سلام. طاعات قبول
ميخواستم بدونم در نزديكي مگه چه اتفاقي ميفته كه باعث ابطال روزست؟
بعضي جاي شبهه برايشان پيش آمده كه چرا بايد باعث بطلان روزه شود، چيزي كه وارد حلق نميشود!!!! از جهتي كه اسلام اين كار را در زمان روزه حرام دانسته انجام نميدهند ولي دليل آن را هم نميدانند.
واقعا از نظر فقهي و علمي چه مشكلي پيش مي آيد كه نظر بر حرام بودن و ابطال روزه داده اند؟

پاسخ:
از نظر شرعي باطل شدن روزه منحصر به چيزهايي که وارد حلق شود نمي باشد، بلکه موارد ديگري نيز از نظر شرع روزه را باطل مي کند ولي چيزي وارد حلق نمي شود، مثلا: فرو بردن سر در آب در صورتي که سر کاملا زير آب قرار گيرد ،هرچند آب وارد حلق نشود ،روزه باطل مي شود. هم چنين اماله کردن با چيزي روان روزه را باطل مي کند ، با آن که چيزي وارد حلق نمي شود.(1)
نزديکي با همسر يا با غير همسر، در صورتي که دخول هرچند به مقدار ختنه گاه محقق شود، هرچند مني خارج نشود، جنب مي شود و روزه باطل مي شود، هم چنين اگر عمدا کسي از خود مني خارج کند ،هر چند نزديکي هم نکرده باشد، جنب مي شود و روزه باطل مي شود(2)
يكى از مسلّمات اسلامى اين است كه احكام شرعى تابع و بر گرفته از مصالح و مفاسد واقعى است، يعنى هر امر شرعى به علت مصلحت ضرورى است . هر نهى شرعى ناشى از مفسده‏اى است كه بايد ترك شود. مصالح و مفاسد و به تعبير ديگر حكمت‏ها به گونه‏اى است كه اگر عقل انسان به آن‏ها آگاه گردد، عقل نيز همان حكم را مى‏كند كه شرع بيان كرده است. منتهى عقل انسان قادر به كشف همه ملاكات احكام الهى نيست.
باطل شدن روزه با نزديکي نيز بدون حکمت نيست ،هرچند ما به حکمت آن آگاه نباشيم .در عين حال مي توان گفت که نزديکي سبب جنابت مي شود .جنابت يک نوع ناپاکي در انسان ايجاد مي کند که با هدف پاکي که روزه در روح انسان ايجاد مي کند، سازگار نيست . در صورتي که آلود گي و نا پاکي عمدا در حال روزه به وجود بيايد و جنابت عمدي و اختياري باشد، روزه باطل مي شود.
پي نوشت ها:
1. توضيح المسائل مراجع، ج1، مسأله 1608 و 1645
2. همان ،مسأله 1584 و 1588