با عرض سلام و خسته نباشید
سوالات شرعی من از این قرارند :
1-آیا میتوانم در مسائل مربوط به غسل به مرجع دیگری رجوع کنم (اصلا چه شرایطی لازم است تا بتوان در مسئله ای رجوع کرد) ؟
2-در دوش های حمام خانه ها معمولا آب پس از طی مسافتی(قبل از برخورد به کف حمام) بصورت قطره قطره در می آید آیا قطره قطره شدن آب کری که از دوش حمام فرو میریزد باعث قلیل شدن آن میگردد ؟ دراینصورت در مورد پاک شدن اعضای پایینی بدن ، چند بار شستن کافی است ؟
3- اگر در هنگام وضو گرفتن و شستن دست ها شک کنیم که مثلا در کف دستمان مانعی وجود دارد یا نه آیا در حین همان شستن کف دست می توانیم بررسی کنیم و در صورت نبود مانع ، وضو را ادامه دهیم یا در هر حالت پس از بررسی باید دوباره از نو وضو بگیریم ؟
4-برای من در وضو به هنگام شستن دست ها گاه پیش می آید که به خاطر دست کشیدن های پی در پی و احیانا برخورد ناخن با پوست دست ، پوست خیلی کوچکی از دستم جدا میشود که من هیچ احساس سوزش و دردی به هنگام جدا شدن آن نمیکنم و تنها به هنگام اتمام شستن دست ها ، این پوست(های) کوچک را میبینم ، میخواستم ببینم این پوست های کوچک و جزیی در حکم مردار بوده و نجس هستند یا خیر و در این حالت میتوانم مسح کنم با نه ؟ و اصلا اجزایی که از بدن انسان زنده جدا میشوند در چه صورت در حکم مردار هستند ؟
با تشکر فراوان ، خدا خیرتان دهد
پرسش 1:
آيا مي توانم در مسائل مربوط به غسل به مرجع ديگري رجوع کنم (اصلا چه شرايطي لازم است تا بتوان در مسئله اي رجوع کرد) ؟
پاسخ:
پرسشگر گرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با اين مركز
اگر کسي از مجتهد اعلم تقليد کند و مجتهد در مسئله اي فتوا دهد، مقلد نميتواند در آن مسئله به فتواي مجتهد ديگر عمل کند. اگر در مسئله اي فتوا ندهد، بلکه احتياط واجب نمايد، مقلد ميتواند به مجتهد ديگر رجوع کند، ولي در صورتي که هر دو مجتهد زنده، در علم مساوي باشند، به فتواي بعضي مراجع تقليدِ حاضر، مقلّد ميتواند بعضي مسائل را از او و بعضي را از مجتهد ديگر تقليد کند.(1) ولي بنا به فتواي آيت الله خامنه اي عدول از مرجع مساوي به مرجع مساوي ديگر بنا براحتياط واجب جايز نيست (2). در مسائل غسل نمي توانيد به مرجع ديگر عدول کنيد مگر اينکه آيت الله خامنه اي در مسئله اي احتياط کرده باشند .
شرط عدول از يک مرجع به مرجع ديگر اين است که تشخيص دهيد که مرجع ديگر اعلم است يا احتمال اعلميت او بيش تر باشد يا تشخيص دهيد که مرجع شما اصلا شرايط مرجعيت را نداشته و يا شرايط را از دست داده است .(3)
پينوشتها:
1. توضيح المسائل مراجع، ج 1، ص 30، مسئلة 19.
2. آيت الله خامنه اي، رساله اجوبه الاستفتاات ،س31 .
3 . توضيح المسائل مراجع، ج 1، ص 29 و 22 .
پرسش 2:
در دوش هاي حمام خانه ها معمولا آب پس از طي مسافتي(قبل از برخورد به کف حمام) قطره قطره در مي آيد. آيا قطره قطره شدن آب کري که از دوش حمام فرو مي ريزد، باعث قليل شدن آن مي گردد ؟ دراين صورت در مورد پاک شدن اعضاي پاييني بدن ، چند بار شستن کافي است ؟
پاسخ:
اگر آب از دوش به صورت قطره قطره بريزد ،حکم آب قليل پيدا مي کند . شستن اعضا با آب قليل يک بار کافيست و پاک مي شود .(1)
پي نوشت:
1 . توضيح المسايل مراجع ،مستفاد از م 25 و 26 و سوال از دفتر رهبري .
پرسش 3:
اگر در هنگام وضو گرفتن و شستن دست ها شک کنيم که مثلا در کف دست مان مانعي وجود دارد، آيا در حين همان شستن کف دست مي توانيم بررسي کنيم و در صورت نبود مانع ، وضو را ادامه دهيم يا در هر حالت پس از بررسي بايد دوباره از نو وضو بگيريم ؟
پاسخ:
اگر شک کنيد که در کف دست يا ساير اعضاي وضو مانع است يانه؟ در صورتي که احتمال مانع بودن در نظرمردم و عرفا احتمال به جا باشد، بايد وارسي کنيد. (1) مي توانيد پيش از وضو گرفتن مانع را بررسي کنيد که مانع وجود دارد يانه ؟ مي توانيد در هنگام وضو گرفتن بررسي کنيد . درصورتي که بررسي کردن در هنگام وضو گرفتن زياد طول نکشد و فاصله زياد بين اعضاي وضو پيدا نشود، بررسي در هنگام وضو اشکال ندارد ، ولي اگر بررسي آن به مقداري طول بکشد که در اثر فاصله شدن بين اجزاي وضو، رطوبت اعضاي قبلي وضو خشک شود ، وضو باطل مي شود(2) . در اين صورت بايد پيش از وضو گرفتن مانع را بررسي کنيد.
پي نوشت ها:
1. امام خميني، توضيح المسائل، مسأله 293.( نظررهبري دراين مسئله مطابق به فتواي امام خميني مي باشد).
2. همان، مسأله 283.
پرسش 4:
براي من در وضو به هنگام شستن دست ها گاه پيش مي آيد که به خاطر دست کشيدن هاي پي در پي و احيانا برخورد ناخن با پوست دست ، پوست خيلي کوچکي از آن جدا مي شود که من هيچ احساس سوزش و دردي به هنگام جدا شدن آن نمي کنم و تنها به هنگام اتمام شستن دست ها ، اين پوست(هاي) کوچک را مي بينم ، پوست هاي کوچک و جزيي در حکم مردار بوده و نجس هستند و در اين صورت مي توانم مسح کنم ؟ اصلا اجزايي که از بدن انسان زنده جدا مي شوند، در چه صورت در حکم مردار هستند ؟
پاسخ:
اگر پوست هاي ريزي باشد که موقع افتادن آن ها رسيده و در اثر دست کشيدن جدا مي شود ،پاک است.(1)
اما اگر پوستي باشدکه موقع افتادنش نرسيده و با فشار و ايجاد خراش جدا شود، درصورتي که کاملا از بدن جدا شده باشد، احتياط واجب آن است که از آن اجتناب کنيد.(2)
اگر از بدن انسان يا حيوانى كه خون جهنده دارد و در حالى كه زنده است گوشت يا چيز ديگرى را كه روح دارد، جدا كنند، نجس است.(3)
پي نوشت ها:
1. آيت الله خامنه اي، استفتائات، سؤال272.
2. امام خميني، توضيح المسائل، مسأله 91.
3. همان، مسأله90 ( در اين مسئله نظر رهبري نيز مطابق با فتواي امام خميني مي باشد).