باسلام
با توجه به اينكه بايد مكان نمازگزار ثابت باشد چنانچه انسان در جايي مثل كشتي بود كه در حالت بادهاي شديد تمام كشتي در حركت است البته نه انقدر كه شخص نتواند بايستد در چنين حالتي نماز و مخصوصا سجده صحيح است؟البته همين مورد در مورد برجهاي نگهباني مرتفع كه افراد بايد در طول دوازده ساعت انجام وظيفه كننديعني كل برج در حال تكان خوردن است و شخص و محل سجده نيز در حا تكان خوردن است نيز مطرح است.

گفتن الحمدلله بعد از اتمام سوره فاتحه در نماز جماعت ضرورتا بايد قبل از شروع سوره توسط امام جماعت باشد يا چنانچه امام جماعت سوره را هم شروع كرد به نيت استحباب ذكر مبارك الحمدلله را مي توان گفت؟
افرادي كه زياد در سفر هستند و مي خواهند به فيض جماعت برسند چنانچه بر حسب مورد در هر منطقه ايي به نزديكترين مسجد رفته و بخواهند نمازشان رابه جماعت بخوانند مجازند؟ يا ضرورتا بايد عدالت و ساير شروط امام جماعت برايشان مسلم شود؟چنانچه جمعي از افراد داخل مسجد راعرفا مومنين بدانيم و ما هم اقتدا به فرد يا روحاني مسجد كه به عنوان امام جماعت هست اقتدا كنيم نماز ما درست است؟
با سپاس و تشكر ضمنا مقلد مقام عظماي ولايت حضرت ايت الله خامنه ايي هستم.
موفق باشيد

پرسش: نماز
شرح : باسلام با توجه به اينكه بايد مكان نمازگزار ثابت باشد چنانچه انسان در جايي مثل كشتي بود كه در حالت بادهاي شديد تمام كشتي در حركت است البته نه انقدر كه شخص نتواند بايستد در چنين حالتي نماز و مخصوصا سجده صحيح است؟البته همين مورد در مورد برجهاي نگهباني مرتفع كه افراد بايد در طول دوازده ساعت انجام وظيفه كننديعني كل برج در حال تكان خوردن است و شخص و محل سجده نيز در حا تكان خوردن است نيز مطرح است.

پاسخ:
با سلام و سپاس از ارتباط­تان با مركز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
مكان نمازگزار بايد بى‌حركت باشد و اگر به واسطۀ تنگى وقت يا جهت ديگر ناچار باشد در جايى كه حركت دارد، مانند اتومبيل و كشتى و ترن نماز بخواند، به قدرى كه ممكن است بايد در حال حركت چيزى نخواند.
بنابراین در فرض سوال در صورتی که چاره ای نیست اشکالی ندارد و نماز صحیح است. (1)
پی نوشت:
1 . امام خمینی، توضیح المسایل، م 880 و سوال از دفتر رهبری به شماره 7112467 .

پرسش: 2- گفتن الحمدلله بعد از اتمام سوره فاتحه در نماز جماعت ضرورتا بايد قبل از شروع سوره توسط امام جماعت باشد يا چنانچه امام جماعت سوره را هم شروع كرد به نيت استحباب ذكر مبارك الحمدلله را مي توان گفت؟

پاسخ:
در نماز جماعت گفتن الحمدلله بعد از اتمام سوره فاتحه مستحب است نه بعد از شروع امام در سوره .
بنابر این اگر بعد از گفتن بسم الله، ماموم الحمد لله را به قصد ذکر مطلق بگوید اشکال ندارد. (1)
پی نوشت:
1. امام خمینی، توضیح المسائل، مسأله 1017( در مسائلی که رهبری فتوی نداشته باشد و علم به اختلاف فتوای رهبری با امام نباشد فتوای امام خمینی برای مقلدین رهبری حجت است » ( پاسخ سوالهای مورد ابتلاء از رهبری، سؤال1).

پرسش: 3- افرادي كه زياد در سفر هستند و مي خواهند به فيض جماعت برسند چنانچه بر حسب مورد در هر منطقه ايي به نزديكترين مسجد رفته و بخواهند نمازشان رابه جماعت بخوانند مجازند؟ يا ضرورتا بايد عدالت و ساير شروط امام جماعت برايشان مسلم شود؟چنانچه جمعي از افراد داخل مسجد راعرفا مومنين بدانيم و ما هم اقتدا به فرد يا روحاني مسجد كه به عنوان امام جماعت هست اقتدا كنيم نماز ما درست است؟ با سپاس و تشكر ضمنا مقلد مقام عظماي ولايت حضرت ايت الله خامنه ايي هستم. موفق باشيد
پاسخ:
در نماز جماعت شرط است که امام جماعت عادل باشد و عدالت امام هم باید برای ماموم محرز شود. لیکن اگر اگر انسان در مسجد وارد شود و از اقتداء کردن عده ای از مومنین اطمینان به عدالت امام جماعت مسجد پیدا کند کفایت می کند و اقتداء به او صحیح است.(1)
پی نوشت:
1. امام خمینی، استفتائات، ج1، سؤال 511 و توضیح المسائل، مسأله 1453،(نظر رهبری مطابق با فتوای امام خمینی می باشد).