باتوجه به مازاد بودن زنان نسبت به مردان چرا درموردقبح تعددزوجات فرهنگ سازی نمی شود تافساد وفحشا کاهش یابد(مردان اهمیت عدالت رابفهمند وزنان حسادت راکنار بگذارند)

با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما و سپاس از ارتباط تان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
تعدد زوجات در اسلام وجود دارد؛ به دليل آيه صريحي كه در اين خصوص نازل شده است: "ازدواج كنيد با آنچه مناسب است براي شما از زنان، دو تا، سه تا و چهار تا؛ پس اگر بيم آن داريد كه عدالت را ميان آنان رعايت نكنيد، به يك همسر اكتفا كنيد".(1) اما درباره ترويج از دواج مجدد ، بايد نكات زير را مورد توجه قرارداد:
1 - جواز تعدد زوجات با اين كه در بعضي موارد يك ضرورت اجتماعي است و از احكام مسلم اسلام محسوب مي‏شود، اما شرايط آن با گذشته تفاوت بسيار كرده است، زيرا زندگي درگذشته، يك شكل ساده داشت. رعايت عدالت بين زنان آسان بود و از عهده غالب افراد برمي‏آمد، ولي در زمان ما بايد كساني كه مي‏خواهند از اين قانون استفاده كنند، مراقب عدالت همه جانبه باشند. اگر قدرت بر اين كار دارند، چنين اقدامي بنمايند. اساساً اقدام به اين كار از روي هوي و هوس نبايد باشد.
2 - تمايل پاره‏اي از مردان را به تعدد همسر نمي‏توان انكار كرد. اين تمايل اگر جنبه هوس داشته باشد، مورد تأييد نيست، اما گاه عقيم بودن زن و علاقه شديد مرد به داشتن فرزند،يا نياز جنسي بالاي مرد و سرد مزاجي و عدم همراهي زن در ارضاي اين نياز و اموري از اين دست اين تمايل را منطقي مي‏كند.
البته روشن است كه تعدد زوجات در اسلام يك قاعده نيست، بلكه يك استثنا است و تنها حكم به جواز داده شده، نه الزام؛ يعني براي برخي -كه مشكلاتي پيش آمده و مجبور يا نيازمند به ازدواج مجدد هستند، اين اجازه داده شده است، اين امر اجراي امر از دواج مجدد را كند مي نمايد
3- ازدواج مجدد امري مشتمل بر رعايت برخي اصول و ضوابط خاص است. يقينا زمينه هاي اجتماعي و فرهنگي و برخي فشارهاي روحي و رواني كه ممكن است در اين مسير به درست يا غلط بر همسر اول و فرزندان وارد آيد، در اين امر تاثير گذار است.
چه بسا بتوان گفت اجازه و مشروعيت طبيعي اين امر در شرايط عادي منطبق بر رسوم و فرهنگ هاي رايج در مناطق مختلف است، چنان كه در برخي كشورهاي عربي اين امركاملا متداول و طبيعي است، اما اگر در برخي مناطق اين امر -حتي بر فرض رسم و فرهنگي غلط - مذموم شمرده مي شود .ممكن است تبعات منفي و مضري براي فرد يا ديگر اطرافيان داشته باشد، در شرايط عادي بايد اين گونه مسائل مورد توجه قرار بگيرد؛ مگر آن كه وضعيت و شرايطي ويژه حاكم باشد كه مساله به گونه ديگري است .(2)
با توجه به مطالب گذشته بايد گفت: لازم است كه دولت و حوزه ها اقدامات لازم را انجام دهند، اما از آن جا كه تعدد ازدواج برخلاف خواسته زنان مي باشد، تبليغ از اين امر مشكل مي باشد. شايد بر همين اساس باشد كه اقدامات جدي دراين خصوص صورت نگرفته است، از همه مهمتر اينكه روحيه جامعه ما - در پذيرش از دواج مجدد -، با برخي جوامع ديگر متفاوت است، يعني جامعه ما -به راحتي – اين امررا قبول نمي كند، لذا مسولان در اين خصوص زياد اهميت نمي دهند، البته اين بدان معنا نيست كه در اين خصوص، اقداماتي لازم انجام نشود، اما اين امر، ترويج فرهنگ و فرايند ازدواج مجدد را كند نموده است.
پي‏نوشت‏ها:
1. نساء (4) آيه 3.
2. رك: ناصر مكارم تفسير نمونه، نشر دار الكتب السلاميه، تهران بي تا، ج‏3، ص 256 به بعد، مجموعه آثار شهيد مطهري، نشر صدرا، 1385 ش، ج‏19، ص 357 به بعد.
موفق باشید.