با عرض سلام خدمت شما عزیزان اینجانب دارای یک عیبی هستم که احساس می کنم آدم پر حرفی هستم به گونه ای که در جمع دوستان و خانواده من بیشتر از همه حرف می زنم البته شکر خداوند که سطح بیان وانرژی در صحبت من هم بالا است به گونه ای که احساس می کنم که شاید از زیادی صحبت من کسی خسته نمی شود . ولی از این رو چون امکان می دهم شاید پر حرفی من کسی را بیازارد و چون خودم هم نمی خواهم پر حرف باشم می خواستم راه درمان پر حرفی را بدانم.
عیب من به گونه ای است که از صحبت زیاد لذت می برم و به سختی در بین دوستان می توانم کمتر حرف بزنم.
@وسوال دیگر من این است به چه دلیل پر حرفی مذموم است آیا پر حرفی عیب است که باعث عدم احترام می شود یا اینکه باعث بیشتر شدن احترام شخص می شود ؟
@آیا در جمع دوستانی که همه کم حرفند و تو هم اگر بخواهی حرف نزنی همه در سکوت کنار هم نشسته ایم چه کنیم تا این خلا ناشی از عدم صحبت جبران شود آیا در کنار هم بودن باید حتما با صحبت همراه باشد یا بدون صحبت زیاد هم می توان در کنار هم خوش گذراند ؟
@یک سوال غیر مرتبط هم دارم که چگونه می توان نام کاربری را تغیر دهم چون من در ورود به سایت شما قبلا یک نام کاربری درست کرده ام و یک بار اسم ایمیلم را داده ام وچون نام کاربری اسم خودم است نمی خواهم با آن نام در گفتگوها یا هر امکان دیگر سایت شرکت کنم اگر بخواهم دوباره ثبت نام کنم ایمیلم را نمی پزیرد با تشکر از شما عزیزان یا حق
پرسش 1:
پرحرفي شرح : داراي يک عيبي هستم که احساس مي کنم. آدم پر حرفي هستم به گونه اي که در جمع دوستان و خانواده من بيش تر از همه حرف مي زنم .البته شکر خداوند که سطح بيان وانرژي در صحبت من هم بالا است ، به گونه اي که احساس مي کنم که شايد از زيادي صحبت من کسي خسته نمي شود . ولي از اين رو چون امکان مي دهم شايد پر حرفي من کسي را بيازارد و چون خودم هم نمي خواهم پر حرف باشم ، مي خواستم راه درمان پر حرفي را بدانم. عيب من به گونه اي است که از صحبت زياد لذت مي برم و به سختي در بين دوستان مي توانم کمتر حرف بزنم.
پاسخ:
با سلام و تشکر به خاطر ارتباط تان با اين مرکز.
در هر كاري افراط و تفريط باعث خسران است و البته پرحرفي زياد باعث كاهش فرصت براي فكر كردن و انديشيدن مي شود. از طرفي وضعيت گفتاري شما به نحوه رشد و ژنتيك شما برمي گردد. معمولا افرادي كه در خانواده برون گرا رشد كرده اند، الگو هاي ارتباطي پدر و مادر ممكن است طوري بوده كه فرزندان به راحتي احساس خودشان را مطرح مي كنند و از خود دفاع مي كنند .البته در بعضي از موارد حالت منع شدگي و سركوب نياز ها و خواسته ها باعث مي شود كه فرد به دليل احساسات سركوب شده و تعارضات گذشته دست به پرحرفي بزند. حتي در افرادي كه دچار افسردگي هستند ، پرحرفي ديده مي شود كه بايد با توجه به وضعيت خودتان اين مسأله را بررسي كنيد. اما به هر حال اگر نشانه هايي از ناراحتي و كاهش انگيزه براي شنيدن صحبت هاي ديگران مشاهده مي كنيد ، سعي كنيد با خودكنترلي و خويشتن داري و تمرين مهارت هاي شنيدن، سبك ارتباطي خودتان را از تك گويي به گفتگو و شنيدن فعال كه خود يك ارتباط محسوب مي شود، تغيير دهيد .موفق باشيد.
پرسش 2:
به چه دليل پر حرفي مذموم است، آيا پر حرفي عيب است که باعث عدم احترام مي شود يا اينکه باعث بيش تر شدن احترام شخص مي شود ؟
پاسخ:
سخن گفتن يکي از ويژگي هاي مهم انسان است که در قرآن هم به آن اشاره شده است:« خلق الانسان * علّمه البيان » خداوند انسان را آفريد. به او سخن گفتن آموخت. (1)
سخن گفتن از نعمتهاي بزرگ الهي است که خداي متعال به انسان عنايت کرده اما داراي دو بُعد مثبت و منفي است.
امام علي(ع) سخن را بهترين عبادت و زشتترين معصيت ميداند : «سخن بهترين وسيله و ظريفترين عبادت است. هيچ گناهي نزد خدا سنگينتر و به کيفر نزديکتر و پيش مردم نکوهيدهتر و ناراحت کنندهتر از سخن نيست». (2)
از جمله عوارضي که سخن گاهي به آن دچار مي شود، پرحرفي يا لهو يا لغو بودن سخن است. لغو يعني کار بيهوده و بي فايده که نه مصلحتي براي دنياي انسان دارد و نه براي آخرت او. لهو يعني کار سرگرم کننده، که انسان را از يک هدف معقول و ارزنده باز دارد.
