سلام خدمت شما
من خودم از کسانی هستم که به ولایت فقیه در دوران غیبت امام زمان عج اعتقاد دارم.ولی سوالی در ذهنم پیش آمده که قادر به حل آن نیستم.
اگر ولی فقیه فردی معصوم نیست چگونه میتوان جان و مال و آبروی یک انسان را به او سپرد؟آیا عدالت برای سپردن این امور به ولی فقیه کافی است؟او که معصوم نیست پس ممکن الخطاست.آیا درباره جان مردم میتوان خطا کرد؟

با تشکر

با عرض سلام و تشکر از ارتباط تان با اين مرکز.
معناي ولايت فقيه آن نيست که ولي فقيه بر جان و مال مردم ولايت داشته و هرکاري که بخواهد انجام دهد. بلکه معنايش اين است ، اختيارات حکومتي و سياسي که امام معصوم دارد، به ولي فقيه واگذار شده است. فقيه هم بر اساس وظايف واختيارات که براي وي تعريف شده ،وظايف خود را انجام مي‌دهد.
عدم معصوم بودن ولي فقيه، با ولايت او بر مردم منافات ندارد، زيرا در اسلام براي ولي فقيه شرايطي مانند عدالت، تقوا، فقاهت و مديريت بيان شده است ،که رعايت اين شرايط ضريب لغزش و اشتباه ولي فقيه را کاهش مي دهد.همچنين اگر ولي فقيه يکي از شرايط رهبري را نداشته باشد يا گناه مرتکب شود، از مقام رهبري عزل مي‌شود. بر اين اساس ولي فقيه سعي مي‌کند که در همه عرصه‌ها شرايط رهبري را رعايت کند، ضريب اشتباه خود را کاهش دهد. افزون بر اين اگر انسان هاي معصوم هم بر مسند قدرت باشند، باز هم احتمال خطا در مديران آنان وجود دارد.- گرچه خودآنان اشتباه نمي کنند-، چنان که در زمان علي (ع) برخي از مديران وي دچار خطا ولغزش شدند، از اين رو حضرت با آنان برخورد نمود.
مهم‌تر از همه اين که در قانون اساسي جمهوري اسلامي ايران، براي نظارت بر عملکرد ولي فقيه مجلس خبرگان تعريف شده است، يعني اعضاي مجلس خبرگان بر رفتار و عملکرد رهبري نظارت مي‌کنند. در صورتي که رهبر شرايط رهبري نداشته باشد يا در رهبري موفق نباشد، رهبري را عزل مي‌کنند. نظارت مجلس خبرگان بر عملکرد رهبري نيز ضريب اشتباه ولي فقيه را کاهش مي‌دهد. هم چنين اين مطلب که شارع در زمان غيبت به تعطيل احکام الهي راضي نيست ، دليل بر اين است که که رهبري انسان غير معصوم يعني فقيه عادل با تقواي مدير مدبر - در زمان غيبت معصوم- کافي است .
به هر حال در هر حكومتي ممکن است جان و مال مردم دراختيار كساني قرار گيرد كه جايز الخطا هستند.آ يا قضات خطا نمي كنند؟ آيا ماموران حکومتي حتي در زمان حاکم بودن معصوم اشتباه نمي کنند؟