پرسشگر گرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با اين مرکز
تحمل اخلاق بد همسر هميشه تن دادن به ظلم نيست، بلکه نشانه حلم و صبر در برابر مشکلات است .اين برخورد نشانه ضعف و ترس نيست، بلكه حاكي از سازگاري و بزرگواري و احساسمسئوليت ميباشد. دستور اسلام در اين موارد تغافل و چشمپوشي با هدف کسب رضايت پروردگار است. امامباقر(ع) ميفرمايد:
"صلاحو مصلحت كلي زندگي همانند ظرفي است كه دو سوم آن هوشمندي و يكسومآن تغافلاست.(1) زندگي با ديگراناحتياج به گذشت و تحمل دارد! امامعلي(ع) ميفرمايد: "عاقلكسياست كه نيمياز وجودش تحمل و نيمياز تغافل تشكيل شده است.(2)
بعضي فكر ميكنند اگر در مقابل خشم شوهر سكوت كنند، در موضع ضعف قرار ميگيرند، در حالي كه قضيه كاملاً برعكساست، زيرا پساز فرونشستن خشم و برگشت بهحالتعادي، درمييابد زن فهميده و دانايي دارد، اگر به زبانهم اقرار بهاشتباهنكند، قطعاً ندامت قلبي براياو حاصلخواهد شد. پيامبر اكرم(ص) ميفرمايد:
"هر زني كه در مقابل بداخلاقي شوهرش بردباري كند، خدا ثوابآسيه دختر مزاحم را به ويعطا خواهد كرد.(3)
در جاي ديگر ميفرمايد:"عفو و بخشش، عزت و بزرگي صاحبش را زيادتر ميكند. عفو داشته باشيد تا خدا شما را عزيز گرداند.(4).البته گاهي اخلاق بد شوهر چنان عرصه را بر زن تنگ مي کند که زن چاره اي جز طلاق ندارد . در اين صورت اسلام عسر و حرج را نمي پذيرد . به زن اجازه داده طلاق خلع بگيرد. در اين صورت تحمل به معناي ظلم پذيري است که اسلام با آن مخالف است. نمي توان براي همه افراد حکم واحدي را در نظر گرفت . بلکه بستگي به چگونگي بد رفتاري شوهر و موقعيت زن و انگيزه زن و نيز تواناييهاي زن دارد.
پي نوشت ها:
1. سفينةالبحار، ج2، مادهغفل، ص323.
2. غرر الحكم، ج6، ص173.
3. بحارالانوار ج153، ص247.
4. همان، ج68، ص419.