۱۳۸۹/۰۴/۰۹ ۱۹:۱۳ شناسه مطلب: 13510
در جواني يعني زماني كه به سن تكليف رسيده بودم اموال دوستان را هرچند كم قيمت بدون اجازه آنها برداشته ام و البته توبه كرده ام و ميدانم كه بايد از آنها حلاليت بطلبم اما مشكلي هست من به انها دسترسي ندارم اصلا نمي دانم كجا هستند و چند تايي هم كه از حال آنها باحبرم اصلا خجالت مي كشم كه به انها راجع به كاري كه در ده سال گذشته كرده ام حرفي بزنم آيا ميشود ارزش مالي اموالشان را به صورتي كه متوجه نشوند به انها برگردانم ؟در مورد كساني كه به انها دسترسي ندارم تكليف چيست ؟
با سلام و تشكر از ارتباطتان با اين مركز
1- مقداري اموالي که از ديگران بدون اجازه آن ها برداشته ايد، بايد قيمت آن ها را به صاحبان اموال برگردانيد. لازم نيست مستقيما قيمت اموال مذکور را بدهيد . هم چنين لازم نيست به آن ها چيزي بگوئيد بلکه قيمت همان مقدار اموالي را که بدون اجازه برداشته ايد، به آن ها برسانيد، هرچند آن ها متوجه نشود ،کفايت مي کند.
2- اگر به صاحب مال دسترسي نداريد، چنانچه بتوانيد از طريق جستجو به آن ها دسترسي پيدا کنيد ، واجب است جستجو کنيد و حق آن ها را برسانيد.
اما اگر هيچ راهي براي دسترسي به صاحب مال نباشد ، همان مقدار پول را از طرف صاحب مال به فقير صدقه بدهيد .اين کار را بنابر احتياط واجب با اجازه حاکم شرع انجام دهيد.(1)
پي نوشت:
1.آيت الله سيستاني، توضيح المسائل، مسأله 2540.