استحاضه

با عرض سلام و قبولي طاعات شما،

مسئله اي كه مدت ها ذهنم را به خود مشغول كرده است و هيچ كس درست جواب مرا نمي دهد اين است كه من قبلا پريود منظمي داشتم اما حدود يك سال است كه پريودم نامنظم شده است يعني به صورت پشت سر هم شش روز يا هفت روز خونريزي دارم و بقيه اش لكه بيني است و نمي توانم خون حيض و خون استحاضه را تشخيص دهم يعني دوره حيض من شش روز است يا هفت روز و اينكه چه وقت استحاضه قليله است و چه وقت كثيره و اينكه آيا به نظر آيت الله مكارم تا چند روز را حيض مي توان قرار داد و بقيه استحاضه محسوب مي شود؟

لطفاً در جهت پاسخگويي به سؤالات زير مرا ياري كنيد:

1- از كجا بدانم دوره حيض من چند روزه است و مابقي استحاضه مي باشد؟

2- اگر استحاضه بود از كجا بدانم قليله است يا كثيره؟

3- اينكه مي گويند بايد خود را وارسي كني يعني هر به چند دقيقه وهر دفعه چه زماني پنبه يا دستمال را درون خود ببريم تا بدانيم خون ما از چه نوعي است؟

4- آيا از رنگ خون مي توان فهميد كه استحاضه است يا حيض؟

5- در مدت زمان استحاضه آيا نزديكي مجاز مي باشد؟

6- مي توانيم بگوييم براي استحاضه اگر لكّه اي حتي اگر كم به لباس زير ما رسيد پس استحاضه كثيره است واگر نرسيد قليله مي باشد. ممنونم

پرسش 1:
احكام حيض شرح : قبلا پريود منظمي داشتم اما حدود يك سال است كه پريودم نامنظم شده است يعني به صورت پشت سر هم شش روز يا هفت روز خونريزي دارم و بقيه اش لكه بيني است و نمي توانم خون حيض و خون استحاضه را تشخيص دهم يعني دوره حيض من شش روز است يا هفت روز و اينكه چه وقت استحاضه قليله است و چه وقت كثيره و اينكه آيا به نظر آيت الله مكارم تا چند روز را حيض مي توان قرار داد و بقيه استحاضه محسوب مي شود؟

پاسخ:
با سلام وتشکر از ارتباط با اين مرکز.
در صورتي که ايام خون ديدن شما و روزهايي که لکه بيني داريد، از ده روز بيشتر نشود، همه آن ها حيض مي باشد. اگر دربين ده روزيک روز يا چند روز کاملا پاک شويد و مجدّدا خون يا لک ببينيد، روز يا روزهايي که در وسط پاک بوده اي، حکم پاک بودن را دارد، يعني آن روز بايد نماز را بخوانيد و روزه هم بگيريد.
اما اگر از ده روز بيشتر شود، همان شش و هفت روز که خون ريزي داري، حيض است و بقيه استحاضه محسوب مي شود.
يكى از خون هايى كه از زن خارج مى شود خون «استحاضه» است. دراين موقع زن را «مستحاضه» مى گويند. تمام خون هايى كه غير از حيض و نفاس و زخم و دمل است و از رحم زن خارج مى شود، خون استحاضه است.
خون استحاضه غالباً كم رنگ و سرد و رقيق است. بدون فشار و سوزش بيرون مى آيد، ولى ممكن است گاهى تيره رنگ يا سرخ و گرم و غليظ باشد و با فشار و سوزش خارج شود.
استحاضه فقط دو قسم است: «قليله» و «كثيره»: استحاضه قليله آن است كه هرگاه زن پنبه اى را داخل كند، خون، آن را آلوده نمايد، ولى از طرف ديگر خارج نشود، خواه خون در پنبه فرو رود يا نه. استحاضه كثيره آن است كه خون، در پنبه فرو رود و از آن بگذرد و جارى شود.
«حيض» كه گاهى از آن تعبير به «عادت ماهانه» مى كنند، خونى است كه غالباً در هر ماه چند روزى از رحم خارج مى شود. هنگام انعقاد نطفه، غذاى فرزند است. زن را در موقع ديدن خون حيض «حائض» مى گويند. در شرع مقدّس اسلام احكامى دارد كه در مسائل آينده خواهد آمد.
خون حيض نشانه هايى دارد: در بيش تر اوقات غليظ و گرم و رنگ آن تيره يا سرخ است .با فشار و كمى سوزش خارج مى شود.(1)

