سلام چگونه است مسلمانی که گناه میکند دل میشکند با زبان و رفتار خود باعث ازار وناراحتی مسلمان دیگر میشوداما نمی بینیم از جانب پروردگار متعال مورد غضب قرار بگیرد در ضمن این اشخاص نماز می خوانند روزه هم میگیرند ایا واقعا نزد خدا مورد قبول است؟وچگونه است مسلمانی که تمامی اصول دینی واخلاقی را رعایت می کند ولی در زندگیش همیشه با مشکل مواجه است؟

پاسخ:
پرسشگر گرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با اين مرکز
انسان از آغاز زندگي حتي از لحظه‏اي كه نطفه او در قرارگاه رحم واقع مي شود، مراحل زيادي از مشكلات و درد و رنج‏ها را تحمل مي كند تا متولد مي شود. بعد از تولد در دوران طفوليت و سپس جواني و از همه مشكل‏تر در دوران پيري، با انواع مشقت‏ها و رنج‏ها رو در رو است. اين طبيعت زندگي در دنيا است و كم و بيش شامل همه انسان‏ها مي شود و كسي از آن استثنا نيست.
خداوند در قرآن مي فرمايد : " انسان را در رنج و سختيِ آفرينش قرار داديم".(1)
انتظار وضعي غير از اين داشتن اشتباه است. نگاهي به زندگي انبيا و اولياي الهي نشان مي دهد كه زندگي اين گل‏هاي سر سبد آفرينش نيز با انواع ناملايمات و درد و رنج‏ها قرين است. هنگامي كه دنيا براي آن‏ها چنين باشد، وضع براي ديگران روشن است. اين كه انساني پيدا شود كه در زندگي داراي مشكلي نباشد، تصور نادرستي است.
اگر افراد يا جوامعي را مي بينيم كه به ظاهر درد و رنجي ندارند، بر اثر مطالعات سطحي ما است، از اين رو وقتي نزديك‏تر مي شويم، به عمق درد و رنج‏هاي اينان (صاحبان زندگي مرفه) آشنا مي شويم، يا اين كه براي مدتي محدود داراي مشكلات نيستند كه قانون كل جهان را بر هم نمي‏زند.(2)
بيماري‏ها، درد سرها، تلاش‏ها براي زندگي، محدوديت لذت‏ها، تكراري بودن زندگي و بي معنايي آن براي بسياري و احساس پوچي، جنگ‏ها، مشكلات طبيعي، برآورده نشدن بسياري از خواسته‏ها، به هدف و مقصود نرسيدن، از بين رفتن نقشه‏ها براي زندگي، وجود موانع و هزاران مورد ديگر موجب مي شود از اين تصور خام (نبود مشكل براي برخي) دست بكشيم. وجود سختي‏ها و مشكلات براي زندگي ما لازم است و بدون وجود آن‏ها زندگي بي معنا و يكنواخت خواهد بود.
اما وجود سختي براي چيست و چرا انسان هاي مومن با سختي ها، مصيبت ها و آزمون هاي بيش تري روبرو هستند؟ در پاسخ مي گوييم:
استعدادهاي نهفته در انسان در پرتو سختي‏ها شكوفا مي‏شود، همان طوري كه فلزات در كوره آتش آبديده و استوارتر مي‏شوند، مشكلات، شخصيت ساز و استقامت آفرين است، بسان درختي كه در دل بيابان‏هاي سوزان و بادهاي داغ قرار مي‏گيرد. استاد مطهري مي‏گويد:
"به حكم قانون و ناموس خلقت، بسياري از كمالات است كه جز در رويارويي با سختي‏ها و شدايد، جز در نتيجه برخوردهاي سخت، جز در ميدان مبارزه و پنجه نرم كردن با حوادث، جز در رو به رو شدن با بلايا و مصايب حاصل نمي‏شود، البته نه اين كه اثر شدايد و سختي‏ها تنها، ظاهر شدن و نمايان شدن گوهر واقعي باشد (به اين معني هر كس يك گوهر واقعي دارد كه رويش پوشيده و مانند معدني است در زير خاك و اثر شدايد فقط اين است كه آن چه در زير خاك است، نمايان مي‏شود و اثر ديگر ندارد).