سلام راه رسیدن به خوبی های(قدرت ثروت زیبایی و...) روز افزون و همیشگی چیست؟
با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما و سپاس از ارتباط تان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
هر نعمتي كه پايانش غم و درد و عذاب باشد، نعمت نيست. هر سختي و مشكلي كه پايانش راحتي و نشاط باشد، سختي نيست. به ويژه اگر آن نعمت و اين سختي موقت و زودگذر باشد. بنا بر اين قدرت، ثروت، زيبايي ها و ساير نعمت ها اگر با سرانجام و آخرت خوشي همراه باشد ، ارزشمند است، در غير اين صورت در درون خود حامل ضعف و فقر و زشتي و عذاب و آتش است. حضرت امام سجاد (ع) اين حقيقت را چه زيبا در قالب دعا بيان فرموده است. آنجا كه به خدا عرض مي كند: يَا إِلَهِي مِنْ أُنَاسٍ طَلَبُوا الْعِزَّ بِغَيْرِكَ فَذَلُّوا، وَ رَامُوا الثَّرْوَةَ مِنْ سِوَاكَ فَافْتَقَرُوا، وَ حَاوَلُوا الِارْتِفَاعَ فَاتَّضَعُوا ...(1) اي پروردگار من ! چه بسيار مردمي را ديدم كه براي كسب عزّت و قدرت و بزرگى شب و روز دنبال غير تو دويدند، اما سر انجام خوار شدند، و براي به دست آوردن مال و ثروت كاسة در يوزگي به سوي كسي مي برند كه او خود كاسة در يوزگي به دست گرفته و اينجا و آنجا به دنبال كرم و كرامت اين و آن همواره مي دَوَد. قومي تيره رأي و كوتاه فكر را ديدم كه رفعت و بلندى جاه و مقام را از غير تو طلب كردند و پست و ذليل گرديدند.با ديدن اين اوضاع حيرت آور و عبرت آموز يقين كردم و باور نمودم كه همه چيز از « عزت و ثروت و قدرت» در دست تو و تنها در نزد تو موجود است.
پرسشگر گرامي ! در آموزه هاي ديني براي دست يابي به همه خير و خوبي هاي دنيا و آخرت راهكارهايي معين شده است. هر كسي به تناسب همت و تلاش، معرفت و اخلاص خود مي تواند خير دنيا و آخرت را براي خود جمع كند . در ذيل به برخي از كارها و اموري كه سبب تجميع خير و خوشي هاي دنيا و آخرت مي گردد، بر اساس روايات اشاره مي شود.
1- پيامبر اكرم (ص) فرمود: كسي اين چهار ويژگي را داشته باشد، خير دنيا و آخرت را خواهد داشت:
أ- ورع و تقوايي كه شخص را از گناهان و معصيت خدا حفظ كند.
ب- نرمش در رفتار و گفتار، مدارا كردن با مردم، خوش اخلاقي با ديگران.
ج- حلم و بردباري اي كه به وسيله آن بتواند گفتار و رفتارهاي نابخردانه افراد جاهل را تحمل كند.
د- همسر صالحه اي كه بتواند او را در امر دنيا و آخرت مدَد رساند و كمك كار او باشد.(2)
2- كسي كه از دروغ پرهيز كند، و پيوسته راستگو باشد.(3) و از خشم و غضب اجتناب ورزد،(4) و آن را كنترل كند، مگر در مواردي كه اسلام مجوز آن را داده باشد.
