تشخیص حیض از استحاضه

اگر خانمی که دچار شک و تردید ما بین تشخیص استحاضه و حیض است باید تشخیص را به کدام بگذارد ؟ به ویژه در ماه رمضان که روزه واجب است.مرجع ایت ا... شبیری زنجانی می باشد.

اگر در ايام عادت باشد و از روز اول حيض بيش از ده روز طول نکشد ،تمام روزها حکم حيض را دارد . اگر بيش از ده روز طول بکشد، روزهاي عادت ماهاي گذشته را حيض قرار دهد و باقي روزها را استحاضه قرار دهد.
اگر در غير ايام حيض باشد ،خوني ک يا بين ايام عادت و خوني که الآن مي بيند، بيش از ده روز فاصله نشده باشد، حکم استحاضه را دارد.(1)

پي نوشت:
1. آيت الله شبيري زنجاني، توضيح المسائل، مسأله 452 و 455و 446.

سلام سوال من دربارهٔ تشخیص حیض و استحاضه است چون من در یک ماه ۲ مرتبه خونریزی دارم که علائم آان مثل هم هست و ۳-۴ روز اول خیلی‌ خیلی‌ ناچیز می‌باشد! من یکی‌ را به طور قراردادی حیض و دیگری را استحاضه قرار دادم. در این ماه مبارک ۲ روز هست که روز نمی‌گیرم و نمیدانام که آیا کارم درست است یا خیر چون در شب کمی‌ (بسیار ناچیز) لک بینی‌ دارم ولی‌ از صبح تا غروب تقریبا پاک هستم به جز همان اندکی‌ که توضیح دادم. اگر من را راهنمائی بفرمائید خیلی‌ خیلی‌ ممنون میشم

با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما در اين ماه عزيز؛ و تشكر به خاطر ارتباطتان با اين مركز؛
اگر خون ها شرايط حيض را نداشته باشد ،بايد استحاضه به حساب بياوريد و نمازها و روزه هاي تان را بگيريد .
شرايط حيض :
1 - ترشحات خوني كه در اول عادت ماهانه است، چنانچه از وقتي که شروع کرد ،قطع نشود و ادامه داشته باشد و لااقل سه روز طول بکشد، از عادت ماهانه حساب مي شود .اگر ادامه نداشته باشد، بلکه قطع و وصل شود ،يعني لکه بيني باشد ،مثلا در اول روز باشد ،بعد قطع شود و دوباره دو ساعت ديگر يا در ظهر پيدا شود، از عادت ماهانه حساب نمي شود، بلکه استحاضه است .همين طور اگر قطع ووصل نشود ،بلکه ادامه داشته باشد ،ولي سه روز کامل نشود وقبل از سه روز کامل شدن قطع شود ،مثلا بعد ازدو روز قطع شود ،حيض نيست و استحاضه است .
2 - بايد فاصله بين دو حيض کم تر از ده روز نباشد، بنابراين اگر فاصله خون دوم تا پاکي از خون اول کم تر از ده روز باشد، خون دوم حيض نيست و استحاضه است. (1)
استحاضه در زنان زمان خاصي ندارد. هر گاه زني اعم از جوان يا مسنّ خوني ببيند که نه حيض باشد،‌ يعني نتوان آن را خون حيض به حساب آورد و نه خون نفاس، و نه خون زخم ، آن خون احکام استحاضه را دارد،
استحاضه بر سه قسم است: استحاضة قليله؛ استحاضه متوسطه؛ استحاظة کثيره.
اگر خون کم باشد به طوري که در پنبه فرو نرود، استحاضة قليله است. بايد براي هر نماز پنبه را اگر نجس شده ،عوض کند و خود را بشويد و وضو بگيرد و نماز بخواند.
اگر خون مقداري به پنبه فرو برود، استحاضة متوسطه است. بايد براي هر نماز پنبه را عوض کند و خود را بشويد و وضو بگيرد و نماز بخواند . يک غسل نيز در شبانه روز قبل از نماز صبح يا قبل از نماز ظهر انجام دهد. اگر خون از پنبه عبور کند، استحاضة کثيره است. علاوه بر وظايف آن دو قسم بايد يک غسل براي نماز ظهر و عصر و يکي براي نماز مغرب و عشا به جا آورد . بين نماز ظهر و عصر فاصله نيندازد . اگر فاصله بيندازد ،بايد براي نماز عصر دوباره غسل کند و نبايد بين نماز مغرب و عشا فاصله بياندازد.(2)نماز و روزة زن مستحاضه با انجام وظايف مذکور صحيح است.
پي­نوشت­ها:
1. امام خميني، استفتاآت ،ج1 ،سوال 161-166از احکام غسل حيض.
2. توضيح المسائل مراجع، ج1، مسئلة 394 - 396.