با سلام و شادباش فرا رسيدن سال نو و تشکر از ارتباط¬تان با مرکز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
به چند نكته توجه فرمائيد:
1.در دين اسلام ريش گذاشتن به معناي بلند گذاشتن ريش واجب نيست و حتي كوتاه نمودن ريش تا حدي كه فقط اثري از ريش در صورت باقي بماند و صدق ريش كند، جايز است و مانعي ندارد فقط تراشيدن آن از ته به حدي كه اثري از ريش باقي نماند به احتیاط واجب جایز نیست. (1) البته به فتواى برخى از مراجع ،تراشیدن بخشی از صورت و گونه ها اشکال ندارد وبه اصطلاح ریش پرفسورى کافى است و به آن ریش صدق می کند .(2) وبه نظر بعضی تراشید ریش حرام نیست (3)
2.در مورد تراشیدن ریش، روایاتى وارد شده و از تراشیدن آن مذمّت کرده و آن را کار مجوسى ها و یهودى ها دانسته است.فقها و مراجع معظم تقليد نيز از این روایات استفاده کرده اند که ریش تراشى بنابر احتیاط واجب جائز نیست . پیامبر(ص) فرمود: « سبیل را بتراشید (کوتاه کنید) ولى محاسن را وابگذارید و خود را شبیه به یهود نکنید».(4)
باز از حضرت (ص) نقل شده: «مجوس ریش هایشان را مى تراشیدند و سبیل هایشان را وا مى گذاشتند ولى ما مسلمانان سبیل ها را کوتاه می کنیم و ریش را وا مى گذاریم و این بر اساس فطرت و خلقت است».(5)و لذا سیره و روش عملى پیامبران و امامان معصوم به عنوان شايسته ترين الگوهاي عملي انسانهاي حق باور (6)بر همين منوال بوده است و در تاریخ سراغ نداریم پیامبر یا امامى ریشش را تراشیده باشد.
3.همه احكام الهي بر اساس مصالح و مفاسد حقيقي وضع مي گردند كه مي توانيد جهت آشنائي بيشتر با فلسفه کلی احکام مطالب مفصل دیگری را در بانک پرسش ها در سایت ، قسمت فلسفه احکام مطالعه فرمائيد .در خصوص حكمت نهي اسلام از تراشيدن ريش نيز نكات زيادي مطرح است ؛ مثلا همانطور كه در روايت قبل نيز اشاره شده است مسئله ریش گذاشتن مردان با روند طبیعی آفرینش ، که آنها را با اين وسيله متمایز از زنان می سازد، هماهنگ است.و يا مي توان از همين منع ريش تراشي در احكام اسلام به مضر بودن آن براي انسان پي برد ، كه مي توان ضرر آن را هم به لحاظ سلامت معنوي و روحي هم به لحاظ سلامت جسماني مورد تحقيق و بررسي قرار داد ،اما اجمالا اشاره مي شود كه برخي از دانشمندان غربي تحقيقات مفصلي را در اين زمينه انجام داده اند و بسياري از منافع داشتن ريش و همچنين مضرات تراشيدن آن را به دست آورده اند كه مطالعه آن جالب مي باشد.(7)
پی نوشت ها :
1.امام خمینی ، توضیح المسائل ، مسائل متفرقه ، س83، آیت الله خامنه ای ،استفتائات ،ص315 ،س1414
آیت الله بهجت ، توضیح المسائل ،مسائل متفرقه ، س4 ، آیت الله فاضل ، جامع المسائل ، ج1 ،س955
2.آیت الله تبریزی ، استفتائات ،س 1087
3.آیت الله صانعی، مجمع المسائل ج1 س 992 .
4.شيخ حر عاملي،وسائل الشیعه،مؤسسه آل البيت ،1409ق، ج 1، ص 423.
5. همان، ص 423.
6.ممتحنه (60) آيه 6
7.رك: http://fa.parsiteb.com/actions.php?nid=9190&action=print
۱۳۹۰/۱۲/۲۸ ۱۱:۰۷
شناسه مطلب: 64576






