من و دخترعمه ام قصد ازدواج داريم.خانواده ام راضي به اين ازدواج نيستند.دختر عمه ام در خواب امام رضا(ع) و حضرت ابراهيم(ع) را ديده كه گفتند خانوده ام راضي ميشوند و ما به هم ميرسيم و خوشبخت ميشويم و تا دو ماه ديگر براي ازدواج اقدام كنيم الان 4ماه گذشته ولي هنوز به هم نرسيديم كه هيچ اوضع بدتر شده و بين دو خانواده ما اختلاف شديدي به وجود آمده و پدرومادرم منو نفرين كردند كه چرا عاشق اين دختر شدم درصورتي كه من به آنها هيچ بي احترامي نكردم بلكه هرحرفي به من زدند من ساكت ماندم و ما هم تصميم گرفتيم غيابي عقد كنيم چرا وعده امام رضا(ع) و حضرت ابراهيم(ع)نادرست ازآب درآمده؟ديگه نميتوانم به حرف امام و پيامبر اطمينان كنم
پاسخ:
با سلام و تشکر از ارتباطتان با اين مرکز.
با عرض معذرت اين مرکز تعبير خواب ندارد، بلکه به پرسش هاي اعتقادي و کلامي ، اخلاقي و تربيتي ، تاريخي ، حديثي ، فقهي و علوم قرآني پاسخ مي دهد .
در عين حال لازم است به چند نکته توجه شود :
الف ) از جهتي خواب و رؤيا بر چند قسم است:
1- خواب¬هاى مربوط به گذشته زندگى و آرزوها كه بخش مهمى از خواب¬هاى انسان را تشكيل مي¬دهد.
2-خواب¬هاى پريشان كه معلول فعاليت توهم و خيال است(اگر چه ممكن است انگيزههاى روانى داشته باشد).
3-خواب هائى كه مربوط به آينده است و از آن گواهى مىدهد.
خواب¬هاى مربوط به زندگى گذشته و جان گرفتن صحنههائى كه انسان در طول زندگى خود ديده است تعبير خاصى ندارند،
همچنين خواب¬هاى پريشان و به اصطلاح" اضغاث احلام "كه نتيجه افكار پريشان، و همانند افكارى است كه انسان در حال تب و هذيان پيدا مي¬كند نيز تعبير خاصى نسبت به مسائل آينده زندگى نمي¬تواند داشته باشد.
اما خواب هاى مربوط به آينده دو گونه است:
قسمتى،خواب ها صريح و روشن مىباشند كه به هيچ وجه تعبيرى نمىخواهند .بدون كمترين تفاوتى در آينده دور يا نزديك تحقق مىپذيرد. قسمتي خواب¬ هائى هستند كه در عين حكايت از حوادث آينده بر اثر عوامل خاص ذهنى و روحى تغيير شكل يافته و نيازمند به تعبير است.
بنابراين بيش تر خواب هايي که مي بينيم ،غالبا نوعي واکنش نسبت به افکار، فعاليت ها و احساساتي هستند که در طول روز داشتيم. رؤياها بازتاب افکار، آرزوها، احساسات و عواطف، بيم ها و اميد ها، تمايلات و کارکردهايي است که اشخاص در روز يا روزهاي گذشته به آن اشتغال داشته اند و يا در بايگاني ذهن و شعور باطني آن ها موجود بوده است.
از جهتي ديگر بر دو قسم است : صادقه و غير صادقه و از بين اين دو صورت تنها روياي صادقه است که قطعا محقق مي شود .
اگر چه خداوند برخي از بندگانش را نسبت به برخي از حوادث در خواب، آگاه ميکند اما اين چنين هم نيست كه تمام خوابها صادق و راست باشد.بعضي از خوابها بر اثر عوامل ذهني و روحي شکل ميگيرد که قابل تفسير مادي نيست.اگر چه نمي توان ادعا کرد خواب مذکور تعبيري ندارد و محقق نمي شود اما نبايد انتظار هم داشت هر آن چه در خواب ديده ايم محقق شود . چون خواب گاهي درست و گاهي نادرست، گاهي صادق و گاهي غير صادق است .کمتر خوابي است که از جمله خواب هاي صادقه باشد. بيش ترخواب هايي که مي بينيم غالبا نوعي واکنش نسبت به افکار، آرزوها، احساسات و عواطف و تمايلات اشخاص است که به نوعي در زندگي روزمره با آن دست و پنچه نرم مي کنيم.
