سلام علیکم یک از دوستانم چند سال است که دچار شک و وسواس شده که که دیشب همه اش شک می کرد به اعتقادات اصلی اش مانند نبوت و امامت البته ایشان اعتقاد دارد ولی در حالت یک دفعه شک به ذهنش می آید حالا دیشب اصلا استفاده نکرد با حال زاری از مراسم بیرون رفت و تفائل زد به این نیت خدایا من امسال برایم یقین رقم زده ایی که بد آمد و حال خیلی حالش خراب است من باید برایش چه کنم ؟
با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما و سپاس از ارتباط تان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
در اين جا لازم مى دانيم به عنوان دوستي امين و دلسوز، نكتاتي را خدمت شما عزيز گرامى عرض كنيم:
جمله معروفي است كه مي گويد:
شك، مقدمه يقين است؛ پرسش، مقدمه وصول، و اضطراب، مقدمه آرامش است. شك، معبر خوب و لازمى است؛ هر چند منزل و توقفگاه نامناسبى است.
اسلام كه اين همه دعوت به تفكر و ايقان مىكند، به طور ضمنى مىفهماند كه حالت اوليه بشر، جهل و شك و ترديد است و با تفكر و انديشه صحيح بايد به سرمنزل ايقان و اطمينان برسد.
يكى از حكما مىگويد:
«فايده گفتار ما را همين بس كه تو را به شك و ترديد مىاندازد تا در جستجوى تحقيق و ايقان برآيى».
شك، ناآرامى است، اما هر آرامشى بر اين ناآرامى ترجيح ندارد. حيوان شك نمىكند، ولى آيا به مرحله ايمان و ايقان رسيده است؟! آن نوع آرامش، آرامش پايينشك است، برخلاف آرامش اهل ايقان كه بالاى شك است. آنچه مىتواند مايه تأسف باشد، اين است كه شك يك فرد، او را به سوى تحقيق نراند و يا شكوك اجتماعى، افرادى را برنيانگيزاند كه پاسخگوى نيازهاى اجتماع در اين زمينه باشند. (1)
آنچه براي دوست شما مهم است، اين است سؤال هايي كه در ذهنتان مي آيد و به مواردي كه شك مي كند، پاسخ بدهد و براي رفع اشكال و شك بكوشد و جواب قانع كننده اي براي آن فراهم نمايد كه در اين صورت، در حال انجام اعمال نيك هم از آرامش و طمأنينه برخوردار خواهيد بود.
در اين زمينه منتظر پرسش ها و موشكافي هاي خوب دوست شما هستيم تا راهنمايي هاي لازم تقديم شود.
فراموش نكنيد بهترين راه كار خروج از وضعيت موجود بالابردن آگاهي ها و تقويت زير بناهاي فكري است. از اين رو در آغاز بايستي زير بناهاي فكري دوستتان را مورد بررسي قرار داده و نقاط ضعف اعتقادي ايشان را بشناسيد. زيرا ديدگاه فرد در مورد خداوند، جهان هستي، انسان، معاد و ... اموري است كه داراي نتيجه مستقيم بر عملكرد فرد است. پس بايد به تقويت و اصلاح اين مباني بكوشيد.
مجموعه آثار شهيد مطهري در زمينه هاي متفاوت، پاسخگوي موضوعات متعددي است كه شما مي توانيد ضمن مطالعه آنها ، با بياني ساده و شيوا مباني فكري و اعتقادي دوستتان را تقويت نماييد و از ايشان بخواهيد پاسخ سوالات خويش را با مطالعه آثار ارزشمندي چون آثار شهيد مطهري، شهيد دستغيب و ... بيابند. مطالعه آرشيو سوالات سايت ما نيز مي تواند برخي از سوالات ايشان را پاسخ دهد.
در هر صورت در پاسخ به شبهه اي كه در شب هاي قدر به سبب تفالي غلط به ذهن دوستتان آمده و اين سبب شده تا مجلس دعا را ترك كند مي گوييم:
بدانيد در سفر زندگي هركس ناخداي كشتي سرنوشت خويش است. بايد با مقصد و راه رسيدن به آن آشنا باشد تا فراز و فرودهاي زندگي را با موفقيت پشت سرگذارد؛ به عبارت ديگر، انسان بايد اهدافش را برگزيند و جهت دستيابي به آنها بكوشد. در غير اين صورت، چون كشتي بيسكان است و مسير حركتش را امواج دريا تعيين ميكند. سرنوشت انسانها و عزتو ذلت آنان مرهون كاركردهاي آناناست كه قرآن ميفرمايد: " كلُّ نفسبما كسبت رهينة؛ هر كسدر گرو اعمال خويش است".(2)
عزيز گرامي
اسلام به قدري روي تأثير تلاش ها و عملكردهاي انسان در ساختن سرنوشت تأكيد ميكند كهاز يك سو مي فرمايد: " و ان ليس للأنسانالاّ ما سعي(3) و اين كه بهرهاي براي انسان جز سعي و كوشش او نيست" از سويي ديگر ميفرمايد: " انّ اللّهلا يغيّر ما بقوم حتي يغيّروا ما بأنفسهم(4) خداوند سرنوشت هيچ قوم و ملّتي را تغيير نمي دهد. مگر آنان آن چه را در خودشان است تغيير دهند."
در صورت نياز به توضيحات بيشتر در مكاتبات بعدي بفرماييد.
پي نوشت ها:
1. شهيد مطهرى، مجموعه آثار، تهران، انتشارات صدرا، 1378ش، ج 1، ص 38.
2. مدثر (74) آيه 38.
3. نجم (53) آيه 39.
4. رعد (13) آيه 11.
موفق و موید باشید






