سلام آیا من به شخصه خود می توانم به قرآن استخاره کنم؟ چند ماه پیش خودم استخاره ای از قرآن بعداز نماز مغرب گرفتم که به نظرم خوب آمداما همان نیت را که دیشب حدود 12نیمه شب استخاره کردم پاسخ منفی بود . آیا پاسخ استخاره امکان دارد تغییر کند و آیا پاسخ استخاره ی دوم نیز بعداز مدتی ممکن است تغییر کند ؟ نیتم این بود که آیا نسبت به مهری که در دل نسبت به شخصی دارم پایبند بمانم ؟در آینده عاقبت خیری دارد یا نه فراموشش کنم؟ اگر خلاف پاسخ استخاره عمل کنم ممکن است تاثیر بد در زندگیم گذارد؟

با سلام و تشكر از ارتباط شما با مركز ملي پاسخگويي به سوالات ديني
ابتداء به معنا استخاره و این که در چه صورتی می توان استخاره کرد اشاره می کنیم.
استخاره به معنای طلب خیر است؛ یعنی انسان از خداوند بخواهد که او را به نیکی و خیر برساند.
خداوند انسان را عاقل آفرید که با کمک عقل بتواند از گمراهی و ظلمت نجات پیدا کند.
عقل در تمام ابعاد زندگی چون چراغ هدایتی است که نورافشانی کرده و جهالت را از بین می‌برد.
انسان عاقل می‌بایست در هنگام تصمیم بر هر کاری ابتدا عقل خود را حاکم کرده و از آن نظر بخواهد، مثلاً برای ازدواج، عقل می‌گوید: فردی را برای همسری برگزین که دارای اصالت خانوادگی بوده و از اخلاق و ایمان برخوردار باشد.
عامل دیگری که همسو با عقل است، مشورت است که می‌تواند تأثیر بسیاری در رفع اضطراب و شک بگذارد. قرآن می‌فرماید: «و شاورهم فی الامر؛ ای پیامبر! در کارها با آنان مشورت کن». (1)
حال اگر عقل و مشاوره راه به جایی نبرد و هنوز زاویه‌هایی وجود دارد که ناشناخته مانده است، در این صورت برای اطمینان خاطر و نجات از سردرگمی، به شخص عالمی مراجعه کرده و از او می‌خواهند که به قرآن تفأل زند.
در مورد تجدید استخاره گفته‌اند:
در هیچ موردی تجدید استخاره درست نیست مگر این که مدت قابل ملاحظه‌ای بگذرد یا شرایط مورد استخاره تغییر کند. (2)
چون استخاره برای رفع حیرت است؛ بنابر این بعد از برطرف شدن حیرت با استخاره اول، تکرار آن معنی ندارد مگر آن که موضوع تغییر کند. (3)
و در مورد سوال اول شما که باید گفت استخاره با قرآن، آداب خاصی دارد. سنت رایج چنین است، افراد عالم و مطلعی که آشنایی کامل به آیات و هم چنین تفسیر قرآن دارند، می توانند برای دیگران به نیت خودشان استخاره انجام دهند .اگر چه اشخاص آشنا با قرآن، بهتر است خود نسبت به کارهای خویش (البته بعد از مشورت های لازم با افراد عاقل و مطلع) استخاره انجام دهند.
راجع به سوال آخر شما می گوییم:
استخاره الزام آور نیست یعنی عمل کردن به استخاره واجب نمی باشد. اگر شما به کسی که علاقه داری و مهر او را به دل گرفته ای نامحرم باشد یا گناه است و یا غالبا شما را به گناه مي كشاند و اگر هم به ازدواج منجر نشد ضربه روحي مي خوريد، لذا جای استخاره نیست و استخاره اي كه كرديد لغو و بيهوده بوده است.
از اين رو به شما توصيه مي كنيم با مشاوران خانواده و ازدواج مركز ما به شماره 09640 تماس بگيريد.
پی‌نوشت‌:
1. آل عمران (3 ) آیه 159.
2. استفتاآت، آیت الله مکارم، ج1، س859.
3. اجوبه الاستفتائات، آیت الله خامنه‌ای، س 1438.