با سلام و آرزویی قبولی طاعات
آیا گوش دادن موسیقی ای که خواننده آن زن باشید ایراد؟
میشه بفرمائید چرا حضرت آدم که پیامبری بوداز میوه ممنوعه خورد مگه ایشان عصمت نداشتن؟
پرسش 1:
گوش کردن موسيقي شرح : آيا گوش دادن موسيقي اي که خواننده آن زن باشد ايراد دارد؟
پاسخ:
پرسشگر گرامي با سلام و سپاس از ارتباط تان با اين مرکز
گوش دادن به صداي زن خواننده ، حرام است (1)
پي نوشت:
1.آيت الله مکارم شيرازي،احکام بانوان ،س 717.
پرسش 2:
چرا حضرت آدم که پيامبر بود،از ميوه ممنوعه خورد ؟
پاسخ:
تمام انبيا(ع) داراي عصمت بودهاند، ولي همه آن ها به لحاظ عصمت در يک مرتبه نيستند، مثلاً انبياي اولوالعزم که در نبوت و رسالت درجه کاملتري دارند، در عصمت نيز از ساير انبيا برترند. خاتم انبيا که در همه کمالات وجودي از همه بيامبران برتر است ،در عصمت نيز از همه کاملتر و داراي عصمت مطلقه است . ائمه(ع) به دليل آن که سرشت و طينتشان برگرفته از طينت خاتم انبيا و پرتوي از نور وجود او هستند ،مثل ختمي مرتبت داراي عصمت مطلقهاند .
به همين دليل، پيامبر و اهل بيت(ع) نه تنها از گناه معصوماند، بلکه از آنچه اصطلاحاً ترک اولى ناميده مي شود ،نيز معصوماند، در حالي که انبيا ديگر از گناه معصوم هستند ،ولي از ترک اولى(يعني انتخاب گزينه اي با ترجيح كمتر و رها كردن گزينه صحيح تر) معصوم نيستند. (1)
عصمت داراي مراتب و درجاتي است كه بالاترين آن همان عصمت مطلقه ،يعني عصمت از هر نوع گناه وخطا و اشتباه و يا انتخاب گزينه هاي فروتر است ؛ در حالي كه ازاين مرتبه به پايين تر انواع و اقسام درجات عصمت وجود دارد .
امام خميني(ره) بدين نکته تصريح نموده اند که بعضي از انبيا داراي عصمت مطلقه نبودهاند . به همين دليل از تصرف اجمالي ابليس مصون نماندند . شيطان توانست حضرت آدم را وادار کند تا از درخت نهي شده مصرف کند. (2)
مراد امام اين است که گرچه حضرت آدم ابوالبشر معصوم بوده، ولي چون داراي عصمت مطلقه نبودهاند ،ترک اولى نموده ، از درخت نهي شده مصرف کرده است. بنابر اين معلوم مي شود فريب شيطان نسبت به آدم در حد وارد کردن او به ترک اولى بوده است و نه انجام معصيت و ترک تکليف.
ترک اولى گرچه با عصمت مطلقه جمع نميشود و با هم منافات دارد، ولي با عصمت غير مطلقه قابل جمع است و تعارضي ندارد، از اين رو آدم ابوالبشر که معصوم بود ،ترک اولى نمود با اينکه از او اين کار انتظار نميرفت. از اين رو بر اساس اقتضاي غيرت الهي از بهشت بيرون گرديد. (3)
در نتيجه اين اعمال هرچند از اين بندگان شايسته خدا انتظار نميرفت .در برابر آن به برخي مشكلات و شدايد نيز دچار شدند اما اين امر دليل بر انجام معصيت توسط آن ها و منافي با مقام عصمت اين بزرگواران نمي باشد .
افزون براين تكاليف ما بندگان توسط خداوند و با اوامر و نواهي خداوند تعيين مي گردد . اوامر تكليف آور را اوامر و نواهي مولوي مي ناميم ؛ يعني دستورهايي كه خداوند از منظر مولي و صاحب اختيار بودنش بر ما ابلاغ فرموده كه مخالفت با دستور الزامي معصيت و حرام است.
اما در كنار اين موارد خداوند دستورهايي نيز به ما ابلاغ فرموده كه از آن ها به فرامين ارشادي نام برده مي شود كه دستورهاي لازم الاطاعه نيست كه ترك آن موجب تحقق گناه شود ، همانند دستور يك دكتر كه تكليف و الزامي براي مريض نمي آورد اما آثار و نتايج رعايت يا عدم رعايت آن ها مستقيما به خود فرد بر مي گردد . در صورت عدم رعايت فرد مبتلا به مشكلاتي مي گردد .
ملکه عصمت انسان را از ارتکاب معصيت و عمل بر خلاف تکليف باز مي دارد، ولي از عمل بر خلاف دستور ارشادي باز نميدارد، چون پيامد عمل بر خلاف دستور امر ارشادي کيفر اخروي نيست بلکه موجب مي شود که انسان در دنيا و در زندگي خود به زحمت و مشقت گرفتار شود.
در قرآن کريم در ماجراي اشتباه حضرت آدم عليه السلام تصريح شده «قلنا يا آدم أنّ هذا عدوّ لک و لزوجک فلا يخرجنّکما من الجنّة فتشقى؛ گفتم اي آدم! ابليس براي تو و همسرت دشمني است. مبادا شما را از بهشت بيرون نمايد و گرفتار مشقت و رنج کند». (4)
بنابر اين مانند جريان فريب ابليس به حضرت آدم مربوط به مخالفت امر ارشادي بوده است که با عصمت آدم منافاتي ندارد، يعني اين دستور مخالف اطاعت خداوند و دستور و امر و نهي او نبود بلكه مخالفت با تذكر و توصيه خداوند براي ايشان بود كه در نتيجه عدم رعايت آن نتايج و پيامدهاي منفي آن هم دامنگير ايشان شد ؛ در هر حال سرپيچي غير عمدي از اين دستور خداوند هم امري مذموم است ، اما به مرحله معصيت و گناه نمي رسد .
جهت آگاهي بيش تر در اين موضوع به کتاب تفسير تسنيم، ج 3، ص 337 از آيت الله جوادي آملي مراجعه فرماييد.
پينوشتها:
1. خواجه نصيرالدين طوسي، اوصاف الاشراف، ص 26.
2. آداب الصلوة، ص 60.
3. همان، ص 71.
4. طه (20) آيه 117.