پي نوشت :
1. آيه الله مکارم ،توضيح المسائل م404-406و426-427.
-------------------------------------

پرسش 2:
اگر استحاضه بود، از كجا بدانم قليله است يا كثيره؟

پاسخ:
استحاضه قليله آن است كه هرگاه زن پنبه‏ اى را داخل مجري بگذارد، اگرخون، فقط پنبه را آلوده نمايد، ولى از طرف ديگر خارج نشود، استحاضه قليله است. فرق نمي کند خون در پنبه فرو برود يا نه،
استحاضه كثيره آن است كه خون، در پنبه فرو رود و از آن بگذرد و از طرف ديگرخارج شود و جارى شود.(1)

پي نوشت:
1. آيت الله مکارم شيرازي، مسأله 404
-------------------------------------

پرسش 3:
اينكه مي گويند بايد خود را وارسي كني، يعني هر به چند دقيقه وهر دفعه چه زماني پنبه يا دستمال را درون خود ببريم تا بدانيم خون ما از چه نوعي است؟

پاسخ:
در صورتي که خون استحاضه باشد و ندانيد که قليله ويا کثيره است، بنابراحتياط واجب بايد قبل از نماز خود را وارسي کنيد.(1)

پي نوشت :
1. آيه الله مکارم ، احکام بانوان ، م238
-------------------------------------

پرسش 4:
آيا از رنگ خون مي توان فهميد كه استحاضه است يا حيض؟

پاسخ:
در صورتي که وظيفه شما تشخيص خون از روي صفات باشد و شک داشته باشيد، مي توانيد از روي صفات حيض يا استحاضه بودن را تشخيص بدهيد.(1)
خون حيض در بيش تر اوقات غليظ، گرم، تيره يا سرخ رنگ، با فشار، وکمي سوزش خارج مي شود.(2)
خون استحاضه غالبا کم رنگ و سرد ورقيق، بدون سوزش و فشار بيرون مي آيد.(3)

پي نوشت ها :
1. آيه الله مکارم ، احکام بانوان ، م72 .
2. همان ، م70 .
3. همان ، م207 .
-------------------------------------

پرسش 5:
در مدت زمان استحاضه نزديكي مجاز مي باشد؟

پاسخ:
در استحاضه قليله اشکال ندارد .در استحاضه کثيره اگرغسل هاي خود را انجام بدهد ،اشکال ندارد .(1)

پي نوشت :
1. آيه الله مکارم، احکام بانوان ،س223 و246 .
-------------------------------------

پرسش 6:
مي توانيم بگوييم براي استحاضه اگر لكّه اي حتي اگر كم به لباس زير ما رسيد، پس استحاضه كثيره است و اگر نرسيد، قليله مي باشد؟

پاسخ:
يک قطره باعث کثيره شدن نمي شود .در صورتي که خون جريان داشته باشد، استحاضه کثيره است.(1)

پي نوشت :
1. آيه الله مکارم ، احکام بانوان ، م214 .

مشخصات خون استحاضه چیست؟ انواع استحاضه و نماز خواندن وقتی که شخص استحاضه است چگونه می باشد؟ با چه شرایطی می توان به جای غسل برای نماز تیمم غسل را کرد ؟ مرجع اقای شبیری زنجانی

