تا مي رسد به يمين عرش خداوند جبّار. مي فرمايد: قسم به عزت و جلال خودم كه امروز گرامى مي دارم كسى كه تو را گرامى داشته ؛ خوار و توهين مي كنم كسى كه تو را توهين نموده.
از اين قبيل اخبار كه قرآن در قيامت مجسم مي گردد و شفاعت مي نمايد و خداوند اهل قرآن را گرامى مي دارد و كسانى را كه توهين به قرآن نمودهاند، معذب مي گردند، بسيار است . براى اختصار از ذکر آن خوددارى مي کنيم.(3)
خداي متعال نسبت به توهين کنندگان به قرآن، علاوه بر تکليفي که به مسلمانان ارائه کرده، آنان را به عذاب دردناکي وعده داده است.
خدا تمسخر کنندگان به قرآن را به عذابي دردناک وعده داد و فرمود:
وَ إِذا تُتْلى عَلَيْهِ آياتُنا وَلَّى مُسْتَكْبِراً كَأَنْ لَمْ يَسْمَعْها كَأَنَّ فِي أُذُنَيْهِ وَقْراً فَبَشِّرْهُ بِعَذابٍ أَلِيمٍ .(4)
موقعى كه تلاوت شود بر او آيات قرآنى ، پشت مي كند از روى تكبر و نخوت ، مثل اينكه نشنيده ، گويا در دو گوش او ثقلى باشد كه مانع از شنيدن است، پس بشارت ده او را به عذاب دردناك.
در سوره قمر تکذيب کنندگان آيات الهي را (که از قوم فرعون و لوط و. بودند) دچار عذابي شديد نمود و فرمود:
وَ لَقَدْ يَسَّرْنَا الْقُرْآنَ لِلذِّكْرِ فَهَلْ مِنْ مُدَّكِر، وَ لَقَدْ جاءَ آلَ فِرْعَوْنَ النُّذُرُ ، كَذَّبُوا بِآياتِنا كُلِّها فَأَخَذْناهُمْ أَخْذَ عَزِيزٍ مُقْتَدِرٍ؛ (5)
محققا ما آسان كرديم قرآن را براى تذكر و اندرز گرفتن . پس آيا كسى هست كه متذكر گردد و پند گيرد. و محققا براى آل فرعون تهديد دهندگان آمدند
و آنان تمام آيات ما را (معجزات حضرت موسى را) تكذيب نمودند . پس آن ها را گرفتيم ، گرفتن غالب استوار (تحت اقتدار و غضب پروردگار جبار گرفته شدند)
پي نوشت ها:
1. نساء(4) آيه .140 .
2.أطيب البيان في تفسير القرآن، ج4، ص: 244.
3. مخزن العرفان در تفسير قرآن، ج1، ص: 14.
4. لقمان(31)، آيه 7 .
5. قمر،(54) آيات 40 تا 42.