1- من محل تولدم شهرديگر وشغل ومحل سكونتم نيز درشهر ديگري مي باشدولي معمولا سالي يك بار به آنجامسافرت ميكنم ودوست هم دارم درآينده اگرشرايط فراهم بودرآنجازندگي كنم امااحتمال داردكه اينگونه نيزنشود،بااين شرايط درسفرنمازم شكسته است ياكامل.
2-باپولي كه هديه بوده سكه اي خريداري شده است آيابه مقدار مازاد آن خمس تعلق ميگيردويكبار هنگام سرسال خمس آن پرداخت شود كافي است.
3-سكه وطلا به چه اندازه اگررسيد زكات دارد. اگر هديه باشد چطور.لطفا به صورت ريالي توضيح فرمائيد.
4-آيا كفاره(60روز) رااگر در دو نوبت پرداخت كرده باشيم اشكالي ندارد.
5-اگركسي كفاره جمع به عهده داشته باشدوبنا به دلايلي مثلاً ازضعف جسماني يااينكه بخواهد مخفيانه روزه بگيردوكسي متوجه نشوداماترس آن رادارد كه خانواده متوجه شوند،نتواند 31 روز را پشت سرهم بگيرد،مي تواند عمل ديگري انجام دهد؟ياكفاره60و31 روز رابدهد وبقيه روزه ها رابگيرد؟
پرسش 1:
احكام شرح : 1- من محل تولدم شهرديگر وشغل ومحل سكونتم نيز درشهر ديگري مي باشد،ولي معمولا سالي يك بار به آن جا مسافرت مي كنم و دوست هم دارم درآينده اگرشرايط فراهم بود،رآن جازندگي كنم اما احتمال داردكه اين گونه نيزنشود،بااين شرايط درسفرنمازم شكسته است ؟
پاسخ:
با سلام و تشکر به خاطر ارتباط تان با اين مرکز
اگر در محل تولد زندگي نکرده باشيد و بعد از ولادت پدر و مادر شما به شهر ديگري آمده اند و شما نيز به تبعيت از آن ها منتقل شده ايد، شهر محل سکونت شما وطن شما حساب مي شود .شهر محل تولد شما وطن شما نمي باشد.
اگر بعد از تولد در آن شهر چند سالي- مثلا چهار پنج سال- زندگي کرده و بعدا به شهري ديگري منتقل شده ايد، محل تولد شما وطن اصلي شما حساب مي شود.در اين صورت که محل تولد وطن شما محسوب مي شود،اگراز وطن اعراض نکرده ايد ، هنوز هم وطن شما حساب مي شود و نماز شما در آن جا تمام است(1).
پي نوشت:
1. امام خميني، استفتائات، ج1، احکام نماز، و طن و سکونت دائم، سؤال405 و 416
پرسش 2:
2-باپولي كه هديه بوده سكه اي خريداري شده است. آيا به مقدار مازاد آن خمس تعلق مي گيرد ويك بار هنگام سرسال خمس آن پرداخت شود، كافي است؟
پاسخ:
1. به نظر امام خميني، دادن خمس هديه واجب نيست . اگر با پولي که انسان هديه گرفته است، سکه خريداري کند ،چنانچه براي تجارت و سرمايه گذاري نخريده باشد، به سکه خمس تعلق نمي گيرد. اما اگر براي تجارت و سرمايه گذاري خريده باشد ،به آن مقدار پولي که هديه بوده است ،خمس تعلق نمي گيرد ،ولي اگر سکه افزايش قيمت پيدا کرده باشد، در پايان سال خمسي به افزايش قيمت آن خمس تعلق مي گيرد.
2.هر مالى كه يك بار خمس آن داده شود ،ديگر خمس به آن تعلق نمىگيرد، اگر براي تجارت نباشد و اصل مال را نگهداري کند، به افزايش قيمت آن که بعدا اضافه قيمت پيدا مي کند نيز خمس تعلق نمي گيرد.(1)
پي نوشت:
1. امام خميني، توضيح المسائل، مسأله 1753.و 1770
پرسش 3:
3-سكه وطلا به چه اندازه اگررسيد زكات دارد؟ اگر هديه باشد چطور؟
پاسخ:
زکات در صورتي بر طلا واجب مي شود که شرايط زير را داشته باشد:
1- مقدار طلا به اندازه 15 مثقال فعلي بازار باشد.
2- براي زينت نباشد.
3- سکه دار باشد، يعني به طلا سکه زده باشد.
4- معامله با آن رواج داشته باشد.
اگر يکي از اين شرايط نباشد، به طلا زکات تعلق نمي گيرد.
بنابراين به طلاهايي که خانم ها براي زينت خريداري مي کنند، زکات تعلق نمي گيرد، هم چنين به ساير طلاها حتي سکه بهار آزادي با توجه به اينکه معامله با آن رواج ندارد، بلکه معامله با پول رواج دارد، زکات تعلق نمي گيرد(1).
پي نوشت:
1. امام خميني، توضيح المسائل، مسأله1896 و1899-1901.
پرسش 4:
4-آيا كفاره(60روز) رااگر در دو نوبت پرداخت كرده باشيم اشكالي ندارد؟
پاسخ:
دادن کفاره روزه يعني سير کردن 60 فقير يا اطعام آن ها در دو نوبت يا بيش تر اشکال ندارد.
پول آن را نمي تواند به فقير بدهد،مگر آن که فقير مورد اطمينان باشد که با آن پول طعام بخرد. اگر خود شخص نمي تواند به فقرا طعام بدهد، مي تواند پول آن را(پول طعام 60 فقير مي شود 24000تومان)به جايي که اطمينان دارد به فقير طعام مي دهند بدهد . بهتر آن است که پول آن را به دفتر مرجع خود بدهد تا آن ها از طرف او به فقرا طعام بدهند.(1)
اگر پول کفاره را يک جا نتواند به دفتر مرجع خود بدهد، بلکه دردو يا سه نوبت پول آن را بدهد تا به فقرا طعام داده شود، اشکال ندارد.
پي نوشت:
1. امام خميني، توضيح المسائل، مسأله 1686
پرسش 5:
5-اگركسي كفاره جمع به عهده داشته باشد و بنا به دلايلي مثلاً از ضعف جسماني يا اينكه بخواهد مخفيانه روزه بگيرد وكسي متوجه نشود اماترس آن را دارد كه خانواده متوجه شوند،نتواند 31 روز را پشت سرهم بگيرد،مي تواند عمل ديگري انجام دهد؟ياكفاره60و31 روز رابدهد و بقيه روزه ها رابگيرد؟
پاسخ:
در فرض سؤال : اگر روزه گرفتن برايش ممکن نباشد ، به شصت فقير طعام بدهد ،کفايت مي کند.(1)
پي نوشت:
1.امام خميني، توضيح المسائل، مسأله1665