با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما در اين ماه عزيز؛ و تشكر به خاطر ارتباطتان با اين مركز؛
1- خون استحاضه در بيش تر اوقات زرد رنگ يا قرمز روشن؛ و رقيق و سرد و کهنه است و بدون فشار و سوزش بيرون مي آيد، ولي ممکن است گاهي سياه يا سرخ تيره و گرم و تازه و غليظ باشد و با فشار و سوزش بيرون آيد.
2- استحاضه سه قسم است: قليله؛ متوسطه؛ کثيره:
استحاضه قليله آن است که خون فقط روي پنبه را که زن در مجري مي گذارد ،آلوده کند و در پنبه فرو نرود.
استحاضه متوسطه آن است كه خون در پنبه فرو رود ،ولى از پشت پنبه سيلان نداشته باشد؛ خواه از طرف ديگر پنبه بيرون آيد و به دستمال برسد، خواه به دستمال نرسد، لازم نيست خون تمام پنبه را فرا بگيرد، بلكه اگر در يك گوشه آن هم باشد ،كافى است .
استحاضه کثيره آن است که خون از پشت پنبه جريان داشته باشد. (1)
در استحاضه قليله بايد زن براي هر نماز يک وضو بگيرد . ظاهر فرج را هم اگر خون به آن رسيده، آب بکشد . بنابر احتياط واجب پنبه را عوض کند يا آب بکشد.
در استحاضه متوسطه علاوه بر اعمال استحاضه قليله براي هر روز يک مرتبه غسل کافي است.
در استحاضه کثيره علاوه بر کارهاي استحاضه متوسطه ، بايد براي هر نماز دستمال را عوض کند، يا آب بکشد و يک غسل براي نماز صبح و يک براي نماز ظهر و عصر و يکي براي نماز مغرب و عشا به جا آورد، بين نماز ظهر و عصر فاصله نيندازد. اگر فاصله بيندازد، بايد براي نماز عصر دوباره غسل کند. نيز اگر بين نماز مغرب و عشا فاصله بيندازد، بايد براي نماز عشا دوباره غسل نمايد(2)
اگر زن به احکام استحاضه عمل کند، نماز هايي که مي خواند ،صحيح است.
3-اگر غسل کردن براي زن در هر روز سه مرتبه حرجي باشد، يعني سه مرتبه غسل کردن برايش سخت باشد که عادتا قابل تحمل نباشد،يا برايش ضررداشته باشد ،به جاي غسل تيمم کند و نمازهايش را با تيمم بخواند . همچنين اگر ضرر هم نداشته باشد و عادتا هم سخت نباشد و عمدا غسل نکند ،مي تواند براي هر دفعه صبر کند تا وقت نماز تنگ شود و در تنگي وقت که فرصت غسل نمي ماند، بدل از استحاضه تيمم کند، نمازش صحيح است.(3)
پي نوشت ها:
1. آيت الله شبيري زنجاني، توضيح المسائل، مسأله 398 و 399.
2. همان، مسأله 401-403.
3. همان، مسأله 687.

1- حدود یک سال پیش زمان عادت ماهیانه ام یک هفته بود اما از یک سال پیش بعد از پاک شدن درزمان یک هفته ترشحات زرد رنگی دیده شد به دکترزنان مراجعه کردم گفتن طبیعی است و من باید ایام حیض حود را 10 روز قرار بدهم به دفترمرجع تقلید زنگ زدم انها هم همین راگفتند اما در سایت شما نوشته بود اگر ترشحات خون نباشد حیض نیست حالا من چطور تشخیص دهم که ترشحات بعد از 7 روزم راحیض قراردهم یانه؟البته من بعد از 10 روز هم ترشح زرد رنگ دارم که با توجه به انجام غسل حیض بعد از 10 روز نگرانی من بابت نماز وروزه های بین 7 تا 10 روزم است که نمیدانم این ترشحات بین 7 تا 10 روز راحیض بدانم یا نه خواهش میکنم مرا کمک کنید

پرسشگر گرامي باسلام و تشکراز ارتباط تان با اين مرکز
لطفا هرگاه سوال شرعي مي پرسيد ،نام مرجع تقليد خود را ذکر کنيد تا بر اساس نظر مرجع شما پاسخ بدهيم.
در صورتي که ترشحات خارج شده از زنان خون باشد، حکم به حيض و يا استحاضه مي شود. در صورتي که ترشحات ديگري از زن خارج شود، مثل عفونت و چرک و....حکم حيض يا استحاضه را ندارد. در صورتي که خون مربوط به زخم و دمل يا جراحتي باشد ،بازهم حکم حيض و استحاضه را ندارد.
اگر به آنچه که خارج مي شود ،خون صدق کند، يعني ظاهرش شبيه خون باشد و اگر کسي ديد ،بگويد که خون است، در حکم خون مي باشد، ولي اگر هيچ شباهتي به خون نداشت، مثلا يک مايع سفيد رنگ بود ،خون نمي باشد و حکم به حيض يا استحاضه نمي شود.
بنا براين در مرحله اول بايد به آنچه خارج شده ،خون گفته شود . درمرحله دوم خون مربوط به زخم يا جراحت نباشد. تشخيص اين ها با شما است . مي توانيد از خانم ديگري يا از دکترسوال کنيد.(1)

