سلام مخواستم بدانم ایا به پولی که بعنوان خرجی از همسر گرفته می شود خمس تعلق می گیرد؟
ضمنا من گاهی اوقات هم از جیب همسرم پول بر می دارم او چند بار مرا تحدید به جدایی کرده می خواهم با پس اندازی که می کنم برای خود مسکن تهیه کنم فعلا یا پولهایم را در بانک میگذارم یا طلا می خرم تا زمانی که توان خرید مسکن را داشته باشم؟من یتیمم و مال پدری ام هنوز بدستم نرسیده ،تازه اگر هم بدستم برسد،مقدارش ناچیز است.
باید عنوان کنم که همسرم اهل سال خمسی دارد و به موقع ان را می پردازد.لطفا راهنماییم کنید.
من زمانی که به سن تکلیف رسیدم به تبعیت از اطرافیان امام خمینی را بعنوان مرجع تقلید انتخاب کردم و بعد از فوت ایشان به ترتیب اقایان مراجع عظام ایت الله اراکی ،ایت الله فاضل لنکرانی و بعداز فوت ایشان اقای خامنه ای را به عنوان مرجع تقلید انتخاب نمودم ایا روندی که من طی نمودم جایز است یا باید بقا بر میت باقی بمانم و از مراجع مرحوم شده تبعیت نمایم.سپاس از لطفتان
پرسش: خمس و مرجع تقلید
شرح : سلام مخواستم بدانم ایا به پولی که بعنوان خرجی از همسر گرفته می شود خمس تعلق می گیرد؟ ضمنا من گاهی اوقات هم از جیب همسرم پول بر می دارم او چند بار مرا تحدید به جدایی کرده می خواهم با پس اندازی که می کنم برای خود مسکن تهیه کنم فعلا یا پولهایم را در بانک میگذارم یا طلا می خرم تا زمانی که توان خرید مسکن را داشته باشم؟من یتیمم و مال پدری ام هنوز بدستم نرسیده ،تازه اگر هم بدستم برسد،مقدارش ناچیز است. باید عنوان کنم که همسرم اهل سال خمسی دارد و به موقع ان را می پردازد.
پاسخ:
با سلام و تشكر از ارتباط شما با مركز ملي پاسخگويي به سوالات ديني!
1. پولي را بابت خرج منزل از شوهر گرفته مي شود مال شوهر است و لازم است شوهر در سر سال خمسي، خمس درآمدهاي كه در مصارف زندگي خرج نشده حساب نموده و پرداخت كند.
2. پولي را كه شوهر به عنوان خرجي به همسرش مي دهد و قصد بازپس گيري مقداري زياده آن را ندارد، هديه به شمار مي رود يا هديه مي دهد، آن پول ها طبق فتواي مرجع تقليد تان خمس ندارد.
3. پول هايي را كه از جيب شوهر تان بر مي داريد آن گونه كه از سوال بر مي آيد شوهر تان راضي به آن نيست، از اين رو بايد آن پول ها را يا بايد به همسر تان بازگردانيد و يا رضايت او را جلب نماييد تا پول ها ملك شما باشيد، در غير اين صورت شما مالك آن نيستيد. اگر رضايت او را جلب كرديد هبه به شمار مي رود و خمس ندارد.(1)
پي نوشت:
1. آيت الله خامنه اي، اجوبه الاستفتائات، سوال 851.
پرسش: لطفا راهنماییم کنید. من زمانی که به سن تکلیف رسیدم به تبعیت از اطرافیان امام خمینی را بعنوان مرجع تقلید انتخاب کردم و بعد از فوت ایشان به ترتیب اقایان مراجع عظام ایت الله اراکی ،ایت الله فاضل لنکرانی و بعداز فوت ایشان اقای خامنه ای را به عنوان مرجع تقلید انتخاب نمودم ایا روندی که من طی نمودم جایز است یا باید بقا بر میت باقی بمانم و از مراجع مرحوم شده تبعیت نمایم.سپاس از لطفتان
پاسخ:
1. اگر از راه شناخت اعلم اقدام به انتخاب مرجع تقليد كرده ايد، تقليد شما صحيح است و مي توانيد بر طبق فتواي مرجع تقليد كه از او تقليد داريد باقي بمانيد، اما اگر از راه شناخت اعلم به نتيجه رسيديد كه مرجع ديگري اعلم است لازم است از او تقليد نماييد و كارهاي را كه تا بحال طبق فتواي هر مجتهدي انجام داده ايد صحيح است لازم نيست بار ديگر بجا آوريد.
2. راه هاي شناخت اعلم عبارتند از:
الف) اين كه خود شخص از اهل علم باشد و بتواند مرجع اعلم را از غير اعلم تشخيص دهد؛
ب) دو نفر عالم عادل كه توانايي شناخت اعلم را دارند خبر دهند كه فلان شخص اعلم است مشروط به اين كه دو نفر عالم، عادل ديگر با سخنان آنان مخالفت نكنند؛
ج) گروهي از اهل علم خبر كه توانايي شناخت اعلم را دارند مرجعي را به عنوان مرجع اعلم معرفي نمايد.(1)
پي نوشت:
1. امام خميني، توضيح المسائل، مسأله 3؛ تحرير الوسيله، ج1، ص9، مسأله 25. مطابق با فتواي آيت الله خامنه اي.






