چرا صلوات میفرستیم؟

اولا صلوات فرستاندن یک امر الهی است در قرآن کریم به صراحت آمده: إِنَّ اللَّهَ وَ مَلائِكَتَهُ يُصَلُّونَ عَلَى النَّبِيِّ يا أَيُّهَا الَّذينَ آمَنُوا صَلُّوا عَلَيْهِ وَ سَلِّمُوا تَسْليماً (1)خدا و فرشتگانش بر پيامبر درود مى‏فرستد اى كسانى كه ايمان آورده‏ايد، بر او درود فرستيد و سلام گوييد و كاملًا تسليم (فرمان او) باشيد.
ثانیا این کار آثار و برکاتی فرا وان وجود دارد که به نمونه های از آن اشاره می شود:
صلوات نشانه محبت به حبیب خداست.
صلوات باعث تقرب به خدا و رسول خدا می‌شود.
صلوات موجب شفاعت است.
با صلوات حاجات برآورده می‌شود.
صلوات باعث آمرزش گناهان می‌شود.
صلوات موجب عافیت و شفای امراض می‌شود.
صلوات حافظه را تقویت می‌کند.
صلوات موجب توانگری است.
صلوات موجب روشنایی قبر و قیامت است.
صلوات باعث تشریف فرمایی پیامبر به موقع مرگ است.
صلوات نور صراط است.
صلوات باعث نجات از آتش جهنم و داخل شدن در بهشت است. تفصیل بحث را در منبع ذیل جویا شوید. (2)
ثالثا معنای صلوات بر پیامبر اکرم (ص) و خاندان پاکش این است که: خدایا رحمتت را بر پیامبر و آل او نازل فرما. وقتی رحمت بر حضرت نازل شد به دیگران هم می رسد. چون او مجرای فیض است و اگر بخواهد خیری به دیگران برسد باید به عنوان رحمت خاصه، نخست بر حضرت نازل شود و سپس به دیگران برسد. علی (ع) می فرماید: دعا یا حاجت خود را محفوف (در برگرفته و پیچیده) به صلوات بر رسول خدا کنید. زیرا صلوات بر حضرت، دعایی مستجاب است و چون به همراه صلوات حاجت خود را خواسته اید، چنین نیست که خدای سبحان یکی از دو حاجت را برآورده و دیگری را رد کند.(3)
جوابی که آیت الله جوادی آملی از استاد خویش علامه طباطبایی آورده است. بسیار زیبا و خواندنی است. مرحوم علامه طباطبایی در پاسخ به فردی که از ایشان چنین پرسیده بود، با بیان لطیفی فرمودند: نخست اینکه ما با صلوات چیزی از خود اهدا نمی‌کنیم، بلکه به خدا عرض می‌کنیم و از او می‌خواهیم که بر پیامبر و خاندانش رحمت ویژه بفرستد. دوم اینکه گرچه این خاندان به صلوات ما احتیاجی ندارند؛ ولی به خدای سبحان نیازمند هستند و فیض الهی باید به صورت دائم بر آنها نازل شود.
ما با این صلوات، در واقع خود را به این خاندان نزدیک کرده‌ایم؛ برای مثال اگر باغبانی در باغی که همة گل‌ها و میوه‌هایش ملک صاحب باغ است، کار می‌کند و از صاحب باغ حقوق می‌گیرد، روز عید دسته‌ای از گل‌های باغ تهیه کند و به حضور صاحب باغ ببرد، آیا عمل او موجب نزدیکی به صاحب باغ نمی‌شود؟ این عمل نشانة ادب باغبان است. صلوات هم ادب ما را ثابت می‌کند، در غیر این صورت ما از خود چیزی نداریم، بلکه از خدای سبحان مسئلت می‌کنیم که بر مراتب و درجات این بزرگواران بیفزاید که همین عرض ادب موجب تقرب ما می‌شود.(4)
وبالاخره صلوات و درود بر پیامبر در حقیقت، تقدیر و تشکر از زحمات و تلاش های پیامبر اکرم (ص) و اهل بیت او است که سال ها با راستی و درستی در بین جامعه زیسته و همه سختی ها و ناملایمات را در راه هدایت بشر تحمل کرده و اسوه و نمونه انسان کامل شدند. بر این اساس آنان قطعاً مستحق تقدیر و تشکر می باشند که کمترین درجه این تشکر ذکر صلوات بر آن حضرت می باشد. که حتی اگر ایشان به این صلوات نیازی نداشته باشند ما به عنوان کسی که از زحمات آنان بهره مند هستیم وظیفه داریم که قدر شناس باشیم.
منابع:
1. احزاب (33) آیه 56.
2. يوسف احمدي، خواص شگفت انگیز صلوات، نشر ارمغان، قم، ص123.
3. نهج البلاغه - نشر موسسه امیر المومنین قم 1375 ش، حکمت 361.
4. آیت الله جوادی آملی، نسیم اندیشه، نشر اسرائ قم، ص 107.