پي نوشت :
1. سوال تلفني از دفتر (7746666-0251) آيه الله خامنه اي .

ایا خانم های غیر سیده بعد از 50 سال اگر دچار خونریزی شدند حتی اگر شرایط حیض را داشته باشد استحاضه محسوب می شود و در ان مدت باید روزه و نماز شان را انجام دهند؟ مرجع ایت ا... شبیری زنجانی می باشد.

با سلام وتشکر از ارتباط با اين مرکز
بعد از پنجاه سالگي خون اگر صفات حيض را داشته باشد ،حيض مي باشد. پس نماز نمي توانند بخوانند و روزه هم صحيح نيست .(1)
پي نوشت :
1. سوال تلفني از دفتر (7740321-0251) آيه الله شبيري زنجاني

استحاضه--فوری

با سلام
ممنون میشم که سوالها رو با دقت بخوانید چون شبیه به هم هستن.
1- شخصی استحاضه شده است . و استحاضه اش مرتب در حال تغییر است .
یعنی مثلا:
12 تا1 نیمه شب متوسطه
از 1 نیمه شب تا 10 ظهر قلیله
از 10 تا11 ظهر متوسطه
از 11 ظهر تا 16 عصر قلیله
از 16 تا 17 عصر متوسطه
از 17 تا 12 شب قلیله
بطور خلاصه یعنی در همه ساعات این شخص قلیله است جز یک ساعت بعد از نماز مغرب و عشا و یک ساعت بعد از نماز صبح و یک ساعت بعد از نماز ظهر و عصرحالا آیا به خاطر اینکه مرتب در بین اوقات نماز استحاضه اش بین متوسطه و قلیله در حال تغییر است آیا برای هر وعده نماز باید یک غسل استحاضه متوسطه انجام بدهد ؟

2- شخصی که استحاضه اش قلیله است و فقط بین 10 تا 11 ظهر متوسطه میشود آیا میتواند همان قبل از اذان ظهر غسلش را انجام بدهد و بعد از اذان فقط همان اعمال قلیله را انجام بدهد . ( چون قبل ظهر استحاضه متوسطه بود ه و تمام شده و الان قلیله است)
یکی از خانمهای طلبه گفتن که چون قبل از ظهر استحاضه متوسطه اش تمام میشود و تبدیل به قلیله میشود میتواند قبل از اذان هم غسل کند ولی اعمال قلیله را بعد از اذان انجام دهد. ولی راستش چون به یقین نرسیدم گفتم دوبراه بپرسم.

3- اگر شخصی استحاضه اش متوسطه باشد و بعد از غسل تبدیل به قلیله شود و مطمئن هم باشد که تغییر نمیکند آیا میتواند بین غسل و نمازش تاخیر بیندازد ؟

4-اگر شخص برای مغرب و عشا قلیله باشد و بعد از نماز یه یکساعتی متوسطه باشد اگر بخواهد فرداش روزه بگیرد آیا قبل اذان صبح باید غسل کند؟

5-اگر شخص برای مغرب و عشا متوسطه باشد و غسل نمازش را هم به جا آورد ولی بعد از نماز استحاضه اش متغییر باشد بین قلیله و متوسطه آیا چون بین قلیله و متوسطه دوباره تغییر کرده آیا باید قبل اذان صبح غسل انجام بدهد ؟

6- اگر شخص مستحاضه متوسطه قبل از اذان ظهر کاملا پاک شود آیا اگر قبل از اذان ظهر غسلش را بکند آیا برای نماز ظهرش کافی است .

