من در زندگیم دچار کمبود اعتماد به نفس هستم و دلیلش را مورد ذکر شده میدانم.

با سلام و سپاس از ارتباط تان با مركز ملی پاسخگویی به سوالات دینی
قبل از پرداختن به پاسخ خوب است به دو نکته توجه شود:
1. تردیدی نیست که هیچ رخدادی در جهان جز به مشیت خداوند اتفاق نمی‏افتد. برگی که از درخت ساقط می‏شود و یا کاری که از انسان سر می‏زند هر دو به مشیت خداوند است.
2. بر اساس آیات قرآن، امتیاز کلیدی و اساسی انسان بر گیاهان و حیوانات قدرت« اختیار وانتخاب » و توانایی اراده وتصمیم گیری اوست که می تواند برمحیط تأثیر بگذارد و از تأثیر پذیری غیر منطقی از آن بپرهیزد. (1)
پس انسان با اراده و خواست خود به فضیلت یا رذیلت گرایش پیدا می کند و ضامن رفتار و کردارخود خواهد بود.
بر اساس این دو نکته می گوییم:
خداوند خواسته که انسان آزاد و مختار باشد و لازمه آزادی انسان صدور افعال ارادی از اوست و اراده انسان یکی از افعال اختیاری اوست و در واقع افعال ارادی انسان خواست بالتبع خدا می‏باشد. در واقع قضا و قدر الهی به عمل انسان با تمام خصوصیاتش از جمله اراده انسان تعلق می‏گیرد.
توضیح مطلب اینکه :
اراده و خواست خداوند همان مسئله قضا و قدر یا مشیت الهی است که در نظام هستی، هر چیز را با محاسبه دقیق و معین به طور قانون‏مند در چارچوب نظام علت و معلول قرار داده است. شناخت صحیح اراده خداوند و خواست انسان، مبتنی بر داشتن تصور صحیح از خواست خداوند در نظام جهان و انسان است. شکی نیست هر آن چه در جهان مثل برگی که از درختی می افتد و یا کاری که از انسان سر می‏زند اتفاق می افتد به مشیت خداوند است. اما چگونگی جریان مشیت خدا در این دو تفاوت دارد؛ زیرا انسان تفاوتی عمده و اساسی با دیگر موجودات دارد و آن اینکه دارای اختیار است و مشیت انسانی کارهای اختیاری انسان آن است که اراده انسان در آن دخالت داشته باشد. به عبارت دیگر خداوند خواسته است که انسان مختار باشد و به اختیار خود بتواند کاری را انجام دهد. از این جا معلوم می شود تمامی اعمال خوب و مورد قبول خود را با اراده خود انجام داده ایم.
بر این اساس اختیار انسان در طول مشیت و قضا و قدر خداوند است؛ یعنی، خداوند خواسته که انسان توان خواستن و انتخاب کردن را داشته باشد. از همین رو اگر شما علت‏ها و عوامل کاری را کاملا فراهم و بر آن اقدام کردید، آن واقعه اتفاق خواهد افتاد؛ مثلا اگر آتش، بنزین و اکسیژن را در کنار هم قرار دادید، قطعا انفجار رخ خواهد داد. این همان نظام متقن و تخلف ناپذیر هستی است. هم چنین است تمام کارهای نیکی که انجام می دهیم.
خوب است بدانید:
اعتماد به نفس، پديده‏ايى اكتسابى است؛ يعنى برخوردارى از خصيصه اعتماد به نفس، در گرو تمرين، رياضت و برنامه ريزى است، شخصى كه خود را در اين مورد ضعيف و ناتوان مى‏يابد، مى‏تواند با استفاده از روش‏هاى علمى و با روحيه اميدوارى، براى تغيير شخصيت خود اقدام نمايد.به طور كلى شيوه‏هاى ايجاد و تقويت اعتماد به نفس عبارتند از:
خودارزش‏مندى، خودشناسى، خودپنداره مثبت، خوداتكايى، رويارويى با مشكلات، تلقين درمانى، فراگيرى مهارت‏هاى زندگى، مطالعه زندگى افراد موفق، به دست آوردن تكيه گاه معنوى و ...در صورت نیاز به توضیحات بیشتر در مکاتبات بعدی بفرمایید.
كتاب‏هاى زير جهت مطالعه‌ي بيشتر معرفي و توصيه مي‌شود:
روش‏هاى افزايش عزت نفس از اسماعيل بيابانگرد.
رموز اعتماد به نفس از رابرت آنتونى، ترجمه اسماعيل كيوانى.
بخش مشاوره این مر کز آماده پاسخ گویی به سوالات شما در این زمینه است در صورت تمایل می توانید با شماره (09640) تماس گرفته و از کارشناسان این مرکز استفاده کنید.
موفق باشید.
پی نوشت :
1. تحریم (66)، آیات 10 و11.