با سلام
در اواخر خطبه اول نهج البلاغه (ترجمه آقای شهیدی)در قسمت قرآن و احکام خدا آمده که برخی احکام که در قرآن آمده توسط پیامبر منسوخ اعلام شده و برخی که در قرآن ترک آن مجاز بوده توسط پیامبر واجب شده . مترجم در پانویس مثال هم آورده که در سوره نساداریم (( و امسکوهن فی البیوت حتی یتوفیهن الموت))ولی پیامبر طلاق و رجم را واجب کرده . این مساله را چطور توضیح می دهید .
ممنون
با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما و سپاس از ارتباط تان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
در اين خطبه امام علي مي فرمايد:
وَ بَيْنَ مُثْبَتٍ فِي الْكِتَابِ فَرْضُهُ وَ مَعْلُومٍ فِي السُّنَّةِ نَسْخُهُ وَ وَاجِبٍ فِي السُّنَّةِ أَخْذُهُ وَ مُرَخَّصٍ فِي الْكِتَابِ تَرْكُه
احكام گاهي در كتاب خدا به عنوان واجب آمده و در سنت رسول آن وجوب نسخ شده است و گاهي در كتاب حكمي تدر كتاب اخذش و وجوبش نسخ شده اما در سنت اخذ و عمل به آن واجب بوده است.
در مورد مصداق اول (كه در قرآن واجب بوده و در سنت نسخ شده) به آيه زير مثل زده اند:
وَ اللَّاتِي يَأْتِينَ الْفاحِشَةَ مِنْ نِسائِكُمْ فَاسْتَشْهِدُوا عَلَيْهِنَّ أَرْبَعَةً مِنْكُمْ فَإِنْ شَهِدُوا فَأَمْسِكُوهُنَّ فِي الْبُيُوتِ حَتَّى يَتَوَفَّاهُنَّ الْمَوْتُ أَوْ يَجْعَلَ اللَّهُ لَهُنَّ سَبِيلًا وَ الَّذانِ يَأْتِيانِها مِنْكُمْ فَآذُوهُما فَإِنْ تابا وَ أَصْلَحا فَأَعْرِضُوا عَنْهُما (1)
بنا بر اين آيه زن حتي اگر زنا بدهد، بايد در خانه زنداني شود تا مرگ او برسد و در صدر اسلام اين گونه عمل مي كردند ولي با نزول آيه حد زنا (2) و سنت پيامبر اين حكم در باره زن شوهر دار نسخ شد و به جاي آن حكم رجم و سنگسار قرار گرفت. (يعني حكم رجم در قرآن نيامده و از سنت پيامبر است.)
و براي مورد دوم كه در سنت واجب بوده و كتاب آن را نسخ كرده، به تغيير قبله از بيت المقدس مثال زده اند كه در ابتداي بعثت بنا بر سنت پيامبر واجب بود رو به بيت المقدس نماز بخوانند. ولي قرآن اين حكم را نسخ كرد. (3)
پي نوشت ها:
1. نساء (4) آيه 15-16.
2. نور (24) آيه 2.
3. سيد حيدر آملي، تفسير المحيط الاعظم، تهران، وزارت ارشاد، 1422 ق، ج 2، ص 348.
موفق و موید باشید