قرآن مي فرمايد : «وَ مِنَ النَّاسِ مَنْ يَشْتَري لَهْوَ الْحَديثِ لِيُضِلَّ عَنْ سَبيلِ اللَّهِ بِغَيْرِ عِلْمٍ وَ يَتَّخِذَها هُزُواً أُولئِكَ لَهُمْ عَذابٌ مُهينٌ ؛ بعضى از مردم خريدار سخنان بيهودهاند، تا به نادانى مردم را از راه خدا گمراه كنند . قرآن را به مسخره مىگيرند. نصيب اينان عذابى است خوار كننده». (3)
روشن است که لهو اعم از سخن و عمل بوده، مشتمل بر سخنان بيهوده يا سرگرم کننده که انسان را از ياد خدا باز مي دارد مي باشد. بنابراين پرحرفي از جمله مصاديق لهو الحديث در آيه کريمه است و به همين جهت مذموم است.
از آن جايي که هدف اصلي مومن در زندگي که ميخواهد در مسير تکامل حقيقي خود گام بردارد، تقرب به خدا و قرار گرفتن در جوار رحمت اوست، از کار هاي لغو و لهو که انسان را از توجه به مقصد اصلي باز مي دارد، پرهيز مي کند. اصولا يکي از نشانههاي انسان عاقل آن است که بي جا سخن نمي گويد، زيرا سخن گفتن بيان کننده ميزان عقل آدمي است.
از امام صادق(عليه السلام) نقل است : «دَليلُ الْعاقِلِ التَّفَكُّرُ وَ دَليلُ التَّفَكُّرِ الصَمْتُ؛ نشانه عاقل فكر كردن و نشانه فكر كردن، سكوت نمودن است. »(4)
از جمله مضرات پرحرفي اين است که قسمت مهمّى از نيروى فكرى انسان در سخنان بيهوده از ميان مى رود؛ هنگامى كه انسان سكوت را پيشه مى كند، نيروها متمركز مى گردد، و فكر و انديشه را به كار مى اندازد، ابواب حكمت را به روى انسان مى گشايد؛ به همين دليل، مردم سخن گفتن بسيار را دليل كم عقلى مى شمرند و افراد كم عقل سخنان بيهوده بسيار مىگويند.
امير المومنين فرمود : الْمَرْءُ مَخْبُوءٌ تَحْتَ لِسَانِهِ. انسان زير زبان خويش پنهان است. (5)
تا مرد سخن نگفته باشد. عيب و هنرش نهفته باشد
آنچه در بالا آمد، به اين معنى نيست كه سخن گفتن همه جا نكوهيده و مذموم باشد، و انسان از همه چيز لب فرو بندد، چرا كه اين خود آفت بزرگ ديگرى است .
پي نوشت ها :
1. الرحمن (55) آيات 3-4.
2. مصباح الشريعه، باب 46.
3. لقمان (31) آيه 6.
4. بحارالانوار، ج 75، ص 3.
5. نهج البلاغه فيض الاسلام، حکمت 14.
پرسش 3:
آيا در جمع دوستاني که همه کم حرفند و تو هم اگر بخواهي حرف نزني همه در سکوت کنار هم نشسته ايم چه کنيم تا اين خلا ناشي از عدم صحبت جبران شود؟ آيا در کنار هم بودن بايد
با صحبت همراه باشد يا بدون صحبت زياد هم مي توان در کنار هم خوش گذراند ؟
پاسخ:
همان طور که در پاسخ گذشته نسبت به مشکل مطرح شده راهکارهايي داده شد ، بهتر است راهکارها را دنبال کنيد. البته سعي کنيد با طرح موضوعاتي که احساس مي کنيد مورد علاقه ديگران است نظر آن ها را جويا شويد . از طرفي سعي کنيد با افرادي را که داراي شخصت برون گرا هستند و يا به عبارتي خوش مشرب هستند ، شناسايي کنيد و به جمع دوستان تان اضافه کنيد. نکته ديگر اينکه ممکن احساس خستگي کنيد و فکر نماييد که جمع ساکتي را تشکيل داده ايد. اما دوستان تان اين احساس را نداشته باشند . در اين صورت سعي کنيد با راهکارهايي که در پاسخ قبلي داده شد ، خودتان را با گروه هماهنگ کنيد .موفق باشيد.
پرسش 4:
چگونه مي توان نام کاربري را تغير دهم. چون من در ورود به سايت شما قبلا يک نام کاربري درست کرده ام و يک بار اسم ايميلم را داده ام و چون نام کاربري اسم خودم است نمي خواهم با آن نام در گفتگوها يا هر امکان ديگر سايت شرکت کنم .اگر بخواهم دوباره ثبت نام کنم ايميلم را نمي يذيرد.
پاسخ:
اين موضوع در تخصص ما نيست. اما به نظر مي رسد ايميل مشابه مانند تمام سايت ها قابل قبول نيست چون تعريف سيستم از شما دو نفر با يک آدرس ايميل محسوب مي شود. به همين دليل پذيرش ندارد. آدرس ايميل مشابه ندهيد.