از سن 9 سالگي تا چند سالي به دليل ضعف بدني قادر به گرفتن روزه در تمام روزهاي ماه رمضان نبوده ام و همچنين از تعداد روزه و نمازهاي ادا نشده ام حسابي ندارم. از شب قدر كه توبه كرده ام و به خداقول داده ام كه از اين به بعد بطور كامل وظايفم را ادا كنم ،تكليفم جهت نماز و روزه هاي قبلي و كلا وظايفي كه به عهده ام بوده (مثلا حق الناس و ساير احكام)و دقيقا مطلع نيستم چيست؟

پرسشگر گرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با اين مرکز
1- از اينکه خداوند به شما توفيق توبه عنايت کرده است و در شب قدر با توبه کردن از گناه علاقه مند به انجام تکاليف شرعي خود شده ايد بسيار خوشحاليم .خداوند را به خاطر اين توفيق سپاسگزار باشيد.
2- به جا آوردن قضاي نماز هايي که در وقت آن ها انجام نشده ، واجب است، به مقداري که يقين داريد قضايش را بخوانيد مثلا اگر نمي داني دوسال نماز قضا داري يا سه سال ، دوسال بخواني کافي است(1) .کسي که چند سال نماز قضا دارد ، بايد قضاي آن ها را به جا آورد. براي آن که قضا کردن نماز ها موجب مشقت نشود و فشار بر او نيايد و از اصل کار هم به کلي منصرف نشود، راه آسان قضا کردن تدريجي است، يعني مي‌تواند با هر نماز واجب يک نماز قضا بخواند، مثلا با نماز صبح يک نماز صبح را قضا کند . با نماز ظهرو عصر ، نماز قضاي ظهر وعصر به جا آورد . هم چنين با نماز مغرب و عشا مثل همان را قضا کند. در صورتي که در ايام تعطيلي وقت بيش تري داشته باشد، در يک روز چند شبانه روز نماز قضا کند.
ضمنا مي تواند مستحبات نماز مانند اذان و اقامه، و قنوت نماز ها را نخواند. فقط واجبات را به جا آورد تا زودتر قضاي نماز ها تمام شود.
2- روزه هايي را که به خاطر ناتواني نگرفته اي ، بايد به مقداري که يقين داري، به تدريج قضاي کني.(2)
3- اگر مي دانيد حق مردم به گردن شما است ،بايد حق مردم را ادا کنيد.اگر نمي دانيد از کسي بدهکار هستيد يا نه و يا مال کسي را گرفته ايد يا نه ، تکليفي نداريد و چيزي بر شما واجب نمي باشد.
4- از حالا به بعد سعي کنيد نماز ها را در اول وقت بخوانيد و روزه ها را بگيريد و از گناه اجتناب نماييد.
پي نوشت ها:
1. آيت الله فاضل لنکراني، توضيح المسائل ،مسأله 1379.
2. همان، مسأله 1637.