به نام خدا
آيا پروردگار دانا به همه امور امر جانشيني خود را به شخصي ميسپارد كه در تصميماتش احتمال خطا و اشتباه، هر چند اندك ميرود يا داناي مطلق، رب متعال جانشين معصوم را اننتخاب مينمايد تا خطايي هر چند اندك از جانب غير معصوم سبب تغيير روند تاريخ و دين خدا در زمانهاي طولاني يا كوتاه پس از اشتباه شود.
«والسلام عليكم و رحمة الله و بركاة»
پرسش: آيا غير معصوم مي تواند بر امور مسلمانان ولايت داشته باشد؟ شرح :
پاسخ: با سلام و تشكر به خاطر ارتباطتان با اين مركز
از مجموع آموزههاي وحياني در اين باب اين مطلب به دست ميآيد که ولايت و حکومت همانند ربوبيت و عبوديت اختصاص به خالق و آفريننده انسان دارد . اگر انبيا و ائمه (ع) ولايت و حکومت بر جامعه بشري دارند، اين ولايتها، ظهوري از ولايت خدا و به اذن و فرمان اوست . اگر در عصر غيبت نيز براي فقيه جامع الشرايط، ولايت و مديريتي در محدوده تشريع و قانون اسلام بر جامعه وجود دارد، آن نيز بايد به اذن و فرمان خداوند باشد وگرنه هيچ انساني حق ولايت بر ديگري ندارد. (1)
در قرآن کريم ولايت بالذات تنها از آن خداوند دانسته شده : «فالله هو الولي» (2) تنها ولي خداوند است، اما پيامبر و اهل بيت (ع) ولي بالعرض و مظهر ولايت خدايند . به تعبير قرآن آيت و نشانه ولايتالهياند. (3)
بنابراين ولايت بالذات اختصاصا از آن خداوند است . خداوند ولايت خود را به انبيا و امامان معصوم داده است که براي اجراي احکام او اعمال بفرمايند . در تشريع و تکوين تصرف کنند، ولي به دلايل عقلي و نقلي فقهاي جامع الشرايط در عصر غيبت به عنوان نائب عام امام معصوم در محدوده اجراي احکام الهي از ولايت نيابتي برخوردارند. بنابراين ولايت الهي در ساحت تشريع و تکوين به انسانهاي معصوم اختصاص دارد. فقيه در محدوده اجراي احکام شرع به عنوان نائب امام معصوم ولايت دارد. زيرا در عصر غيبت چاره اي جز سپردن امور مسلمانان به فقهاي عادل نيست . براي آگاهي بيش تر به کتاب ولايت فقيه از آيت الله جوادي آملي مرجعه نمائيد .
پينوشتها:
1. آيت الله جوادي آملي، ولايت فقيه ،ص 134.
2. شورا (42) آيه 9.
3. جوادي آملي ،همان ،ص 131.