با سلام واحترام
ضمن تشکر از شما عزیزان که پاسخگوی سوالات می باشید
1- درخصوص دریافت جنین دختر یا پسر از نظر محرمی ونامحرم چه حکمی برای زوج اهداد گیرنده داردلطفاًراهنمایی نمائید.
2- اگر امکان دارد تمام نیت ها برای نمازها- غسل ها و ... باید در موقع فرایض باید بیان کنیم را مرقوم فرمائید
درصوت امکان جوابیه به ایمیل ارسال شود
با تشکر
پاسخ:
با سلام و تشكر به خاطر ارتباط تان با اين مركز؛
اگر جنين در رحم مادر جانشين قرار گيرد، مادر جانشين در حکم مادر رضاعي است .اگر مادر جانشين داراي شوهر باشد ،بايد با اجازه شوهرش باشد. ( 1 ) کودکي که از اين طريق متولد مي شود، نسبت به صاحب رحم ( مادر جانشين ) محرم است ،چون در حکم مادر رضاعي است . نسبت به بستگان مادر رضاعي هم محرم است . اما اگر دختر باشد، به شوهر مادر جانشين محرم نيست .
پي نوشت:
1 . آيت الله مکارم ،استفتاآت، ج3، س1443.
براي وضو بايد چنين نيت کرد :
وضو مي گيرم قربتاً الي الله.
در نماز به صورت فرادا نيت ميکند که:
دو رکعت نماز صبح به جا ميآورم واجب قربة الي الله.
اگر نماز جماعت باشد،نيت ميکند:
دو رکعت نماز صبح اقتدا به پيشنماز حاضر به جا ميآورم قربة الي الله.
براي نيت غسل:
غسل (مثلاً جنابت) ترتيبي مي کنم قربتاٌ الي الله.
لازم نيست به زبان بياورد و بگويد: غسل جنابت مي کنم قربتاٌ الي الله. نيز لازم نيست از قلب خود بگذراند ، بلکه موقع غسل کردن همين که انسان مي داند براي اطاعت از فرمان خدا غسل جنابت مي کند ،کافي است.(1)
نيت روزه:
انسان مىتواند در هر شب از ماه رمضان براى روزه فرداى آن نيت كند . بهتر است كه شب اول ماه هم، نيت روزه همه ماه را بنمايد .از اوّل شب ماه رمضان تا اذان صبح هر وقت نيت روزه فردا بكند، اشكال ندارد،يعني قبل از اذان صبح بايد نيت کرده باشد . پس همين قدر كه براى انجام فرمان خداوند عالم از اذان صبح تا مغرب كارى كه روزه را باطل مىكند ،انجام ندهد ،كافى است . براى آن كه يقين كند تمام اين مدت را روزه بوده، بايد مقدارى پيش از اذان صبح و مقدارى هم بعد از مغرب از انجام كارى كه روزه را باطل مىكند ،خوددارى نمايد .
در قضاي ماه رمضان وقت نيت تا قبل از اذان ظهر ادامه دارد ،يعني اگر کسي بعد از اذان صبح چيزي که روزه را باطل مي کند، انجام نداده باشد وپيش از اذان ظهر نيت کند که روزه قضايي بگيرد، اشکال ندارد و روزه اش صحيح است .
وقت نيت روزه مستحبى از اول شب است تا موقعى كه به اندازه نيت كردن به مغرب وقت مانده باشد. اگر تا اين وقت كارى كه روزه را باطل مىكند ،انجام نداده باشد و نيت روزه مستحبى كند ،روزه او صحيح است . ( 2 )
آنچه در همه نيت ها بايد در نظر گرفت، اين است که لازم نيست نيت را به زبان آوريم، همين که در قلب اين نيت را داشته باشيم، کافي است.
در ارتباط هاي بعدي نام مرجع خود را ذکر کنيد.
پينوشت ها:
1. آيت الله مکارم ،توضيح المسائل ،مسئله 377و احکام جوانان، مسئله 86.
2 . توضيح المسائل مراجع ، ج 1 ، ص 915 ، م 1553 ـ 1550 .