با عرض سلام و اخترام اینجانی دختری 25مجرد و ساله می باشم که سواللاتی در باره مسائلی از قبیل خمس روزه سن بلوغ و .. دارم خواهشمند است به سوالاتم جواب دهید غ لازم به ذکر است که من مقلد آیت الله سیستانی می باشم. 1. برای رسیدن به سن بلوغ صرف رسیدن به 9 سال کافی است یا شرایط دیگری نیز معتبر میباشد؟ 2. با توجه به این که ÷در من اهل نماز و روزه نمی باشد و لذا از دادن خمس هم خود داری می کند و از آن جا که من مقداری پس انداز دارم و از طرفی تازگی به کاری نیز مشغولم آیا با خمس این اموال را حودم بدهم/ در خصوص سایر اموال که متاسفانه پدرم خمس آنها را نمی دهد تکلیف چیست؟ 3. من تا رسیدن به سن 12 سالگی در خصوص اهمیت نماز و روزه چیزی نمی دانستم و برای همین در ناز و روزه هایم کاهلی ورزیده و اکنون نمیدانم چه میزان نماز و روزه قضا دارم و وقتی به مادرم می گویم که کاش این موارد را به من می گفتی میگوید که تو هنوز به سن تکلیف نرسیده بودی حال از شما می خواهم تکلیف این نمازها و روزه های مرا مشخص کنید. در پایان از این که سوالت فوق شما را خسته کردم عذرخواهی کردهو از خدا توفیق روز افزون شما را می طلبم.
پرسش 1:
احكام شرح : دختري 25مجرد و ساله مي باشم . مقلد آيت الله سيستاني مي باشم. 1. براي رسيدن به سن بلوغ صرف رسيدن به 9 سال کافي است يا شرايط ديگري نيز معتبر مي باشد؟
پاسخ:
پرسشگر گرامي با سلام و سپاس از ارتباطتان با اين مرکز
به نظر آيت الله سيستاني ( مد ظله ) نشانه بلوغ در دختر ، تمام شدن نه سال قمري است و شرايط ديگري ندارد. (1)
پي نوشت :
1 . آيت الله سيستاني ، توضيح المسائل ، ص 445 ، م 2211 .
پرسش 2:
با توجه به اين که پدر من اهل نماز و روزه نمي باشد و از دادن خمس هم خود داري مي کند و از آن جا که من مقداري پس انداز دارم و از طرفي تازگي به کاري نيز مشغولم آيا خمس اين اموال را بدهم؟ در خصوص ساير اموال که متاسفانه پدرم خمس آن ها را نمي دهد تکليف چيست؟
پاسخ:
1- آنچه از اموال مربوط به خود شما مي باشد و از در آمد خود پس انداز کرده باشيد، درصورتي که سال بر آن گذشته باشد، بايد خمس آن را بدهيد.
2- درصورتي که به اموال پدر خمس تعلق گرفته باشد و پدر خمس اموالش را پرداخت نمي کند، وظيفه شما در برابر پدر آن است که پدر خود را با اخلاق خوب و سخنان نرم امر به معروف کنيد . اگر قبول نکرد ، نسبت به خمس اموال پدر فعلا تکليفي نداريد.
نسبت به تصرف اموال پدر، اموالي که در اختيار شما و ساير فرزندان قرار داده مي شود، چنانچه فرزندان يقين ندارند که به اين اموال خمس تعلق گرفته و ممکن از در آمد بين سال باشد يا ممکن است اجناس را به ذمه خريده باشد، تصرف شما و ساير فرزندان در آن اموال پدر اشکال ندارد.(1)
پي نوشت:
1. سؤال تلفني(7741415-0251) از دفتر آيت الله سيستاني.
پرسش 3:
تا رسيدن به 12 سالگي در خصوص اهميت نماز و روزه چيزي نمي دانستم و براي همين در نماز و روزه هايم کاهلي ورزيده و اکنون نمي دانم چه ميزان نماز و روزه قضا دارم و وقتي به مادرم مي گويم که کاش اين موارد را به من مي گفتي مي گويد که تو هنوز به سن تکليف نرسيده بودي .تکليف نمازها و روزه هاي مرا مشخص کنيد.
پاسخ:
نشانه بلوغ و واجب شدن احکام شرعي مانند نماز و روزه براي دختران تمام شدن نه سال قمري مي باشد(1).اگر دختر بعد از تمام شدن 9 سال به هر دليل نماز و روزه هايش را به جا نياورده باشد، بايد قضاي آن ها را به جا آورد.
در فرض سؤال اگر تا 12 سالگي از نماز و روزه چيزي نمي دانستيد، اگر در اين مدت اصلا نماز نخوانده و روزه نگرفته ايد ، قضاي نماز و روزه هاي سه ساله را به جا آوريد. البته قضاي نماز هايي که در هر ماه درعادت ماهيانه بوده ايد ،واجب نيست. عادت خود را در نظر بگيريد .در هر ماه چند روز عادت مي شويد، به تعداد روز هاي عادت خود در هر ماه حساب کنيد. از سه سال کسر کنيد . نماز روزهاي ديگري از ازاين سه سال را با روزه ها به تدريج قضا کنيد.(2)
اگر در اين مدت گاهي نماز مي خوانديد و گاهي نمي خوانديد، فکر کنيد که چه مقدار از اين سه سال را نماز نخوانده ايد. به مقداري که يقين پيدا کنيد که نماز شما قضا شده است، به همان مقدار نماز و روزه را قضا کنيد.
براي آن که قضا کردن نماز ها موجب مشقت نشود و فشار بر شما نيايد و از اصل کار هم به کلي منصرف نشويد، راه آسان قضا کردن تدريجي است، يعني ميتوانيد با هر نماز واجب يک نماز قضا بخوانيد، مثلا با نماز صبح يک نماز صبح را قضا کنيد . با نماز ظهرو عصر ،نمازقضاي ظهر وعصر به جا آوريد . هم چنين با نماز مغرب و عشا مثل همان را قضا کنيد. در صورتي که در ايام تعطيلي وقت بيش تري داشته باشيد، در يک روز چند شبانه روز نماز قضا کنيد.
ضمنا مي توانيد مستحبات نماز مانند اذان واقامه، و قنوت نماز ها را نخوانيد. فقط واجبات را به جا آوريد تا زود تر قضاي نماز ها تمام شود.
هم چنين روزه را هم ميتوانيد در ايامي که روزهاي آن کوتاه وخنک است، روزه ها را قضا کنيد.
پي نوشت ها:
1. آيت الله سيستاني، توضيح المسائل، مسأله 2211.
2. همان، مسأله 1356.