.
7- در رساله آمده که شخص مستحاضه که غسل بر او واجب است اگر وضو را اول انجام بدهد بهتر است . یعنی وقتی خانمی که استحاضه اش متوسطه است و خون جریان دارد اگر اول وضو بگیرد . وضوش باطل نمیشه ؟

8- اگر شخص مستحاضه متوسطه عادت داشته باشد که بعد از غسل استحاضه اش قلیله شود آیا این شخص هم بهتر است که بنابر همون مساله قبلی وضویش را قبل از غسل بگیرد یا بهتر است که بعد از غسل بگیرد.؟

اگه لطف کنید فوری جواب بدهید ممنون میشوم. چون تلفنها همه اش اشغال است . و شخص مطمئنی نیست که از او بپرسم.
با تشکر

پرسش 1:
استحاضه--فوري شرح :
1- شخصي استحاضه شده است . و استحاضه اش مرتب در حال تغيير است . يعني مثلا: 12 تا1 نيمه شب متوسطه از 1 نيمه شب تا 10 ظهر قليله از 10 تا11 ظهر متوسطه از 11 ظهر تا 16 عصر قليله از 16 تا 17 عصر متوسطه از 17 تا 12 شب قليله . در همه ساعات اين شخص قليله است جز يک ساعت بعد از نماز مغرب و عشا و يک ساعت بعد از نماز صبح و يک ساعت بعد از نماز ظهر و عصر.حالا آيا به خاطر اينکه مرتب در بين اوقات نماز استحاضه اش بين متوسطه و قليله در حال تغيير است، آيا براي هر وعده نماز بايد يک غسل استحاضه متوسطه انجام بدهد ؟
پاسخ:
پرسشگر گرامي با سلام سپاس از ارتباط تان با اين مرکز

در استحاضه متوسطه ای  که خون مستمر باشد يك غسل در شبانه روز کافی است  یعنی برای اولین نمازی که متوسطه شد غسل می کند و پس از آن در صورت استمرار هر صبح برای نماز غسل را تکرار می کند ولی اگر استحاضه در حال تغییر باشد یعنی از قلیله به متوسطه یا کثیره تغییر کندو یا متوسطه قطع شده و دوباره برای نماز بعد شروع شود و یا متوسطه به قلیله تبدیل شده و یا پایان پذیرد درتمام این صورت ها شخص باید برای اولین نمازی که این تغییر حاصل شد غسل کند پس خانمی  كه همواره در حال تغيير بين متوسطه و قليله است، یعنی قبل از هر یک از نمازهای صبح و ظهر و مغرب، استحاضه قلیله تبدیل به متوسطه  شده باید برای انجام هر یک از نمازهای ذکر شده  (صبح و ظهر و مغرب ) غسل استحاضه  انجام دهد در توضيح المسايل آمده است :

اگر مستحاضه پیش از نماز یا در بین نماز خون استحاضه متوسطه ببیند باید برای آن نماز غسل کند.

پي نوشت: توضیح المسائل مراجع مسئله ۳۹۵

پرسش 2:
شخصي که استحاضه اش قليله است و فقط بين 10 تا 11 ظهر متوسطه مي شود آيا مي تواند همان قبل از اذان ظهر غسلش را انجام بدهد و بعد از اذان فقط همان اعمال قليله را انجام بدهد . ( چون قبل ظهر استحاضه متوسطه بود ه و تمام شده و الان قليله است).
پاسخ:
بايد براي اولين نماز بعدي غسل استحاضه متوسطه بکند. بنابراين هنگامي که مي خواهد نماز ظهر را بخواند ،بايد غسل بکند و بعد نمازش را بخواند و نمي تواند قبل از ظهر غسل بکند .

پرسش 3:
اگر شخصي استحاضه اش متوسطه باشد و بعد از غسل تبديل به قليله شود و مطمئن هم باشد که تغيير نمي کند آيا مي تواند بين غسل و نمازش تاخير بيندازد ؟
پاسخ:
اگر بعد از غسل حتي يک لحظه هم متوسطه نبوده ،بلکه قليله بوده، تاخير انداختن اشکال ندارد .(1)
پي نوشت:
1 . سوال از دفتر رهبري .

