با سلام و آرزوی توفیق اینجانب بعلت ضعف و سستی بدنی در زوان کودکی و بعد از آن در طی 31 سالی که روزه برایم واجب شده است در مجموع حدود 700 روز از روزه ها را بدهکارم . خواهشمندم راهنمایی بفرمایید که آیا با پرداخت کفاره این مهم به سرانجام خواهد رسید یا از نظر شرعی چه باید انجام بدهم ؟
با تشکر و آرزوی قبولی طاعات و عبادات در این ماه پر فضیلت
پاسخ:
با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما در اين ماه عزيز؛ و تشكر به خاطر ارتباطتان با اين مركز؛
اگر انسان نتواند روزه بگيريد و در اثر روزه گرفتن ضعفي بر او عارض مي شود که تحمل آن براي او بسيار سخت است در اين صورت روزه بر او واجب نيست.(1)
درصورتي که مشکل ضعف و سستي شما همچنان ادامه دارد يعني شما از اول بلوغ تا به امروز قادر به روزه گرفتن نيستيد قضاي روزه ها بر شما واجب نيست وفقط به ازاي هر روز بايد يک مد(750 گرم) طعام يعني گندم يا جو ويا .. به فقير بدهيد.(2)
اما در صورتي که شما بعد از اوايل بلوغ توانايي روزه را داشتيد وضعف تان به گونه اي نبوده که غير قابل تحمل باشد بايد قضاي همه روزه ها ي را که بخاطر ضعف زياد نگرفته ايد را قضا کنيد وبه خاطر تاخير درقضاي روزه ها به ازاي هر روز يک مد طعام به فقير بدهيد.
واما روزه هاي را که بدون عذر شرعي نگرفته ايد علاوه بر قضا کفاره هم دارد.
در پرداخت کفاره انسان بايد يا دو ماه روزه بگيرد ويا شصت فقير را سير کند يا به هر کدام يک مد طعام بدهد .چنانچه توانايي روزه وتمکن مالي براي دادن طعام ندارد، هر چند مد که مي تواند به فقرا طعام بدهد . اگر اصلا نتواند طعام بدهد بايد استغفار کند. (3)
کفاره را انسان بايد به صورت طعام بدهد .دادن پول کافي نيست . در صورتي که مبلغ کفاره را به دفتر مرجع ويا فرد مطمئني بدهد که او طعام خريده و به فقير بدهد، کافي است.
مبلغ هر مد طعام 400 تومان مي باشد ومبلغ کفاره يک روزه روزه خوراي عمدي 24000تومان مي باشد.
پرداخت کفاره بر خود زن واجب است.واجب نيست که شوهر ويا پدر او بدهد.
لطفا هر گاه سوال شرعي مي پرسيد نام مرجع تقليد خود را ذکر کنيد تا براساس نظر مرجع شما پاسخ بدهيم .
پي نوشت ها:
1. توضيح المسائل مراجع ، م 1583 .
2 همان ، م 1725 .
3. همان ، م 1660.