باسلام
جایگاه عریضه در دین اسلام چیست ؟چقدر قابل اعتناست؟آیا نوشتن آن توسط بعضی روحانیون با توجیه دستور ائمه دلیل بر صحت آن است ؟آیا ارتباط با امام از طریق عریضه سهل تر است ؟
پرسشگر گرامي، با سلام و سپاس از ارتباط¬تان با اين مرکز و آرزوي قبولي طاعات و عبادات شما در اين ماه عزيز
ماهیت این امر برگرفته از روایاتی است که در مورد ارتباط با امام زمان (عج) در زمان غیبت کبری وارد شده و به جهت ارتباط مومنان با امام زمان (عج) پیشنهاد شده که به جهت عرض حاجت خود به آن بزرگوار حاجت خود را در نامه ای نوشته و در آب جاری یا چاه بیندازند. ( چون چاه ها به سفره زیر زمینی آب متصلند) تا به دست امام برسد.
البته امام معصوم بدون این کار نیز از حاجت و حاجت مندی شیعیان آگاه است. اما گویا این کار نظیر درخواست دعا کردن خداوند از بندگان در قرآن است(1) که گویا نفس همین اقدام و حرکت و تلاش نوعی تاثیر مثبت و سازنده در فرد داشته و حاجت مندی او را به اوج رسانده در عین حال اثر روانی مثبتی هم در خود او بجای خواهد گذاشت.
در ( تـحـفـة الزائر ) مجلسى و ( مفاتیح النجاة ) سبزوارى نقل شده: هـر کـه را حـاجتى باشد، آن را بنویسد در رقعهاى و در یکى از قبور ائمه عـلیـهـم السـلام بـیـنـدازد یـا بـبـنـدد و مـهـر کـنـد و خـاک پـاکـى را گـل سـازد. آن را مـیـان آن گـذارد و در نـهـر یـا چـاهى عمیق یا آبگیر اندازد، به حضرت صاحب الزمان (ع) مى رسد و او متولى برآوردن حاجت مى شود.(2)
به یقین صحت و سقم این روایات مورد تایید قطعی نیست؛ اما در عین حال عمل به این دستور احتمالی- اگر به برخی تبعات فاسد کشیده نشود و منع ثانوی پیدا نکند - نه منع عقلی دارد و نه منع شرعی و می توان به احتمال صحت این روایت و توصیه خاص، این گونه عرض حاجت خود را به امام زمان داشت چنان که به گونه های دیگری نیز می توان این عرض حاجت را انجام داد و قضاوت در مورد سهل یا آسان تر بودن هریک از این راه ها هم چندان ممکن نیست.
پی نوشت ها :
1.غافر(40)، آیه 60.
2. شيخ عباس قمي، منتهی الامال، قم، موسسه انتشارات هجرت، 1378، چاپ سيزدهم، ج 2، ص869.






