سلام علیکم
ضمن تشکر از خدمات بی شائبه شما
لطفا در مورد زرتشت توضیحاتی بفرمایید. آیا ایشان پیامبر الهی بوده اند؟ لطفا منابع معتبر اسلامی برای مطالعه بیشتر معرفی بفرمایید.
و من الله التوفیق
پرسشگر گرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با اين مرکز
آن چه از تاريخ اديان الهي و برخي روايات اسلامي به دست ميآيد: زرتشت پيامبري از پيامبران الهي است، اگر چه محل و تاريخ تولد وي روشن نمي باشد. اين ابهام تا حدي است كه عدهاي ظهور او را در قرن يازدهم قبل از ميلاد و برخي در قرن ششم يا هفتم ذكر كردهاند و در مورد محل تولد او نيز، برخي محققان او را آذربايجاني و عدهاي او را اهل خوارزم و بلخ ميدانند.
(مولون)زادگان او را سيستان و (تاين بى)ظهور زرتشت را در حوزه بين النهرين و بالأخره بعضي او را اهل شهر ري ميدانند.(1)
اما با همه اختلاف عجيبي كه در تاريخ و محل ظهور و تولد او وجود دارد، چند نكته را از لحاظ تاريخي، ميتوان قطعي تلقي نمود:
1- زرتشت پيامبري از انبياي الهي و از سرزمين ايران باستان بوده است.
2- او داراي كتاب آسماني بوده و كتابش از بين رفت، با تكيه بر خاطرات و اذهان و به اصطلاح آن چه كه در سينه اشخاص بود، مطالبي جمع آوري شد و به نام كتاب مقدس تكثير گشت.
3- زرتشت به دست قوم خويش كشته شد.
جهت شفاف تر شدن مطلب در چند روايت زير دقت نماييد.
در برخي روايات ميخوانيم: مشركان مكه از پيامبر(ص)تقاضا كردند از آنها جزيه بگيرد و اجازه بت پرستي به آنها بدهد. پيامبر(ص)فرمود: من جز از اهل كتاب جزيه نمي گيرم. آنها در پاسخ گفتند: شما چگونه چنين ميگويي در حالي كه از مجوس منطقه هجر، جزيه گرفتهاي ؟ پيامبر(ص)فرمود: مجوس پيامبر و كتاب آسماني داشتند، پيامبرشان را به قتل رساندند و كتاب او را آتش زدند.
اصبغ بن نباته ميگويد: وقتي علي(ع) بر فراز منبر فرمود: از من سؤال كنيد، پيش از آن كه مرا نيابيد. اشعث بن قيس (منافق معروف ) برخاست و گفت: اي اميرمؤمنان ! چگونه از مجوس جزيه گرفته ميشود، در حالي كه كتاب آسماني بر آنها نازل نشده و پيامبري نداشتهاند؟ علي (ع)فرمود: خداوند كتابي بر آنها نازل كرد و پيامبري مبعوث نمود. (2)
بر اساس روايتي از امام زين العابدين (ع)پيامبر اكرم (ص)فرمود: با مجوسيها طبق سنت اهل كتاب رفتار نماييد.(3)
مرحوم علامه طباطبايي ميفرمايد: «مراد از مجوس قوم معروفى هستند كه به زرتشت گرويدهاند. اين لفظ در قرآن يك بار به كار رفته است، در قرآن (3) مجوس در صف و در رديف اهل كتاب، يعنى يهود و نصارا و در برابر مشركان قرار گرفتهاند. بنابراين از اين آيه شريفه نيز استفاده ميشود زرتشتي ها، پيروان پيامبر الهي بودند، امّا همانند ساير اديان، دين آنها منسوخ و كتاب آسماني آنها تحريف شد.(4)
آنچه امروز به نام «اوستا» و از زرتشت در دست پيروان او وجود دارد، تنها بخشي از آن کتاب است که مورد تحريف قرار گرفته، از جاهاي پراکنده به دست آمده است و اعتبار آن قطعي نيست.
براي آشنائي بيشتر به کتاب تاريخ اديان ومذاهب جهان از عبد الله مبلغي ،مراجعه نمائيد .
پينوشتها:
1.عبدالله مبلغي آباداني، تاريخ اديان و مذاهب جهان، ج 1 ص 334ـ 336.
2 . وسائل الشيعه ، ج 11 - ابواب جهاد العدو ، باب 49 ،ص 96 .
3.ناصر مكارم شيرازي و جمعي از نويسندگان، تفسير نمونه، ج 14 ص 45ـ 46.
3.حج (22) آيه 17.
4.الميزان، ترجمه فارسي، ج 14 ص 532ـ 537 با تلخيص.
5. دو مقاله منتشر شده در مجله تاريخ پژوهان از جناب اقاي محمد دشتيي.