در سلام نماز ما می گوییم : السلام علینا و علی عبادالله الصالحین
حال سوال این است چرا ما علاوه بر عباد صالح خداوند بر خودمان هم سلام می دهیم (و حتی پیش از آنها بر خود سلام می دهیم- علینا و علی عبادالله الصالحین) و خود را در کنار صلحا قرار می دهیم و حال آنکه صالحان برای خود درجه و مقامی نزد پروردگار دارند. حال اگر کسی مرتکب هر گناهی شده باشد و نماز هم بخواند باز باید بر خود در کنار صالحان از بندگان خدا سلام دهد در حالیکه واقعا جزو صلحا نیست .
لطفا اگر منابعی در این خصوص موجود است برای مطالعه بیشتر معرفی فرمائید.
با تشکر

با سلام و تشکر از ارتباط¬تان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی

در ابتدا توجه داشته باشيد كه نماز امري تعبدي است و طبق فرمايش حضرت رسول(ص) كه فرمودند: «صَلُّوا كَمَا رَأَيْتُمُونِي أُصَلِّي؛ همانگونه كه من نماز مي خوانم، نماز بخوانيد!»(1) بايد نماز را دقيقا به همان شكلي كه حضرت رسول(ص) اقامه مي كردند بخوانيم كه يكي از نتایج این دستور خواندن شلام به همين شكل است.
به علاوه با توجه به اين فقره از سلام بايد گفت كه بر خلاف تفكر شما فرد خود را جزو صالحان به حساب نمي آورد چرا كه «علينا» بر «عبادالله الصالحين» عطف شده و نشان مي دهد كه فرد از خداوند استدعا دارد كه اگر چه ممكن است گناه كرده باشد اما خداوند از روي رحمت خود نگاهي به وي افكنده و او را به صلحا ملحق نمايد. و يا مي توان گفت كه نمازگزار وقتی‌ در سلام‌ نماز به‌ همه‌ مؤمنان‌ و بندگان‌ صالح‌ و بر خودش‌ سلام‌ می‌دهد، احساس‌ می‌كند كه‌ تنها نیست‌ و یكی‌ از آحاد امت‌ بزرگ‌ اسلام‌ است‌ و با مردان‌ خدا، در هر جای‌ زمین‌ احساس ‌همبستگی‌ می‌كند.
همينطور سلام به معناي رحمت و بركت مي باشد و شخص با سلام نماز از خداوند رحمت و بركت وامان استمداد مي كند و مشكلي هم ندارد كه آن را در كنار رحمت براي صلحا بخواهد يا به صورت كاملا مجزا. حضرت علي (ع) در اين باره مي فرمايند: معنای‌ «سلام نماز» از خدا ترحّم‌ خواستن‌ برای خود و همه‌ بندگان‌ است‌، كه‌ این‌ خود سبب‌ ایمن‌ شدن‌ از عذاب‌ قیامت‌ است‌».(2)
براي مطالعه بيشتر رجوع كنيد به: رازهاي نماز، نوشته آيت الله جوادي آملي، نشر اسراء
پي نوشت:
1. علامه مجلسي محمد باقر، بحار الانوار، مؤسسة الوفاء، بيروت، 1404ق، ج82، ص297.
2. ‌محمدي ري شهري،‌ محمد، میزان الحکمه، دارالحديث، قم،1377ش،