باسلام خدمت شما عزيزان
1-اگر جواني مستطيع نباشد ولي تمايل داشته باشد كه در سنين جواني حج را به جا آورد آيا مي تواند براي حج وام بگيرد و حج تمتع را به جا آورد.براي زيارت عتبات عاليات چطور؟
2-اگر كسي بدون خداحافظي وحلاليت طلبيدن عازم سفر حج يا سفر زيارتي ديگر شود آيا مرتكب گناه شده است يا خير؟
3-صله رحم درعمل به چه شكل است؟يعني اگر به خانه كسي رفته يا كسي به خانه ما آمد بايد با او گرم گفتگو شويم اگر انسان خجالتي باشد و تمايل به شركت در بحث ها و گفتگوهاي فاميل كه هنگام صله رحم انجام ميشود را نداشته باشد آيا صله رحم انجام شده و خداوند راضي است؟آيا هنگام صله رحم انسان پس از سلام و مصافحه به اتاق ديگري برود آيا صله رحم انجام شده و خدا راضي است؟
4-سوره هايي كه واجب است در نماز وتر و شفع خوانده شود كدامند؟و اگر قنوت نماز وتر كه بايد در آن 40 مومن را دعا كرد فراموش شود حكمش چيست؟
با تشكر از شما سروران گرامي خدانگهدار

پرسش 1:
حج-صله رحم-نماز شب
شرح : باسلام خدمت شما عزيزان 1-اگر جواني مستطيع نباشد ولي تمايل داشته باشد كه در سنين جواني حج را به جا آورد آيا مي تواند براي حج وام بگيرد و حج تمتع را به جا آورد.براي زيارت عتبات عاليات چطور؟
پاسخ:

اگر وام به صورت قرض الحسنه باشد، گرفتن وام و رفتن به حج يا رفتن به عتبات عاليات اشکال ندارد، ليکن اگر موقع انجام حج مستطيع نباشد کفايت از حج واجب نمي کند.(1)
از نظر مالي کسي مستطيع است که پول رفت وبرگشت حج را از خودش (نه از وام)داشته باشد ونيز ضروريات زندگي مانند خانه و اثاث خانه در حد مناسب باشان خودش داشته باشد.و نيز ممر درآمدي داشته باشد که بعد از حج بتواند زندگي خودش را بگونه اي اداره کندکه به حرج نيفتد. (2)
2- اگر وام ، با بهره باشد، گرفتن وام همراه با سود براي حج، طبق هيچ يکي از قوانين شرعي مانندمضاربه يا شرکت يا جعاله صحيح نيست و حکم وام ربوي را پيدا ميکند و اصل قرض گرفتن ربوي نيز باطل است(3) و رفتن به حج يا زيارت عتبات با وام ربوي جايز نيست(4)
پي نوشت:
1. آيت الله مکارم، مناسک حج، شرايط وجوب حج، مسأله 5.
2.همان، مسأله 1 .
3. آيت الله مکارم، ربا و بانكدارى اسلامى، ص 109.
4. آيت الله مکارم، مناسک حج، شرايط وجوب حج، مسأله 6.

پرسش 2:
اگر كسي بدون خداحافظي وحلاليت طلبيدن عازم سفر حج يا سفر زيارتي ديگر شود آيا مرتكب گناه شده است يا خير؟
پاسخ:

با سلام و تشکر از ارتباط شما با مرکز ملي پاسخگويي به سوالات ديني!
رفتن به حج، بدون خاحافظي و طلب حلاليت اشکال ندارد. و سبب باطل شدن حج نمي باشد، ليکن حلاليت گرفتن از کسي که حقي مادي يا معنوي به گردن انسان دارد و يا خدا حافظي کردن با دوستان و فاميل، کار خوبي است.(1)
پي نوشت:
1. سؤال تلفني(7840001-0251) از دفتر آيت الله مکارم شيرازي.
پرسش 3:
3-صله رحم درعمل به چه شكل است؟يعني اگر به خانه كسي رفته يا كسي به خانه ما آمد بايد با او گرم گفتگو شويم اگر انسان خجالتي باشد و تمايل به شركت در بحث ها و گفتگوهاي فاميل كه هنگام صله رحم انجام ميشود را نداشته باشد آيا صله رحم انجام شده و خداوند راضي است؟آيا هنگام صله رحم انسان پس از سلام و مصافحه به اتاق ديگري برود آيا صله رحم انجام شده و خدا راضي است؟
پاسخ:

اگر کسي به خانه ارحام و فاميل نزديکي رفت و آمد کند، و خبري از ارحام بگيرد، صله ارحام انجام مي شود و خداوند هم انشاء الله راضي است. ليکن خجالت کشيدن از ارحام لازم نيست و خوب است در مجلس ارحام اگر مجلس گناه مانند غيبت و امثال آن نباشد در صورت امکان شرکت کند.
اين مقدار که سلام و مصافحه کند صله رحم انجام شده است. ولي خوب است انسان با ارحامي که در منزل مي آيد بنشيند و با آنها با اخلاق و بيان خوب صحبت داشته باشد و صله رحم را به مرتبه کمال برساند. (1)
پي نوشت:
1. سؤال تلفني(7840001-0251) از دفتر آيت الله مکارم شيرازي.
پرسش 4:
4-سوره هايي كه واجب است در نماز وتر و شفع خوانده شود كدامند؟و اگر قنوت نماز وتر كه بايد در آن 40 مومن را دعا كرد فراموش شود حكمش چيست؟ با تشكر از شما سروران گرامي خدانگهدار

پاسخ:

نماز شفع و وتر مستحب است و سوره هايي هم که خوانده مي شود مستحب و واجب نيست و مستحب است.
در نماز شفع مستحب است بعد از حمد در هر رکعت يک مرتبه سوره توحيد خوانده مي شود و يا آنکه در رکعت اول بعد از حمد سوره قل اعوذ برالناس و در رکعت دوم بعد از حمد سوره قل اعوذ برب الفلق را بخواند.
در نماز وتر مستحب است بعد از حمد، سه مرتبه سوره توحيد (قل هو الله احد) خوانده شود و بعد از آن يک مرتبه سوره قل اعوذ بر ب الناس و يک مرتبه سوره قل اعوذبرب الفلق خوانده شود.(1)
فراموش شدن قنوت در نماز وتر اشکال ندارد، و نماز صحيح است، و چنانچه بعد از رکوع و پيش از رفتن به سجده يادش بيايد مي تواند قنوت را با دعا کردن به چهل انجام دهد و بعد از قنوت به سجده برود.(2)
پي نوشت:
1. حاشيه کتاب کليات مفاتيح الجنان، ص 261 به بعد.
2. سؤال تلفني(7840001-0251) از دفتر آيت الله مکارم شيرازي.