پرسش 4:
اگر شخص براي مغرب و عشا قليله باشد و بعد از نماز يه يکساعتي متوسطه باشد، اگر بخواهد فردا روزه بگيرد، آيا قبل اذان صبح بايد غسل کند؟
پاسخ:
قبل از اذان صبح لازم نيست غسل کند بلکه بايد براي نماز صبح غسل کند .(1)
پي نوشت:
1 . سوال از دفتر رهبري .

پرسش 5:
اگر شخص براي مغرب و عشا متوسطه باشد و غسل نمازش را هم به جا آورد ،ولي بعد از نماز استحاضه اش متغيير باشد بين قليله و متوسطه ،آيا چون بين قليله و متوسطه دوباره تغيير کرده ،بايد قبل اذان صبح غسل انجام بدهد؟
پاسخ:
در فرض سوال ، براي اولين نماز روز بعد بايد غسل استحاضه متوسطه کند .(1)
پي نوشت:
1 . سوال از دفتر رهبري .

پرسش 6:
اگر شخص مستحاضه متوسطه قبل از اذان ظهر کاملا پاک شود، آيا اگر قبل از اذان ظهر غسلش را بکند، آيا براي نماز ظهرش کافي است ؟
پاسخ:
بايد براي نماز بعد غسل بکند ،ولي اگر به طور کامل پاک شده است ،مي تواند قبل از ظهر غسل بکند . (1)
پي نوشت:
1 . سوال از دفتر رهبري .

پرسش 7:
در رساله آمده که شخص مستحاضه که غسل بر او واجب است، اگر وضو را اول انجام بدهد، بهتر است . يعني وقتي خانمي که استحاضه اش متوسطه است و خون جريان دارد، اگر اول وضو بگيرد . وضوش باطل نمي شه ؟
پاسخ:
نه باطل نمي شود .(1)
پي نوشت:
1 . سوال از دفتر رهبري .

پرسش 8:
- اگر شخص مستحاضه متوسطه عادت داشته باشد که بعد از غسل استحاضه اش قليله شود، آيا اين شخص هم بهتر است که بنابر همون مساله قبلي وضويش را قبل از غسل بگيرد يا بهتر است که بعد از غسل بگيرد.؟
پاسخ:
همان حکم مسئله سابق را دارد و مي تواند قبل از غسل وضو بگيرد . (1)
پي نوشت:
1 . سوال از دفتر رهبري .

پرسش 1:
استحاضه--فوري شرح :
1- شخصي استحاضه شده است . و استحاضه اش مرتب در حال تغيير است . يعني مثلا: 12 تا1 نيمه شب متوسطه از 1 نيمه شب تا 10 ظهر قليله از 10 تا11 ظهر متوسطه از 11 ظهر تا 16 عصر قليله از 16 تا 17 عصر متوسطه از 17 تا 12 شب قليله . در همه ساعات اين شخص قليله است جز يک ساعت بعد از نماز مغرب و عشا و يک ساعت بعد از نماز صبح و يک ساعت بعد از نماز ظهر و عصر.حالا آيا به خاطر اينکه مرتب در بين اوقات نماز استحاضه اش بين متوسطه و قليله در حال تغيير است، آيا براي هر وعده نماز بايد يک غسل استحاضه متوسطه انجام بدهد ؟
پاسخ:
پرسشگر گرامي با سلام سپاس از ارتباط تان با اين مرکز
در استحاضه متوسطه ای که خون مستمر باشد يك غسل در شبانه روز کافی است یعنی برای اولین نمازی که متوسطه شد غسل می کند و پس از آن در صورت استمرار هر صبح برای نماز غسل را تکرار می کند ولی اگر استحاضه در حال تغییر باشد یعنی از قلیله به متوسطه یا کثیره تغییر کندو یا متوسطه قطع شده و دوباره برای نماز بعد شروع شود و یا متوسطه به قلیله تبدیل شده و یا پایان پذیرد درتمام این صورت ها شخص باید برای اولین نمازی که این تغییر حاصل شد غسل کند پس خانمی كه همواره در حال تغيير بين متوسطه و قليله است، یعنی قبل از هر یک از نمازهای صبح و ظهر و مغرب، استحاضه قلیله تبدیل به متوسطه شده باید برای انجام هر یک از نمازهای ذکر شده (صبح و ظهر و مغرب ) غسل استحاضه انجام دهد در توضيح المسايل آمده است :
اگر مستحاضه پیش از نماز یا در بین نماز خون استحاضه متوسطه ببیند باید برای آن نماز غسل کند.
پي نوشت: توضیح المسائل مراجع مسئله ۳۹۵