به همين جهت آنچه كه از خواب مذکور نتيجه گيري مي كنيد و مي گوئيد وعده امام رضا(ع) و حضرت ابراهيم(ع)نادرست ازآب درآمده ، پس ديگر به کلام آن ها اطمينان ندارم صحيح نمي باشد، چه را که اگر خواب صادقه باشد، قطعا محقق خواهد شد . اگر محقق نشود، به اين معنا نيست که وعده معصومين نادرست بوده است بلكه به اين معناست كه آن خواب صادقه نبوده است.
توصيه مي کنيم براي رسيدن به مقصود به خدا توکل کني . توسل به اهل بيت عليهم السلام را فراموش ننمايي.
نوشته اي : « پدرومادرم منو نفرين كردند كه چرا عاشق اين دختر شدم درصورتي كه من به آن ها هيچ بي احترامي نكردم بلكه هرحرفي به من زدند من ساكت ماندم »
از اين جهت هم نگران نباش ، زيرا اگر کسي به ديگري بدون جهت نفرين کند و شخص نفرين شده شايستگى نفرين نداشته باشد، خداوند نفرين را مستجاب نمى كند. استجابت دعا بر اساس حكمت هايى است كه تنها خداوند از آن آگاهى كامل دارد. نفريني كه به ناحق باشد، تأثير گذار نخواهد بود. حضرت امام باقر(ع) مي فرمايد: "کسي که چيزي را لعنت مي کند، اگر مستحق نباشد، لعنت به خود گوينده بر مي گردد. پس از لعن مؤمن بپرهيزيد، مبادا گرفتار شويد."(1 )
موکدا توصيه مي کنيم از هر نوع برخوردي که موجب نارضايتي والدين شود خودداري نمايي . با رفتاري نيکو و برخورد نرم و ملايم به مانند گذشته آن ها را احترام و اکرام نموده و با سخن منطقي سعي کني رضايت ايشان را کسب نمايي ، هر چند ممکن است مدت زماني طول بکشد .
ب) برادر عزيز در بخشي از نامه خود نوشته اي : « ما هم تصميم گرفتيم غيابي عقد كنيم»
توصيه مي کنيم از اين عمل هم خودداري نماييد زيرا نه تنها مشکلي را حل نمي کند بلکه آتش اختلافات را بيش تر و سوزان تر مي کند. علاوه بر آن که اين عمل از نظر شرعي نيز صحيح نمي باشد. در فتواي علما آمده : دخترى كه به حد بلوغ رسيده و رشيده است، يعنى مصلحت خود را تشخيص مىدهد، اگر بخواهد شوهر كند، چنانچه باكره باشد، بايد از پدر يا جد پدرى خود اجازه بگيرد.(2) بيش تر فقهاي فعلي بنابراحتياط واجب اجازه پدر يا جد پدري را براى ازدواج دايم يا موقت با دختر باكره شرط مىدانند،
اگر چه مي توان به برخي از خواب ها اطمينان کرد ، اما نمي توان تصميم هاي مهم زندگي را صرفا با خواب گرفت ، اگر چه روياي صادقه باشد ، به خصوص مواردي که به زيان شخص يا اشخاصي باشد ؛ البته اگر چه درمواردي اقدام به مورد خواب ، مطلوب و پسنديده است ، اما در مواردي مانند ازدواج و ... نمي توان صرفا بر اساس خواب ، بدون در نظر مشورت ، تحقيق و شرايط ديگر اقدام کرد.
پىنوشتها:
1. ميزان الحکمه، محمدمحمدي ري شهري، ج 5، ص 616،
2. توضيح المسائل مراجع، ج 2، ص 387، م 2376؛
استفتاءآت جديد، آيت الله تبريزى، ص 33، سؤال 1481؛
آيت الله فاضل لنكرانى، جامع المسايل ج1، س 1546؛
استفتائات، آيت الله مكارم، ج 2، ص 318، س 913.
آيت الله خامنه اي ، مسايل مورد ابتلا، س50.