3- خوبي كن، تا خوبي ببيني. – رحم كن، تا به تو رحم كنند. – از كسي غيبت و بد گويي مكن، زيرا غيبت ( و غيبت كننده ) خورشت و غذاي سگ هاي جهنم است. – صله رحم كن .- از راه گناه و معصيت خدا خودت را پيش مردم شريف و آبرومند جلوه مده، كه خدا در همين دنيا رسوايت مي كند. – از هر گناهي به ويژه زنا حذر كن . – محب و دوستدار خليفه حقيقي رسول خدا يعني علي و اولاد طاهرينش باش، و از مخالفان و دشمنان( در گفتار و رفتار ) فاصله بگير . كسي خير و خوشي دنيا و آخرت را مي طلبد، همان گونه كه حضرت علي (ع) فرمود، آن را در رعايت اين امور جستجو كند.(5)
4- چند خصوصيت در هر كسي باشد، خير و خوشي هاي دنيا و آخرت راجمع كرده است، آن ها عبارتند از: - مخالفت با هواي نفس(6) – راضي بودن به قضاي الهي – صبوري و بردباري در هنگام بلا و سختي ها – اهل دعا و مناجات بودن در همه حالات خوشي و ناخوشي.(7) زهد و پارسايي- شناخت عيب هاي خود و بر طرف كردن آن – ياد گيري دين و مسايل ديني- (8)
5- كسي كه از پيامبر خدا پيروي كند، و در دفاع از دين صبور و ثابت قدم باشد، و به خاطر سختي ها و مصيبت هايي كه در دفاع از دين متوجه او مي شود، عقيده اش سُست نشود و عقب نشيني نكند، و از دعا و طلب آمرزش از گناهان و اسراف ها و درخواست صبر و استقامت در مشكلات از خدا غافل نشود.(9)
6- كسي كه در صدد خير آخرت باشد، خداوند خير و خوشي هاي دنيا و آخرت را به او خواهد داد. (10)
7- خير دنيا و آخرت به كسي داده مي شود كه: در معرفت به خدا به مرتبه اي برسد كه نسبت به همه كارهايش حسن ظن داشته باشد.(11) قلبي خاشع و تسليم امر خدا، زباني ذاكر و شكر گزار نسبت به نعمت هاي خدا داشته باشد.(12) طمع و توقع خود را از مردم قطع كند. (13)
8- دعاهاي زير را در هر حال به ويژه بعد از نماز فراموش نكنيد.الف- أَعُوذُ بِوَجْهِكَ الْكَرِيمِ وَ عِزَّتِكَ الَّتِي لَا تُرَامُ وَ قُدْرَتِكَ الَّتِي لَا يَمْتَنِعُ مِنْهَا شَيْءٌ مِنْ شَرِّ الدُّنْيَا وَ الْآخِرَةِ وَ مِنْ شَرِّ الْأَوْجَاعِ كُلِّهَا (14)
ب- لَا حَوْلَ وَ لَا قُوَّةَ إِلَّا بِاللَّهِ الْعَلِيِّ الْعَظِيمِ (15)
ت- لَا إِلَهَ إِلَّا اللَّهُ، رَبُّنَا لَا نُشْرِكُ بِهِ شَيْئاً
پي نوشت ها:
1. صحيفه سجاديه، دعاي 28.
2. مستدرك الوسايل، محدث نوري، ج 14، ص 170، و ج 11، ص 292، مؤسسه آل البيت، قم 1408 ش.
3. همان، ج 9، ص 87.
4. همان، ج 12، ص 7.
5. بحار الانوار، علامه مجلسي، ج 74، ص 384، مؤسسه الوفاء بيروت – لبنان، سال انتشار 1404 ق.
6. همان، ج 67، ص 68 .
7. همان، ج 68، ص 156.
8. مستدرك الوسايل، ج 12، ص 43.
9. قرآن كريم، آل عمران (3)، آيه 146تا 148.
10. الكافي، شيخ كليني، ج 1، ص 46، دار الكتب الاسلاميه، تهران، ش 1365.
11. همان، ج 2، ص 71.
12. همان، ج 5، ص 327.
13. الفقيه، شيخ صدوق، ج 4، ص 392، انتشارات جامعه مدرسين قم، سال انتشار 1413 ق.
14. الكافي، ج3، ص 346.
15. بحارالانوار، ج 83، ص 161.
16. همان، ج 90، ص 208.
دوست گرامی !
این پاسخ از طریق سایت پاسخگو و توسط کارشناسان مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی وابسته به دفتر تبلیغات اسلامی حوزه علمیه قم برای شما ارسال گردید.
در این مرکز پرسشها پس از ثبت به گروه های علمی تخصصی ارسال و پس از ارزیابی، ویراستاری از نمونه خ






