با سلام در قران كريم چهار ايه با متن و يزكيهم و يعلمهم الكتاب امده است يعني اول تزكيه بعد تعليم در يك ايه علم مقدم بر تزكيه شده است علت ان چيست يعني ايا در اين برهه از زمان تعليم بر تزكيه مقدم بوده است لطفا با مصداق و نشاني پاسخ اينجانب را بدهيد با تشكر

با عرض سلام و تشکر از ارتباط تان با اين مرکز
در چهار مورد از قرآن مجيد مساله تعليم و تربيت به عنوان هدف انبيا(عليهم السلام ) با هم ذكر شده ، در سه مورد تربيت بر تعليم مقدم شمرده شده است. (1) و تنها در يك مورد تعليم بر تربيت مقدم شده است (2)
با اينكه مى‏دانيم معمولا تا تعليمى نباشد. تربيتى صورت نمى‏گيرد.
بنا بر اين آن جا كه تعليم بر تربيت مقدم شده، اشاره به وضع طبيعى آن است که از جهت زمان تعليم مقدم است . قرآن با اين نگاه آن را مقدّم شمرده است ، در موارد ديگر كه تربيت مقدم ذكر شده ،گويا اشاره به مساله هدف بودن آن است، چرا كه هدف اصلى تربيت است و به جهت هدف مقدّم شده است .(3)
قرآن كريم درباره سه مرحله «تلاوت » ، «تعليم » و «تزكيه » مى فرمايد :
«رَبَّنَا وَ ابْعَثْ فِيهِمْ رَسُولاً مِّنْهُمْ يَتْلُواْ عَلَيْهِمْ ءَايَـتِكَ وَ يُعَلِّمُهُمُ الْكِتَـبَ وَ الْحِكْمَةَ وَ يُزَكِّيهِمْ إِنَّكَ أَنتَ الْعَزِيزُ الْحَكِيمُ ; (4) :پروردگارا ! در ميان آنان فرستاده اى از خودشان برانگيز تا آيات تو را بر آنان بخواند. كتاب و حكمت به آنان بياموزد . پاكيزه شان كند ; زيرا كه تو خود ، شكست ناپذير حكيمي» .
اين آيه ، سه هدف را براى بعثت پيامبر(صلي الله عليه و آله و سلم) بيان مى كند :
نخست تلاوت آيات خدا بر مردم ; اين اشاره به بيدار ساختن انديشه ها در پرتو آيات جذاب و كوبنده اى است كه از مجراى وحى بر قلب پيامبر نازل مى شود . به وسيله آن جان هاى خفته را بيدار مى كند .
دوم ، تعليم كتاب و حكمت را هدف دوم مى شمرد ; زيرا تا آگاهى حاصل نشود ، مرحله تربيت صورت نمى گيرد .
سومين هدف را كه «تزكيه » است، نيز بيان مى كند . به اين ترتيب ، تكامل وجود انسان ، در جنبه هاى «علمى » و «عملى » به عنوان هدف نهايى بعثت پيامبر ، معرفى شده است .
بنابراين به صورت طبيعى از نظر زماني تعليم بر تزكيه مقدم است. آيه مذکور دعاى حضرت ابراهيم(عليه السلام) است که از خداوند طلب كرده و در اين دعا ، سير طبيعى را كه يك رسول بايد بپيمايد، مطرح شده است. پس تعليم ، راه و پلى براى تزكيه است. اما تزكيه از نظر رتبه و ارزش بر تعليم مقدم است . يعني اگر تعليم تزكيه را در پى نداشته باشد ، فايده اى ندارد . خدا در آيات ديگر كه به پيامبر خطاب مى كند ، ابتدا هدف (تزکيه ) را ذكر مى كند تا به اهميت آن توجه دهد :
« هُوَ الَّذِى بَعَثَ فِى الاُْمِّيِّينَ رَسُولاً مِّنْهُمْ يَتْلُواْ عَلَيْهِمْ ءَايَـتِهِ وَ يُزَكِّيهِمْ وَ يُعَلِّمُهُمُ الْكِتَـبَ وَ الْحِكْمَةَ؛ (5) :اوست آن كس كه در ميان بى سوادان فرستاده اى از خودشان برانگيخت تا آيات او را بر آنان بخواند و پاك شان گرداند و كتاب و حكمت به ايشان بياموزد و آنان قطعاً پيش از آن در گمراهى آشكارى بودند.»
قرآن کتاب جاودانه است و براي تمام زمان ها نازل شده است . مسائلي را هم که مطرح مي کند بر اساس اهداف خلقت بشريت و انسان ها ي آزاده لحاظ مي کند . جوابي که در بالا داديم ، باز در اين قسمت هم مي آيد که در تمام زمان ها تزکيه مقدّم هدفي و تعليم مقدّم زماني است.
پي نوشت ها:
1. سوره بقره(2) آيه 151؛سوره آل عمران(3) 164؛ سوره جمعه(62)آيه 2.
2. سوره بقره (2)آيه 129 .
3.تفسير نمونه ،مکارم شيرازي ، ج1، ص458..
4. بقره (2)،آيه 129.
5.جمعه(62) آيه 2.