شدايد و سختي‏ها و ابتلائات اثر تكميل و تبديل و عوض كردن دارد، كيميا است، فلزي را به فلز ديگر تبديل مي‏كند، سازنده است، از موجودي، موجودي ديگر مي‏سازد، از ضعيف،قوي و از پست، عالي و از خام، پخته به وجود مي‏آورد.(3) اين قاعده حتي در باره پرندگان درست است. در مورد بعضي از پرندگان مي‏نويسند: براي آموزش پرواز، جوجه خود را در فضا رها مي‏سازند و با مشكلات رو به رو مي‏كنند تا بر پرواز چيره شوند. (4) از اين جا مي‏توان پي برد كه چرا خداوند، بندگان صالح خود را با بلاهاي گوناگون مي‏آزمايد. اگر آزمايش‏ها نبود، مقامات معنوي نمي‏رسيدند، از اين رو گفته‏اند :
هر كه در اين بزم مقرب تر است جام بلا بيش ترش مي‏دهند
امام علي (ع) در يكي از نامه‏هاي خود، مردمي را كه در كانون دشواري‏ها و مشكلات پرورش يافته‏اند، به درختان قوي كوهستاني تشبيه مي‏كند،اما افراد تن پرور و راحت طلب را به درختان و باغستان همانند نموده و فرموده: "آگاه باشيد كه درختان بياباني چون به سختي و كم آبي خو گرفته‏اند، چوب هاي شان سخت‏تر و شعله آتش آن‏ها شديدتر است و ديرتر به خاموشي مي‏گرايند، ولي درختان بوستاني، پوست هاي شان نازك‏تر و چوب هاي شان سست‏تر است و زودتر شكسته مي‏شود.(5)
از روايات بر مي‌آيد كه بين ايمان و بلا رابطه مستقيمي وجود دارد. امام صادق(ع) مي‌فرمايد: " مؤمن مانند كفه ترازواست. هر اندازه كه ايمانش زياد شود،‌رنج و بلاي او نيز زيادتر خواهد شد."(6) از رسول خدا(ص) پرسيده شد: پر بلا ترين مردم در دنيا چه كساني هستند؟ پيامبر فرمود: "پر بلاترين مردم در دنيا انبيا هستند،سپس هر كس كه در پندار، گفتار و كردار بيش‌تر شبيه پيامبران باشد".(7)
امام باقر(ع) مي‌فرمايد: "خدا مؤمن را با بلا مي‌نوازد، چنان كه مرد با هديه‌اي كه از سفر براي خانواده‌اش مي‌برد، آن‌ها را مي‌نوازد".(8)
دليلش آن است كه در پرتو مشكلات و سختي‌ها، استعداد‌هاي انسان شكوفا مي‌شود و گوهر حقيقت آشكار مي‌گردد.
انساني كه از آزمون‌هاي كوچك با صبر و تحمل موفق بيرون آيد، بايد خود را آماده آزمون‌هاي سخت‌تر نمايد. هر چه در آزمون‌هاي الهي موفق‌تر شود، به مقام قرب بيش تر نائل شده و به درجات بالاتري از كمال خواهد رسيد.
افرادي كه غرق در گناه و عصيان مي شوند و ظلمت گناهان آن چنان روح شان را به تيرگي و سياهي كشانده است كه گاهي منكر مقدسات و آيات الهي مي شوند و هيچ اميدي به هدايت و رهايي آنان نيست، خداوند آن ها را به حال خود وا مي گذارد تا پشت شان از بار گناه سنگين شود و به عذاب شديد الهي دچار گردند.قرآن كريم در اين باره مي فرمايد: "كافران مپندارند مهلتي كه به آن ها مي دهيم، خير آن هاست. به آن ها مهلت مي دهيم تا بيش تر به گناها ن شان بيفزايند و براي آن ها عذابي خوار كننده است.(9)
در رابطه با قبولي نماز وروزه افراد ،بستگي به شرائط ونيات افراد دارد که خدا خود مي داند ونمي توان در باره آن اظهار نظر قطعي کرد .
پي­نوشت­ها:
1.بلد (90) آيه 4.
2. ناصر مكارم شيرازي، تفسير نمونه، ج 27، ص 10.
3.استاد مطهري، بيست گفتار، ص 176.
4. همان، ص 182.
5.نهج البلاغه، نامه 45.
6. بحار الانوار، ج 64، ص 210.
7. همان، ص 207.
8. اصول كافي، ج 3، ص 354.
9. آل عمران( 3)آيه 178.