ایا این درست است که اگر روزه دار با اب یخ و یا تنقلات ویا چیزی که برایش ضرر دارد روزه اش را افطار کند کفاره ی جمع بر او واجب می شود ؟ و اگر شخصی اصلا با این مسئله اشنا نبود و روزه هایش را اب یخ افطار کرده باشد ایا به او هم کفاره ی جمع واجب می شود؟ بر اساس نظر ایت ا... شبیری زنجانی و ایت ا... مکارم شیرازی

پرسشگر گرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با اين مرکز
اگر خوردن آب يخ و يا تنقلات ضرر مهمي نداشته باشد، حرام نيست . باطل کردن روزه با آن ها کفاره جمع ندارد . هم چنين اگر به مقداري که ضرر ندارد بخورد. و با همان مقداري که ضرري نيست ، روزه را افطار کند ، کفاره جمع ندارد.
اما اگر خوردن آن ها ضرر مهمي داشته باشد، باطل کردن روزه با چيزي که ضرر مهمي دارد، به نظر آيت الله مکارم شيرازي به احتياط واجب کفاره جمع دارد.(1) آيت الله شبيري زنجاني فتوي بر واجب بودن کفاره جمع داده است و فرموده: اگر چيزي به جهتي حرام شده باشد. مثل خوردن غذاي حلالي که براي انسان ضرري دارد که موجب فساد بدن مي شود، اگر روزه را با آن باطل کند ، کفاره جمع واجب مي شود.(2)
کسي که کفاره جمع بر او واجب است، بايد هم دو ماه روزه بگيرد که 31 روز آن بايد پي در پي باشد . هم شصت فقير را سير كند، يا به هر كدام اين ها يك مد طعام بدهد، چنانچه هر دو مورد برايش ممكن نباشد، هر كدام از آن ها که ممكن است بايد انجام دهد. (3)
2- اگر کسي آشنا به اين مسئله نبوده و نمي دانسته خوردن غذائي که ضرر دارد. حرام است و اصلا احتمال حرمت را نمي داده است . کفاره جمع واجب نيست.(4)
3- آنچه در مورد کفاره و قضاي روزه گفته شد ، در صورتي است که روزه دار در روز ماه مبارک رمضان روزه خود را با چيز حرام افطار کند. اما اگر بعد از اذان مغرب کسي روزه را با غذائي که ضرري مهمي دارد، افطار کند، کفاره واجب نيست و روزه اش صحيح است.
پي نوشت ها:
1. العروه الوثقي مع التعليقات ،(با نظر آيت الله مکارم) ج2، ص 40،
2. آيت الله شبيري زنجاني، توضيح المسائل، مسأله 1674.
3. آيت الله مکارم ، توضيح المسائل، مسأله1405 ؛ آيت الله شبيري زنجاني، توضيح المسائل، مسأله 1674
4. آيت الله مکارم، همان، مسأله 1400؛ آيت الله شبيري زنجاني، همان، مسأله1668.