دوست عزیز!
این سخن خداوند در قرآن است که می فرماید: قل یا عبادی الّذین اسرفوا علی انفسهم لا تقنطوا من رحمة الله أنّ الله یغفر الذنوب جمعیاً إنّه هوالغفور الرّحیم؛ «ای پیامبر! از قول من به مردم بگو: ای بندگان من! ای کسانی که (با بدی‌ها و گناهان) بر خود ستم روا داشتید، از رحمت خداوند نا امید نشوید (و بدانید که در صورت توبه کردن،) خدا همه گناهان را می‌آمرزد؛ چه این که او بسیار آمرزنده و مهربان است». (1)
هیچ گناهی از فضل و رحمت خداوند بزرگتر نیست. یأس و نا امیدی از لطف و رحمت بی پایان و بی کرانه حق تعالی، چرا؟ انسان هیچ گاه نباید از رحمت خداوند مأیوس شود. چرا که یأس از رحمت الهی، از گناهان کبیره و در ردیف کفر قرار دارد!
بنا بر این با وجود اینکه توبه های فراوانی که کرده اید و هر دفعه توبه خود را شکسته اید، ولی باز نباید از رحمت خداوند مأیوس باشید. به سوی او باز گردید و با توبه حقیقی و پشیمانی از گناه و قصد و عزم جدی بر ترک گناهان گذشته زندگی جدیدی را شروع کنید، مطمئن باشید که با توبه حقیقی خداوند شما را خواهد بخشید.
چه کسی در وفای به عهد، راستگوتر از خداوند است؟ قرآن مجید وعده داده که خداوند توبه را از بندگانش می‌پذیرد. بنابراین، گناهکاری که به گناه خویش اعتراف دارد، از آن پشیمان است، عزم جدّی بر ترک گناه و جبران گناهان گذشته دارد، باید به قبولی توبه خویش و رحمت و مغفرت خداوند امیدوار باشد.
دوست عزیز!
با اراده و عزمی قوی به مبارزه با شیطان و وسوسه های شیطانی بر خیزید و حقیقتا از گذشته خود توبه کنید. عواملی در تقویت اراده مؤثر است، مانند: تمرکز بخشیدن به فعالیت های گوناگون، توجه به عبادات به ویژه نماز که بهترین راه مبارزه با گناه و وسوسه های شیطانی است و تلقین مثبت و اینکه شما می توانید بنده خوب خداوند باشید و گناهان گذشته را دیگر مرتکب نشوید و ...، شما می توانید در توبه خود ثابت قدم بمانید.
بر این اساس، مهم ترین ابزار در ترک معصیت و فرار از دام شیطان، اراده و قوی در ترک اعمال زشت و ناپسند است. مهم ترین کاری که باید انجام دهید، این است که اراده و اعتماد به نفس خود را تقویت نمایید تا در مقابل طوفان وسوسه های شیطانی، تاب بیاورید.
علاوه بر اینکه تصمیم جدی و قاطع بر ترک گناه، ترک زمینه گناهان، ترک فکر گناه، اشتغال به برنامه شبانه‏روزی، ورزش، توجه کامل به این که خداوند در همه حالات آگاه و ناظر بر اعمال ما است، تفکر در عواقب زیان بار گناه، باور کردن این که شیطان و نفس امّاره، دشمن انسان اند، عمر انسان زودگذر است و انسان در آینده بسیار نزدیک به نتایج اعمالش خواهد رسید، همه این موارد، از مهم ترین راهکارهایی هستند که انسان را در داشتن داشتن توبه واقعی و تقوای درونی و عملی کمک می کنند.
دوست عزیز!
با توبه واقعی که از گذشته خود انجام می دهید، درب تازه ای را به زندگی خود باز کنید. خدا در قرآن می‌فرماید: «یا ایها الّذین آمنوا توبوا الی اللّه توبه نصوحاً عسی ربّکم أن یکفّر عنکم سیئاتکم و یدخلکم جنات ٍتجری من تحتها الانهار؛ (2) ای کسانی که ایمان آورده اید! توبه کنید؛ توبه خالصی. امید است با این کار، پروردگارتان گناهان تان را ببخشد و شما را در باغ هایی از بهشت که نهرها از زیر درختانش جاری است، وارد کند».
اگر واقعا پشیمان هستید و دوست دارید خداوند شما را ببخشد، باید تصمیم جدی بگیرید که دیگر مرتکب چنین گناه زشتی نشوید و با دعا و راز و نیاز با خداوند پیوند خود را هر چه بیشتر با خدا محکم کنید. مطمئن باشید با این کار خدا شما را دوست خواهد داشت و توبه شما را می پذیرد. با توبه آثار گناه از بین خواهد؛ در روایات وارد شده که کسی که توبه حقیقی کند و دیگر به سراغ گناهانی که در گذشته مرتکب آن شده است نرود، مانند کسی است که اصلا گناه نکرده است. امام باقر در روایتی در این باره می فرماید: «التائب من الذنب کمن لا ذنب له؛ (3) کسی که از گناه توبه کند، مانند کسی است که گناه نکرده است».
موفق باشید.
پی ‌نوشت ‌ها:
1. زمر (39)، آیه 53.
2. تحریم (66)، آیه 8.
3. کلینی، محمد بن یعقوب، کافی، تهران، دار الکتب الاسلامیه، 1365ه ش، ج 2، ص 435.