پاسخ:
2@@پرسشگر محترم با سلام و تشکر از ارتباط تان با اين مرکز؛
از نقل هاي مختلف در تاريخ به دست ميآيد که حضرت داراي چهار همسر بوده است:
1 أم بشير بنت أبي مسعود الخزرجيَّه .
2 - خَوله بنت منظور الفزاريَّه .
3 - أم أسحاق بنت طلحه التيمي .
4 - جُعده بنت الأشعث (1)
برخي فرزندان حضرت از کنيزها هستند .
متأسفانه در كتاب هاي تاريخي بعضي از مورخان تعداد بيش تري همسر براي ايشان ذكر ميكنند كه اين حرف شايعهاي بيش نيست. چنانچه تاريخ را مطالعه كنيم و صفات ممتاز اخلاقي و شخصيت برجسته حضرت مجتبي (ع) را بشناسيم، براي مان قابل قبول نخواهد بود كه شخصي با چنين روح بزرگ و خدايي، علاقه و توجه خارج از حد متعارف به مسئلة ازدواج و زناشويي از خود نشان دهد.
شاهد زندة اين موضوع، تعداد فرزندان حضرت است كه طبق نوشتة مورخان، اگر حضرت همسران زيادي اختيار كرده بود، لازمهاش اين بود كه فرزندان زيادي هم داشته باشند، در صورتي كه شيخ مفيد (ره) علامه مجلسي(ره) تعداد فرزندان حضرت را جمعاً 15 نفر ميدانند. که مادر برخي از آنان کنيز بوده است .
آيا با توجه به اين تعداد فرزندان، دروغ بودن نسبت همسران زياد به امام حسن مجتبي به خوبي روشن مي شود .
از اين همه تضاد و تناقضگويي در اقوال روشن ميشود، كه اين قبيل اخبار دروغين ،ساخته و پرداخته از ناحيه عباسيان مخصوصاً در زمان منصور دوانيقي بوده است، زيرا در سال 136 هجري قمري، منصور دوانيقي روي كار آمد. او در راستاي سياست هاي ضداسلامي و ضدمردمي و خاموش كردن نهضت هاي علويان و به خصوص سادات حسني، از هيچ تهمت و جعلي در مورد خاندان اهل بيت، به خصوص امام حسن دريغ نداشت. به طوري كه بعد از قيام سادات حسني به رهبري «محمد بن عبدالله بن حسن بن علي بن ابيطالب» در سال 145 كه تا مرز نابودي خلافت منصور دوانيقي پيش رفت، اين خليفة بيرحم فرمان داد كه عبدالله بن حسن، پدر محمد و بسياري از ياران او را دستگير نموده و در شهر «هاشميه» زنداني نمايند.
آن گاه منصور خطابهاي در برابر عدهاي از اهل خراسان ايراد نمود كه گواه اين مطلب است:
«... به خدا سوگند! پولهايي را كه به حسن عرضه شده بود، پذيرفت . معاويه او را فريب داد . وعده كرد كه تو را جانشين خودم خواهم نمود، ليكن او را بركنار كرد . از موقعيتي كه داشت، به زير كشيد. حسن بن علي آن گاه به شهر خود مدينه بازگشت، روي به زنان آورد، امروز با يكي ازدواج ميكرد . فرداي آن روز، يكي را طلاق ميداد . با اين شيوه به سر برد تا در بستر خويش مرد....»
اين حركت شيطاني منصور و تبليغات مسموم بنياميه سبب شد كه مزدوران قلم به دست و دوستان ناآگاه و غيرملتفت به مصالح اسلام، تعداد همسران حضرت را بيش ازحد متعارف آن زمان ذکر کنند امّا آن گاه كه سخن از نام و نشان آنان به ميان ميآيد ، درميمانند و تعداد انگشتشماري را معرفي ميكنند كه اين خود دليل بر اين تهمت بزرگ به وجود مقدس امام مجتبيميباشد.(2)
در آن عصر داشتن زنان متعدد وکنيز به خصوص براي شخصيت هاي بزرگ، امري متعارف و معمول، بلکه کاري پسنديده و منطقي به حساب مي آمد، ولي هرگز هيچ کس در زمان واحد بيش از چهار زن دائمي نداشت. ولي داشتن کنيز بيش تر از چهار تن از نظر شرعي وعرفي اشکالي نداشت .
ازدواج هاي امام مجتبي (ع) همانند ساير افراد عصر خود براساس معمول و متعارف و فرهنگ آن زمان بوده ، همسران امام مجتبي (ع) حتي از برخي افرادهم عصر خود نيز کمتر بوده است .
براي اطلاع بيش تر به كتاب حقايق پنهانر مراجعه نماييد:
پي نوشت ها:
1 . ارشاد مفيد ،چ 2 ،ص 13 و16 ،ترجمه ،رسولي محلاتي .
2 . حقايق پنهان، ص 335-330.
۱۳۸۹/۰۶/۱۲ ۱۸:۰۳
شناسه مطلب: 18356