پرسش 2:
شخصي که استحاضه اش قليله است و فقط بين 10 تا 11 ظهر متوسطه مي شود آيا مي تواند همان قبل از اذان ظهر غسلش را انجام بدهد و بعد از اذان فقط همان اعمال قليله را انجام بدهد . ( چون قبل ظهر استحاضه متوسطه بود ه و تمام شده و الان قليله است).
پاسخ:
بايد براي اولين نماز بعدي غسل استحاضه متوسطه بکند. بنابراين هنگامي که مي خواهد نماز ظهر را بخواند ،بايد غسل بکند و بعد نمازش را بخواند و نمي تواند قبل از ظهر غسل بکند .

پرسش 3:
اگر شخصي استحاضه اش متوسطه باشد و بعد از غسل تبديل به قليله شود و مطمئن هم باشد که تغيير نمي کند آيا مي تواند بين غسل و نمازش تاخير بيندازد ؟
پاسخ:
اگر بعد از غسل حتي يک لحظه هم متوسطه نبوده ،بلکه قليله بوده، تاخير انداختن اشکال ندارد .(1)
پي نوشت:
1 . سوال از دفتر رهبري .

پرسش 4:
اگر شخص براي مغرب و عشا قليله باشد و بعد از نماز يه يکساعتي متوسطه باشد، اگر بخواهد فردا روزه بگيرد، آيا قبل اذان صبح بايد غسل کند؟
پاسخ:
قبل از اذان صبح لازم نيست غسل کند بلکه بايد براي نماز صبح غسل کند .(1)
پي نوشت:
1 . سوال از دفتر رهبري .

پرسش 5:
اگر شخص براي مغرب و عشا متوسطه باشد و غسل نمازش را هم به جا آورد ،ولي بعد از نماز استحاضه اش متغيير باشد بين قليله و متوسطه ،آيا چون بين قليله و متوسطه دوباره تغيير کرده ،بايد قبل اذان صبح غسل انجام بدهد؟
پاسخ:
در فرض سوال ، براي اولين نماز روز بعد بايد غسل استحاضه متوسطه کند .(1)
پي نوشت:
1 . سوال از دفتر رهبري .

پرسش 6:
اگر شخص مستحاضه متوسطه قبل از اذان ظهر کاملا پاک شود، آيا اگر قبل از اذان ظهر غسلش را بکند، آيا براي نماز ظهرش کافي است ؟
پاسخ:
بايد براي نماز بعد غسل بکند ،ولي اگر به طور کامل پاک شده است ،مي تواند قبل از ظهر غسل بکند . (1)
پي نوشت:
1 . سوال از دفتر رهبري .

پرسش 7:
در رساله آمده که شخص مستحاضه که غسل بر او واجب است، اگر وضو را اول انجام بدهد، بهتر است . يعني وقتي خانمي که استحاضه اش متوسطه است و خون جريان دارد، اگر اول وضو بگيرد . وضوش باطل نمي شه ؟
پاسخ:
نه باطل نمي شود .(1)
پي نوشت:
1 . سوال از دفتر رهبري .

پرسش 8:
- اگر شخص مستحاضه متوسطه عادت داشته باشد که بعد از غسل استحاضه اش قليله شود، آيا اين شخص هم بهتر است که بنابر همون مساله قبلي وضويش را قبل از غسل بگيرد يا بهتر است که بعد از غسل بگيرد.؟
پاسخ:
همان حکم مسئله سابق را دارد و مي تواند قبل از غسل وضو بگيرد . (1)
پي نوشت:
1 . سوال از دفتر رهبري .