با سلام خدمت شما
من در مورد فلسفه حجاب بسیار گیج شده ام و حتی در قران هم حرفی از این حجاب سفت و سخت که حتی نباید یک تار مو هم بیرون باشد ندیدم.در قران گفته شده که روسری خود را برروی سینه هایتان بیندازید که این برای شما بهتر است و همینور رنگ سیاه از نظر قران و احادیث مکروه اعلام شده که الان می گویند حجاب برتر چادر است و ان هم مشکی,زنان اسلام وقتی بیرون از خانه می ایند یا حتی در فامیلهای خودمانی رنگی به تن کنند که حالت تنفر و دوری در مرد ایجاد کند,نباید خود را زیبا نشان دهد؟
مثلا اگر چند تار موی یک زن حتی به عمد بیرون باشد برای کسی اتفاق خاصی می افتد؟کسی شهوانی میشود؟دلیل منطقی برای چند تار مو بیرون باشد دارید؟
با سلام و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما در اين ماه عزيز و سپاس از ارتباط تان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
براي يافتن احكام دين بايد به قرآن و روايات مراجعه كنيم و انتظار اين كه همه جزئيات احكام در قرآن آمده باشد ، انتظار به جايي نيست.
قرآن زن و مرد را به عفت نگاه و حفظ پاكدامني دعوت كرده و علاوه بر آن زن را به پوشش زينت هاي طبيعي و عاريتي فراخوانده مگر زينتي كه به طور طبيعي آشكار است مثل لباس رو .
طبيعي است كه يكي از زينت هاي طبيعي كه از بسياري از زينت ها مورد توجه بيشتر قرار مي گيرد و به همين جهت هم زنان براي دلبري به نشان دادن آن متوسل مي شوند، مو است و در روايات هم پوشاندن مو مسلم گرفته شده و سؤال از اين است كه از چه كساني لازم نيست مو را بپوشانيم. به بعضي روايات توجه كنيد:
راوي مي دانسته كه نگاه كردن به موي زنان جايز نيست. ولي چون ازدواج با خواهر زن مانند ازدواج با ديگر محارم ممنوع است، گمان كرده كه پس بايد نگاه به موي خواهر زن ( البته بدون قصد لذت) مانند نگاه كردن به موي مادر و خواهر و...، جايز باشد و ممنوع نباشد از اين رو از امام پرسيده
ايا جايز است مرد به موي خواهر همسرش نگاه كند؟
امام فرمود: نه مگر اين كه خواهر همسرش از زنان بازنشسته(يعني زنان كه پا به سن گذاشته و ديگر خواهش جنس مخالف ندارند)باشد.
راوي با تعجب مي پرسد:خواهر زن و زن غريبه يكسان هستند؟
امام فرمود:آري.(1)
در روايت ديگر به صراحت آمده:
لازم نيست زن از پسر بچه هفت ساله(كه هنوز به سن تميز نرسيده) موي خود را بپوشاند.(2)
در روايت ديگر به صراحت مي فرمايد لازم نيست زنان از مردان خواجه(كه بيضه آنان كشيده شده و شهوت مردانگي ندارند)موي خود را بپوشانند.(3)
بنا بر اين وجوب پوشيدن موها از نامحرم مطلبي واضح و قطعي و مسلم بوده و نسبت به استثنا ها و موارد مجاز سوال هايي در ذهن بوده كه نسبت به آنها روشنگري شده است.
اين كه نوشته ايد چرا بايد براي آشگار بودن تار مويي ....؟
اولا بسيار است كه تارموي زني بدون اين كه متوجه باشد ، آشكار است و هيچ كس او را جهنمي نمي داند و ...
سخن در نشان دادن قسمتي از موها و زلف و ... است. زني كه تره اي از زلف خود را به نمايش مي گذارد و با روسري بقيه سرش را مي پوشاند ، براي چه اين طره را بيرون مي گذارد؟ آيا جز براي زيباتر نماياندن خود؟ آيا تاثير نشان دادن اين طره در آشكار كردن زيبايي او را انكار مي كنيد؟
آيا نشان دادن زيبايي به غير محارم و تحريك آنان كار خلافي نيست؟
اما در مورد رنگ سياه گر چه ما هم قبول داريم كه كراهت دارد اما اين كراهت در همه موارد و همه جا نيست و از طرف ديگر لازم نيست چادر كه برترين پوشش است (توجه كنيد برترين يعني غير چادر هم خوب است) ولي منعي هم ندارد كه چادر از رنگ ديگر باشد. مهم اين است كه زن نخواهد با چادر و لباس و ... ، دلربايي كند. اگر زني پوشش اش از رنگ سنگين و وزيني باشد، هيچ منعي ندارد و تبليغ بيش تر بر روي چادر يا چادرسياه و انكار پوشش هاي ديگر كار صحيحي نيست و متاسفانه كم و بيش با اين كار ناصحيح مواجه هستيم.
آنچه از بحث پوشش مد نظر است، پوشاندن زينت ها از ديد نامحرمان و خودداري از فريبايي و دلربايي است و گرنه زنان بايد با لباس آراسته ، تميز، مرتب و وزين وارد اجتماع شوند و پلشت و كثيف وارد اجتماع شدن به هيچ وجه مطلوب نيست.
چه بسيار زناني كه لباس هاي آراسته و وزين و مرتب مي پوشند و سنگين و محترم در اجتماع حضور مي يابند و در ضمن آراستگي، از فريبايي و دلربايي خودداري مي ورزند و حضور اجتماعي آنها كاملا سالم و پسنديده است.
آنچه اسلام بر آن تكيه دارد پوشيدگي ، سادگي ، دوري از فريبايي و دلربايي و حضور سالم است و بر روي لباس خاص يا رنگ خاص تاكيد كردن مبناي محكم ديني ندارد و اقبال به پوشش را هم كم مي كند.
پي نوشت ها:
1. شيخ حر عاملي، وسائل الشيعه، بيروت، دار احياء التراث العربي، 1403، ج3، ص25.
2. همان، ص29.
3. همان.
موفق و موید باشید






